Verhaal laaghangende wolken is nog steeds niet voorbij
Reinout van den BornHet verhaal van de laaghangende bewolking in Nederland is nog steeds niet ten einde. Opnieuw begonnen we grijs aan de dag en op veel plaatsen met mist. En opnieuw waren de temperaturen daarbij nog wat verder gedaald. Op veel plaatsen vroor het.
Was gisteren aan het begin van de dag alleen in het zuiden van Limburg vorstig, vanochtend gold dat voor grote delen van het zuiden, midden, oosten en noordoosten van het land. In het westen en noordwesten bleef het kwik nog wel boven het vriespunt.
Maastricht opnieuw het koudst
Maastricht was opnieuw de koudste plaats met een laagste temperatuur van -3,2 graden. De Bilt scoorde met -0,2 graden ook een vorstdag, evenals Vlissingen met -0,5 graden. Voor Vlissingen was het de eerste van het nieuwe seizoen. Op Vlieland bleef de temperatuur met 3,1 graden boven nul het hoogst. Hoogeveen, Heino, Enschede, Deelen, Hupsel , Arcen, Ell en Maastricht waren op het moment van schrijven nog in de strijd voor een mogelijke ijsdag.
Toen we gisteren het verhaal van de lage wolken achter ons lieten, was de bewolking niet alleen omlaag gekomen (toppen van gebouwen raakten de onderzijde), maar lag ook de toplaag van de wolken een stuk lager dan een dag eerder. Diverse dronepiloten slaagden er her en der in Nederland dan ook in hun drone boven de wolkenlaag te laten vliegen. Vaak moesten ze hun drones daarvoor tot een hoogte van tussen 120 en 140 meter laten stijgen.
Er was gisteren ook zonneschijn
Bleef het in het westen en noorden op de meeste plaatsen bewolkt, in een strook van Zuid-Limburg, via het oosten van Brabant naar delen van Gelderland en Flevoland brak de zon wel een tijdje door. Hier in Velp was de overgang best spectaculair. Van een grijze en mistige situatie op het ene moment, naar een staalblauwe lucht niet lang daarna.
Toch bleef een mistgebied, iets verder naar het oosten, in de buurt. Je zag het gewoon hangen. Toen de zon later in de middag weer onderging, kwam die mist ook vlotjes het dorp weer binnen. Daarbij was de mist vermengd met de rook van de vuilverbrander bij Westervoort. Dat kon je op dat moment gewoon ruiken. De bovenlucht bleef nog wel een tijdje zichtbaar.
Onder de wolken werd het toch kouder
Terwijl het opnieuw bewolkt raakte, gingen de temperaturen gisteravond verder omlaag. Waarschijnlijk als gevolg van de afkoeling – door uitstraling – van de toplaag van de bewolking. Die kou viel naar beneden en deed de temperatuur op ooghoogte ook dalen.
In Velp, waar de thermometer op ons dak vanochtend -0,3 graden aanwees, kwam er nog een ander fenomeen bij. Uiterst lichte motsneeuw, die het dak van de auto toch een beetje wit kleurde, en veroorzaakt door de vermenging van de mist en de laaghangende wolken, met de uitstoot van de vuilverbrander. Het gaat hier daardoor net iets sneller.
Halen we vandaag ergens een ijsdag?
Interessant zal van zijn om te zien of er in het oosten van het land plekken zijn die het tot een ijsdag weten te brengen. Van een ijsdag is sprake als de temperatuur het gehele etmaal onder het vriespunt blijft. Dit betekent dat de temperatuur niet boven -0,1 graden mag komen. Het is niet ondenkbaar dat dit op een aantal plaatsen lukt. De kans erop is het grootste als de bewolking hardnekkig blijkt en de wind niet al teveel aantrekt.
Opklaringen boven Duitsland zaten vanochtend overigens wel dichtbij, zowel in Zuid-Limburg als in het oosten van Twente. Het zal hoe dan ook spannend worden. Zeker als de zon alsnog doorbreekt, wordt het voor die plaatsen toch een lastig verhaal om de ijsdag te halen.
Mis ook deze verhalen niet:
Definitieve winterverwachting 2025: vroege start, volgt er meer?
Zijn er nog geitenpaadjes die de winter de komende tijd kan nemen?
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller