Het weer mag in Nederland deze week, door de harde wind van de komende dagen, maar ook door de regen die we al hebben gehad en vooral zaterdag nog lijken te krijgen, een beetje aan de herfst denken, een nieuwe periode met zomerweer dient zich mogelijk al aan. Het gaat dan om de periode na het komende weekend. Het zou daarbij rond het nieuwe weekend zelfs echt heet kunnen worden.
Eerst zijn het nog lagedrukgebieden die het weer bij ons beïnvloeden. Met name vandaag en morgen lijkt het dan ook flink te waaien. In het binnenland komt een vlagerige wind te staan, aan zee kan dat geregeld een windkracht 7 zijn. Vooral de komende nacht en morgenochtend is aan zee zelfs een stormachtige zuidwestenwind mogelijk, een windkracht 8.
Lagedrukgebied op zaterdag
Vervolgens gaat de blik op een lagedrukgebied, dat zaterdag vanuit het zuidwesten dichterbij komt. Het sleurt aan zijn oostflank warme lucht met zich mee, maar die laat Nederland, zoals de weerkaarten er nu uitzien, voor het grootste deel links liggen. Helemaal zeker is dat nog niet. Vooral het zuidoosten zou er wel een veeg van kunnen meekrijgen. Belangrijker zijn de regen- en onweersbuien die in de avond en in de nacht naar zondag over ons land naar het noorden trekken. Dat kunnen forse buien zijn die regionaal weer veel regen brengen.
Ook zondag trekken nog een paar buien over het land, dan vanuit het westen. Vervolgens knapt het weer op. Een nieuwe hogedrukkern splitst zich af van het hogedrukgebied bij de Azoren en trekt maandag, dinsdag en woensdag snel via onze omgeving en Denemarken naar Finland. Daarbij draait de wind halverwege volgende week in grote delen van Europa naar oostelijke richtingen. Warme lucht, die boven het oosten van Europa aanwezig is, begint dan naar het westen te stromen. Van de sterkte van het hogedrukgebied hangt dan af of we aan een nieuwe zomerperiode beginnen, of dat de warmte toch weer van voorbijgaande aard is.
Volgende week heet zomerweer?
De hoofdberekeningen van zowel het Europese als het Amerikaanse rekenmodel lieten het in Nederland eerst niet tot een stabiele periode met zomerweer komen. Later in de nieuwe week zouden we alweer aan de rand van het hogedrukgebied komen te liggen en konden storingen vanuit het westen onze omgeving met enkele buien alweer bereiken. In de laatste berekeningen ziet het hogedrukgebied er een stuk sterker uit en is die kans op een stabiele, steeds warmere zomerperiode er wel. In de pluimverwachtingen van beide modellen zie je die ontwikkeling duidelijk terug. Aanhoudend warm dus, met in de loop van de week zomerse temperaturen en tegen het einde van de week wellicht 30 graden en in het zuiden en oosten mogelijk nog iets meer. Dan ligt een regionale hittegolf alsnog op de loer.
Nu kan het ook nog wel een tijdje, als je op warm weer hoopt. In de afgelopen jaren is het vaker voorgekomen dat september zich meer als een zomer- dan als een herfstmaand gedroeg. Vorig jaar was daar ook een mooi voorbeeld van. Toen ontstond in de eerste week van september boven het noordwesten van Europa een warmbloedig hogedrukgebied, een echte hittekoepel of ‘heatdome’ zoals ze zo’n systeem in de Engelstalige wereld noemen.
Onvergetelijke periode
Het leverde in Nederland een onvergetelijke periode op met veel zon en bijzonder hoge temperaturen. Vooral in het zuiden en oosten werd het meerdere dagen achter elkaar 30 graden of nog iets warmer. Het kwam er op diverse plaatsen tot regionale hittegolven. In De Bilt was het echter niet voldoende om tot een landelijke hittegolf te komen. Die bleef toen uit, overigens net zoals dat dit jaar lijkt te gebeuren, voor de tweede zomer op rij dus.
Zelfs regionale hittegolven hebben we dit jaar nog niet gehad. En ook al komt er volgende week misschien alsnog een periode met warm weer aan, op basis van de weerkaarten van nu is die warmte wellicht net niet voldoende om het ook nog tot een regionale hittegolf te laten komen. Maar het zit er wel erg dichtbij. En de weerkaarten kunnen nog veranderen, nog warmer worden. In het zuiden en oosten van Europa is voldoende warmte voorradig, dus zeg nooit nooit. We laten het gewoon rustig op ons afkomen.
Verder lezen:
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller