Steeds meer trekvogels keren naar Nederland terug
Reinout van den BornDat het voorjaar is geworden, merken we niet alleen aan het langer worden van de dagen, het sterker worden van de zon en het geleidelijk hoger worden van de temperaturen. Ook de natuur komt weer tot leven en veel trekvogels keren terug.
Je hoort het dezer dagen al voordat het licht is. Veel vogels in en om de tuin zijn al vroeg uit de veren en fluiten volop. Steeds meer vogels, die de winter in andere, verderop gelegen en warmere gebieden hebben doorgebracht, keren ook naar Nederland terug.

Voorjaarstrek vaak gehaast en chaotisch
Daar waar de najaarstrek volgens een redelijk geordend patroon verloopt, ziet de voorjaarstrek er een stuk gehaaster en soms zelfs wat chaotisch uit. Zodra de omstandigheden dat maar enigszins toelaten, keren de verschillende soorten terug. Ze hebben daarbij haast, want er is ze veel aan gelegen om de beste plekjes te kunnen bemachtigen.
De ooievaars, als die ons land al hebben verlaten, keren samen met de grutto’s als eersten terug. Een derde van de ooievaar populatie blijft hier en vliegt dus ook in de wintermaanden rond. Zeker als het weer zacht is en er nog steeds voedsel te vinden is
In maart al de eerste soorten
In maart kunnen ook de eerste blauwborsten, tjiftjafs , fitissen, lepelaars en bruine kiekendieven worden gezien. In april volgen heel veel andere soorten, waaronder de gele kwikstaart, de grote stern, de kleine plevier, de nachtegaal, de oeverzwaluw en de rietzanger. Ook de zomertalingen, de zwarte roodstaarten en de zwartkoppen keren terug.
In mei is het de beurt aan de boompiepers, de boomvalk, de dwergstern, de gele kwikstaart, de gierzwaluw, de koekoek, de oeverzwaluw, de tapuit en nog vele anderen. De nachtzwaluw wacht tot juni om weer terug te keren, evenals de kwartelkoning. Enkele andere soorten hebben een uitloop tot in de junimaand, waarbij de trek naar Nederland al eerder begint.
Meteen breekt een drukke tijd aan
Meteen breekt een drukke tijd aan voor veel soorten. Er moet een nest komen, er wordt gepaard, de eieren worden uitgebroed en de jongen grootgebracht. En dat allemaal in de periode die voor elk van die specifieke soorten voor wat de voedselvoorziening het gunstigst is. Het weer moet zich daarbij natuurlijk ook netjes gedragen. Het komt allemaal erg precies.
Het is voor iedereen wel te begrijpen dat het veranderende weer in onze omgeving voor veel vogelsoorten een uitdaging is. Doordat het groeiseizoen duidelijk eerder begint dan vroeger, zijn veel soorten ook eerder van de partij . Dat heeft ook met het naar voren komen in de tijd van de insectenpiek te maken. Insecten zijn voor veel vogelsoorten de belangrijkste voedingsbron. Voor sommige soorten blijkt het tegenwoordig lastig te zijn om die piek nog mee te maken.
Afgelopen veel overlast door de regen
Hadden vogels de afgelopen twee jaar ook veel last van de zware regenval en de zeer natte natuur in onze omgeving, dit jaar ziet het er wat dat betreft vooralsnog een stuk beter uit. De zon heeft al heel wat uurtjes gemaakt. Wel zijn de nachten tot nu toe koud geweest.
Behalve van het weer, hebben diverse vogelsoorten ook last van de invloed van de mens. Zoals de weidevogels. Ze zitten vaak nog op hun nest, als de velden al gemaaid worden. Veel vogels komen daarbij om. Gelukkig zijn er steeds meer boeren die in hun werk rekening met de vogels op hun weilanden proberen te houden. Toch gaan de aantallen snel omlaag.
Teruggang in de biotopen
Andere vogels worden in een dicht bevolkt land als Nederland geconfronteerd met een teruggang in hun biotopen. Ook hebben ze last van de afnemende hoeveelheden insecten, deels door nog steeds het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Minder insecten, betekent ook minder voedsel voor de vogels. En een teruggang in hun aantallen.
Nog weer andere vogels zien hun nestjes van voorheen afgesloten worden of verdwijnen. Zoals de gierzwaluwen, die graag onder oude dakpannen nestelen. Restauratie van woningen of het vernieuwen van het dak, laten hun nestplekken vaak verloren gaan. En bij nieuwbouw krijgen ze er door het gebruik van andere materialen niet altijd wat voor terug. Gelukkig worden op steeds meer plaatsen speciale nestkasten voor ze opgehangen, waar ze terechtkunnen.
Voeg weerverteller.nl toe aan het startscherm van je telefoon
Mis ook deze verhalen niet:
De drijvende kracht achter de vulkaanuitbarstingen op Reykjanes
Lenteverwachting 2025: er tekent zich een droog en warm patroon af
Instorting poolwervel een feit, aanvulling op lenteverwachting 2025
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller