30-Daagse (+): er tekent zich voorzichtig toch iets af

Foto boven: Een bui in de buurt van Texel - Frans Alderse Baas

Na een wisselvallig en soms windrijk weekend, met zondag ook kans op winterse buien, gaan we een rustige en vrij zachte laatste week van 2024 tegemoet. De Kerstdagen lijken daarbij hoe dan ook zacht te verlopen, voor de jaarwisseling is er op de achtergrond ook nog een vrij koude variant. Dat zou niet raar zijn, want gaat vaak zo.

Advertentie

Eerst zijn storingen nog aan zet. De eerste hoort bij een lagedrukgebied dat van IJsland naar Noorwegen trekt en daarbij oplost. De wolkenzone met af en toe wat regen of motregen passeert de komende nacht. De tweede is een actiever lagedrukgebied dat via Schotland de Noordzee op trekt en dan naar het zuidoosten draait. In de nacht naar maandag trekt de kern ervan via de Duitse bocht Duitsland in en van daar verder naar Zuidoost-Europa.

Een bui in de buurt van Texel - Frans Alderse Baas
Een bui in de buurt van Texel - Frans Alderse Baas

Bak met koude lucht

Dit tweede lagedrukgebied brengt een flinke bak koude lucht met zich mee, die vooral zondag overdag over ons land naar het zuidoosten beweegt. Niet alleen waait het die dag hard uit het zuidwesten tot westen, ook trekken talrijke buien over die met een winterse lading gepaard kunnen gaan. In de nacht naar maandag, als het lagedrukgebied Duitsland in trekt, is er aan de kust kans op een noordwesterstorm. Ook dan vallen talrijke buien.

Voor de lange termijn zijn andere ontwikkelingen interessant. Nog altijd lijkt zich rond de jaarwisseling boven Canada een soort ‘Canadian Warming’ af te spelen, al zit die wel wat minder overtuigend in de weerkaarten dan eerst. Het is een situatie die, in elk geval tijdelijk, een hogedrukgebied in de buurt van Groenland kan opleveren. De NAO-index en de AO-index zien we tegen het eind van het jaar dan ook omlaag gaan. Dus dat wordt best spannend.

Week 1: van maandag 23 tot en met zondag 29 december

  • Geleidelijk rustig hogedrukweer

  • Vaak wolkenvelden

  • Eerst zacht, later in de week wat kouder

Beginnen we de week nog wisselvallig met op maandag een stevige noordwestenwind en een paar laatste buien, later in de week komt het subtropische hogedrukgebied vanuit het zuiden naar het noorden. Het wordt bij ons rustiger met eerst een zuidwestelijke, maar later in de week (waarschijnlijk vanaf tweede kerstdag) ook een tijdje een oostelijke tot zuidoostelijk wind. Eerst bouwen we op naar een zachte eerste kerstdag met temperaturen rond 10 graden, daarna lijkt het weer iets kouder te worden. En verder zijn er veel wolkenvelden.

Week 2: van 30 december tot en met 5 januari

  • Wisselvallig weer met winterse buien

  • Een stevige noordwestelijke wind

  • Temperaturen rond normaal

Dit is de week waarin we bij Groenland in de berekeningen inderdaad een hogedrukgebied zien opduiken. Boven het noordoosten van Scandinavië worden relatief lage drukstanden berekend. Het zou ons een weekje met noordwestelijke winden en winterse buien kunnen opleveren. Doordat de luchtdruk ook ten zuiden van Nederland relatief hoog lijkt te blijven, is het wel de vraag of heel het land ermee te maken krijgt. De temperaturen liggen, doordat de aanvoer via de relatief warme Noordzee gaat, in het algemeen rond normaal.

Week 3: van maandag 6 tot en met zondag 12 januari

  • Minder wisselvallig

  • Een afwisseling van wolkenvelden en zon

  • Iets boven normale temperaturen

Het hogedrukgebied bij Groenland en IJsland blijft op zijn plaats, datzelfde geldt voor het lagedrukgebied boven het noordoosten van Europa. De baan van de wisselvallige noordwester lijkt wel iets naar het oosten op te schuiven. De buiigheid neemt bij ons dan ook af en we krijgen een weertype dat uit een afwisseling van wolken en zon bestaat. Door het wegvallen van de buien en het afnemen van de wind krijgt het warme water van de Noordzee meer invloed op de temperaturen, die hierdoor weer iets boven normaal uitkomen.

Week 4: van maandag 13 tot en met zondag 19 januari

  • Licht wisselvallig weer

  • Een noordelijke of noordoostelijke wind

  • Iets lagere temperaturen, terug naar normaal

Het hogedrukgebied lijkt wat meer op de Oceaan ten zuiden van IJsland terecht te komen. Mocht het een uitloper in de richting van Scandinavië krijgen, dan kan de wind bij ons een noordoostcomponent krijgen en kan de aangevoerde lucht wat kouder worden. Er is ook een voorzichtige suggestie dat het die kant op gaat. Van de wisselvalligheid zijn we niet helemaal af, er worden normale neerslaghoeveelheden verwacht. Het signaal voor bovennormale temperaturen valt wel weg. Het temperatuurniveau gaat terug naar normaal.

Week 5 en 6: van 20 januari tot en met 2 februari

  • Geleidelijk weer wisselvalliger

  • Een naar zuidwest draaiende wind

  • En uiteindelijk ook weer zachter

Het hogedrukgebied op de Oceaan trekt zich eerst naar het westen en later ook naar het zuiden terug. Het lagedrukgebied boven Noordoost-Europa verdwijnt eveneens en wordt door een signaal voor relatief hoge luchtdruk vervangen. Later in de periode trekt dit naar het oosten. Tegelijkertijd zien we bij IJsland een signaal voor een lagedrukgebied ontstaan.

Liggen we eerst tussen de twee hogedrukgebieden in, onder een soort langgerekte trog, later in de periode lijkt zich een westcirculatie in te stellen. Toch is dit lang niet zeker. Er zijn tegen die tijd minstens 3 circulatietypen die om de eer strijden.

Volgens de gulden middenweg zou het aan het einde van de periode zachter moeten worden en ook weer wisselvalliger. Maar er is tegen die tijd veel onzekerheid rond die uitkomst.

Samenvattend:

De rode draad van dit verhaal zou kunnen zijn dat zich na volgende week mogelijk toch een iets minder zachte, mogelijk zelfs iets koudere periode aftekent. Met hogedrukimpulsen bij IJsland en Groenland (wellicht samenhangend van de zich mogelijk ontwikkelende Canadian Warming), bij ons wat vaker een wind met een noordelijke component en daardoor van tijd tot tijd de aanvoer van koudere, van noordelijkere breedten afkomstige lucht. Daarmee samenhangend zien we ook de NAO-index en de AO-index richting de jaarwisseling voorzichtig negatief worden.

Erg spectaculair ziet het er vooralsnog niet uit, maar in weer een zachte winter als deze zijn het alle van dat pad afwijkende bewegingen die de aandacht trekken. En de winterliefhebbers zijn inmiddels wel zover dat ook een aantal winterse buien als een cadeautje wordt gezien.

Beter dan alleen een westcirculatie

Veel zal uiteindelijk afhangen van de details, zoals altijd natuurlijk. Maar een ontwikkeling als deze biedt in elk geval meer potentie, dan een eeuwigdurende westcirculatie.

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller