Vakantieweer: kortdurende koele golf met zware buien

Foto boven: Een bui boven de Alpen in Zwitserland, bij Stalden - Karin Broekhuijsen

Na een erg hete fase in de Europese zomer van dit jaar, dringt vanaf komende zondag vanuit het noordwesten een golf met koelere lucht binnen. Op de plekken waar de koelere en de hete lucht elkaar tegenkomen, ontstaan zware onweersbuien.

Advertentie

Zaterdag en zondag trekken die buien vooral over de noordelijke helft van Frankrijk en deels ook over de Franse Alpen. In het zuiden en zuidoosten dringt de koelere lucht ook door, maar lijkt de overgang geruislozer te gaan. Wel steekt maandag in het zuidoosten een stevige mistral op, als zich boven de Middellandse Zee een sterk lagedrukgebied vormt.

Een bui boven de Alpen in Zwitserland, bij Stalden - Karin Broekhuijsen
Een bui boven de Alpen in Zwitserland, bij Stalden - Karin Broekhuijsen

Lagedrukgebied

Dat lagedrukgebied is het gevolg van het samenkomen van een bel met relatief koude lucht, die de afgelopen dagen al boven het westelijke deel van de Middellandse Zee aanwezig was en rond de Balearen zwaar onweer veroorzaakte, en de koelere lucht die via het zuidoosten van Frankrijk tot het Middellandse Zeegebied weet door te dringen.

Vanaf zondag al komt het in grote delen van Italië en het Alpengebied tot de vorming van deels zware regen- en onweersbuien. Maandag schuiven ze naar het oosten op. In de Alpen knapt het weer dan op. Centraal-Italië heeft nog steeds buien en vooral Kroatie, Slovenië en andere republieken van het voormalige Joegoslavië krijgen ermee te maken. Uiteindelijk dringt een toefje van de buien ook tot Griekenland door, dat op regen zit te wachten.

Spanje weer heet

In Spanje kunnen in het weekend langs de noordrand nog een paar buien vallen, verder is het de op het Iberisch schiereiland de komende tijd droog en zonnig. Het eerst in het zuiden, maar vanaf maandag vrijwel overal keert ook de hitte terug. In de valleien van de grote rivieren zoekt het kwik na verloop van tijd de grens van 40 graden dan ook weer op.

Nog een beeld vanuit de Alpen bij Stalden - Karin Broekhuijsen
Nog een beeld vanuit de Alpen bij Stalden - Karin Broekhuijsen

Ook Frankrijk lijkt na maandag, als de koelere lucht het zuidoosten verlaat, een warm vervolg van de komende week tegemoet te gaan. Vooral donderdag en vrijdag kunnen de temperaturen op veel plaatsen ruim boven 30 graden uitkomen. Tegen het einde van de komende week lijkt vanuit het noordwesten een nieuwe golf met koelere lucht naderbij te komen. Nu is dit nog ver weg en kan in dit deel van de verwachting de komende tijd veel veranderen.

Noordwest-Europa wisselend

In Noordwest-Europa (Benelux, Britse Eilanden en Ierland, Duitsland en Denemarken) wisselen warme en wat minder warme dagen elkaar af. De relatief koelste dag lijkt vooralsnog de woensdag te worden, de warmste dag de donderdag er meteen na. Verder kan in de nacht naar woensdag een storing passeren. Tussendoor schijnt de zon behoorlijk en is het over het algemeen vriendelijk zomerweer; ideaal weer voor buitenactiviteiten.

Ook in de Scandinavische landen en in Finland gaat het de komende week voor wat de temperaturen betreft op en af. Wel zijn de storingen, die daar vanuit het westen af en toe overtrekken, in het algemeen actiever dan die in onze omgeving. Alleen in Finland, dat zich aan het einde van die storingsbaan ophoudt, lijkt het mee te vallen. Daar overheerst het vriendelijke zomerweer meestentijds en komen de middagtemperaturen het hoogste uit.

Griekenland en Turkije

Dan als laatste nog een blik op het zuidoosten van Europa. Ook al krijgen delen van vooral het noorden en westen van Griekenland dinsdag mogelijk met een paar regen- en onweersbuien te maken, een echte weersverandering introduceren die niet. Het blijft er, net als in Turkije overigens, de komende tijd droog, zonnig en ook heet. Vooral aan de Turkse zuidkust kunnen de middagtemperaturen daarbij nog steeds vrij gemakkelijk tot 40 graden oplopen.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller