Pas als de Dinkel is overstroomd, kan de winter beginnen
Reinout van den BornPas als de Dinkel is overstroomd, kan de winter beginnen. Het is iets dat in het oosten van Nederland vaak wordt gezegd. En laat de Dinkel de afgelopen dagen nu net zijn overstroomd... De overvloedige regenval van de laatste tijd heeft ervoor gezorgd dat het regenriviertje voor de zoveelste keer dit jaar buiten zijn oevers is getreden.
Het was weer een bijzonder gezicht: het anders zo kleine riviertje nam ineens heel veel ruimte in. De buiten zijn oevers getreden Dinkel bedekte complete weilanden en het water stroomde behoorlijk snel. Het is een beeld dat we de laatste tijd vaker hebben gezien. De overvloedige regenval van de laatste 1,5 jaar heeft ervoor gezorgd dat de grondwaterstanden al lange tijd bijzonder hoog zijn. En als het dan een keer regent, staat het riviertje zo weer vol.
Heel Nederland is kletsnat
Het oosten van Nederland is overigens niet de enige plek die met grote waterhoeveelheden te maken heeft. In heel Nederland is het kletsnat. In het noorden van het land draaien de gemalen overuren om het water buiten de deur te houden. Ruim een week geleden was dat in Friesland ook al het geval, nu doet ook Groningen volop mee. Beide provincies verwerken een deel van het regenwater dat in Drenthe naar beneden komt en naar het noorden stroomt.
In andere delen van Nederland zie je veel water in de weilanden terug. Ook staan sloten tot aan de nok toe vol. Vanaf de Veluwe stromen de beken dat het een aard heeft. En ook dat is het hele jaar al het geval. Daar horen overigens ook de stroompjes bij die de laatste jaren juist vaak droog stonden. Het is dan ook een bijzonder gezicht om alles weer in werking te zien.
Actieve fase in de westcirculatie
Waar de opmerking vandaan komt dat de winter pas kan beginnen als de Dinkel is overstroomd, is niet helemaal duidelijk. Toch wordt het ieder jaar weer gezegd. Mogelijk heeft het ermee te maken dat intensieve regenval in Nederland vaak met een actieve fase in de westcirculatie samengaat. Ook de afgelopen week was dat het geval. Het was een atypische westcirculatie, doordat de lagedrukgebieden een bijzonder zuidelijke koers volgden.
Zo lag ook gisteren de kern van een lagedrukgebied boven Nederland. Het was de kern van Darragh, de storm die in Ierland en grote delen van het Verenigd Koninkrijk flink had huisgehouden. Bij ons viel het mee. Alleen in Zeeland nam de zuidenwind even tot stormachtig toe, een windkracht 8. Vlissingen noteerde daarbij een windstoot van maximaal 88 km per uur. In de andere kustgebieden werd de wind niet sterker dan een windkracht 7.
Een rustigere fase er achteraan
Omdat zo’n actieve fase in de westcirculatie niet eeuwig aanhoudt, komt er vaak een rustigere periode achteraan. En gedurende de wintermaanden betekent rustiger weer meestal ook lagere temperaturen. Niet zelden zien we dan een hogedrukgebied onze kant opkomen.
Ook de komende dagen is dat het geval. Eerst waait nog wel een stevige noordoostenwind die vrij koude lucht aanvoert, waarin wolkenvelden mee komen. Maar het is wel grotendeels droog. Later in de week kunnen ook gaten in de bewolking vallen. En als dat gebeurt, dalen de temperaturen in de nachten tot enkele graden beneden het vriespunt.
Een beetje winter
Het lijkt dan een beetje winter, al is daar feitelijk meer voor nodig. In het vroegere klimaat werd het onder dergelijke omstandigheden wat gemakkelijker koud. Daar zal dan ook het idee vandaan zijn gekomen dat, zodra de Dinkel is overstroomd, de winter kan beginnen. En deze week maken we daarvan een klein voorbeeld mee. Voor een echte winterperiode zijn stevige vorst en sneeuw nodig, maar die lijken er op afzienbare termijn nog niet van te komen.
Mis ook deze verhalen niet:
Definitieve winterverwachting 2025: vroege start, volgt er meer?
Zijn er nog geitenpaadjes die de winter de komende tijd kan nemen?
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller