Windrijke en natte dagen op komst
Reinout van den BornWe gaan een paar natte en soms ook onstuimige dagen tegemoet. Niet alleen passeren de komende tijd diverse storingen, tussendoor zijn er ook perioden waarin de zon en stapelwolken elkaar afwisselen en diverse buien vallen. De combinatie met de vaak sterke wind maakt dat het buiten de deur ook van tijd tot tijd behoorlijk guur kan zijn.
Vandaag kunnen we van guur weer echter niet spreken. De temperaturen stijgen vanmiddag op veel plaatsen tot 12 of 13 graden en zijn daarmee 6 tot 7 graden hoger dan gebruikelijk in deze tijd van het jaar. Het is daarbij bewolkt en uit de bewolking kan af en toe wat lichte motregen vallen, al worden geen grote hoeveelheden verwacht. De zuidwestelijke wind is aan zee bij dit alles af en toe hard, een windkracht 7.
Wolken worden week dikker
Vanavond en de komende nacht worden de wolken dikker en trekt een nieuw gebied met regen vanuit het zuidwesten het land binnen. Is het vanavond voor wat de wind betreft even rustiger, de komende nacht trekt de zuidwestenwind aan zee weer tot hard aan. Daarbij zijn de temperaturen bijzonder hoog. Het is nog steeds zo'n 12 of 13 graden.
Morgenochtend passeert vanuit het noordwesten een koufront. Op het koufront zet de regen even aan en draait de wind van het zuidwesten naar het westen tot noordwesten. Op dat moment stroomt ook duidelijk koelere lucht het land binnen. We zien de temperaturen morgen overdag dan ook geleidelijk dalen. In de avond is het niet meer warmer dan tussen 4 graden in het zuidoosten en 7 graden nog in het noordwesten van het land.
Noordoosten al een enkele bui
Trekt de regen in de ochtend via het zuidoosten al het land uit, in de middag komt vanuit het noordwesten eindelijk ook de zon er weer door. Verder zijn er stapelwolken en vooral in het noordoosten kan al een enkele bui vallen. In de avond trekt vanuit het noordwesten een lijn met actieve buien over het land. Bij die buien kan het plaatselijk onweren en is er kans op hagel. Ook kan de wind tijdens de passage van de buienlijn even flink opvlammen.
In de nacht naar vrijdag en vrijdag overdag verdwijnen de buien en wordt het weer geleidelijk rustiger. Doordat een rug van hoge druk passeert zien we eerst de zon af en toe, later drijven ook weer wolkenvelden binnen. De temperaturen lopen vrijdag overdag op tot waarden tussen 8 en 10 graden en daarmee is het een stuk minder guur dan morgen.
Wisselvallig weekend
In de nacht naar zaterdag passeert vanuit het westen een gebied met regen, horend bij een lagedrukgebied dat over de Noordzee naar Noorwegen trekt. Erachter is het zaterdag steeds bewolkt met soms een beetje regen of motregen. In de tweede helft van de middag en in de avond komt een nieuw frontensysteem vanuit het westen het land binnen. Dan gaat het opnieuw harder regenen en ook weer harder waaien. Aan zee kan de zuidwestenwind wederom tot hard toenemen, een windkracht 7. Het wordt daarbij een graad of 10.
Zondag bevinden we ons in de koudere lucht, die in de nacht naar zondag achter het koufront binnenstroomt. En waait dan een vrij krachtige en aan zee harde westelijke tot noordwestelijke wind die talloze buien vanaf de Noordzee het land binnen blaast. Doordat de bovenlucht verder afkoelt, kunnen die buien met hagel en tegen de avond ook met natte sneeuw gepaard gaan. Tussen de buien door is af en toe ook de zon te zien. Het wordt een graad of 5.
Maandag geleidelijk rustiger
Ook in de nacht naar maandag, als een aparte storing passeert, kunnen nog steeds winterse buien vallen. In die buien daalt de temperatuur tot dichtbij het vriespunt. Maandag overdag neemt de buiigheid geleidelijk af en gaat de wind ook langzaamaan weer liggen. We zien dan de zon af en toe, bij temperaturen die tot rond 8 graden oplopen.
In de nacht naar dinsdag passeert een rug van hogedruk. Daarna komt vanuit het zuiden een hogedrukgebied dichterbij. Tegelijkertijd wordt de aangevoerde lucht weer een stuk zachter. Richting de kerstdagen en tijdens de kerst is het dan ook relatief rustig weer.
Mogelijk nog iets kouder
Er zijn wolkenvelden, af en toe kan ook de zon zich laten zien en het is vrij zacht voor de tijd van het jaar. Mocht de kern van het hogedrukgebied tijdens de kerstdagen wat noordelijker uitkomen, dan draait de wind naar het oosten en kunnen de temperaturen weer een fractie lager uitkomen. Deze ontwikkeling is op dit moment echter nog onzeker.
Mis ook deze verhalen niet:
Definitieve winterverwachting 2025: vroege start, volgt er meer?
Zijn er nog geitenpaadjes die de winter de komende tijd kan nemen?
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller