Rond Middellandse Zee gaat het vanaf zondag serieus spoken
Reinout van den BornHet gaat vanaf zondag in grote delen van het Middellandse Zeegebied serieus spoken, als arctische, uit het noorden van Europa afkomstige lucht over het warme Middellandse Zeewater uitstroomt. In delen van Noord-Afrika, Spanje. Frankrijk, Italië, Slovenië en Kroatië en in het westen van Griekenland kan dan erg veel vallen.
Het lijkt de grootste buiensituatie van het seizoen tot nu toe te worden. Vrijwel alle landen en eilandengroepen in het Middellandse Zeegebied lijken ermee te maken te krijgen.
Eerder al Boris
Het is dit jaar al eerder gebeurd, halverwege september. Ook toen kwam koude, uit het hoge noorden afkomstige lucht boven het op dat moment zelfs zeer warme zeewater van de Middellandse Zee uit. Door de interactie van het warme water en de koude lucht erboven ontstond lagedrukgebied Boris, dat in Centraal-Europa een overstromingsramp veroorzaakte. In de Alpen (vooral in Oostenrijk) viel toen een dikke laag sneeuw.
Eigenlijk is het in de centrale en oostelijke delen van het Middellandse Zeegebied nu al onrustig. Door een eerste afstroom van koude lucht, die via Frankrijk boven de Middellandse Zee terecht is gekomen, heeft zich aan de westkust van Italië al een lagedrukgebied gevormd. Het trekt de komende dagen naar het zuiden en komt op vrijdag, na eerst over Sicilië te zijn geschoven, boven de Afrikaanse noordkust aan. Vooral de zuidelijke helft van Italië, maar ook delen van Algerije, Libië, Kroatië en Giekenland krijgen er al een klap van mee. Vaak in de vorm van forse buien, maar in het binnenland van het voormalige Joegoslavië ook als sneeuw.
Volgende bel met kou vanaf zaterdag
De volgende bel met kou volgt zaterdag, tussen een hogedrukgebied op de Oceaan en een lagedrukgebied dat met veel regen (in de Ardennen en de Eifel ook sneeuw) en wind via de Benelux naar Duitsland trekt. Er komt dan een langgerekte baan met noordelijke winden op gang die de koude lucht, afkomstig vanuit het poolgebied, via de Britse eilanden, de Noordzee, Frankrijk en de Golf van Biskaje naar het Middellandse Zeegebied voert.
In Spanje en Portugal, waar de herfst juist bijzonder warm is verlopen, zijn ze al helemaal in de ban van de scherpe temperatuurdaling die er vanaf komende zondag wordt verwacht. Door de harde wind vanuit het noorden worden in de Pyreneeën, maar ook in het wat verder naar het westen gelegen Cantabrisch Gebergte, vanaf zaterdag tot en met de donderdag daarna – eindelijk – vrachten sneeuw verwacht. Ook verder naar het zuiden in Spanje kan het sneeuwen, vooral aan de noordzijde van de diverse Siërra’s die er zijn. En omdat het meeste laagland in Spanje hoog licht, kunnen veel ‘laaggelegen’ gebieden een vlokje verwachten.
Verder naar het oosten gaat het spoken
Verder naar het oosten, op de plekken waar de koude lucht over het warme zeewater strijkt, lijkt het vanaf het weekend, in elk geval tot met de donderdag daarna, zelfs serieus te gaan spoken. Boven de Middellandse Zee ontstaan in de koude lucht niet alleen talrijke buien, ook vormen zich lagedrukgebieden die de buiigheid daar nog verder aanwakkeren.
Gebieden die lange tijd in de baan van de buien terechtkomen, kunnen veel neerslag te verwerken krijgen. Te denken valt aan het zuidoosten van Frankrijk, de Balearen, Corsica en Sardinië, Sicilië, het westen van Italië, de westelijke delen van Slovenië en Kroatië, een langgerekte, west-oost gerichte strook in het noorden van Afrika en de westelijke kustgebieden van Griekenland. Ook de zuidwestkust van Turkije lijkt een klap van de buien mee te krijgen. Op veel plekken kunnen de neerslaghoeveelheden in de genoemde gebieden, vooral dichtbij zee in meerdere dagen tot boven 300 millimeter oplopen, lokaal mogelijk nog meer.
Het kan uit de hand lopen
De situatie van volgende week heeft het in zich om regionaal uit de hand te lopen, vooral doordat brede kustgebieden in vrijwel heel de regio ermee te maken lijken te krijgen. Overigens blijft ook de noordkant van de Alpen bepaald niet buiten schot. Daar wordt veel sneeuw verwacht. De oostelijke delen van de eerdergenoemde landen en eilandengroepen lijken er, door de nu voor de volgende week verwachte windrichtingen, beter af te komen. En dat geldt in het geval van Spanje en Portugal ook voor de zuidkust. Tegelijkertijd is het een situatie die we wel goed moeten blijven volgen. Kleine veranderingen kunnen grote gevolgen hebben.
Mis ook deze verhalen niet:
Definitieve winterverwachting 2025: vroege start, volgt er meer?
Zijn er nog geitenpaadjes die de winter de komende tijd kan nemen?
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller