30-Daagse (+): na volgende week een hogedrukgebied

Foto boven: Een gracht in Zwolle - Grieta Spannenburg

De junimaand is nu bijna twee weken onderweg. En met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van tot gisteren 13,4 graden (2 graden onder de gebruikelijke 15,4 graden) staan we op een dertigste plaats van koude junimaanden, gemeten in dezelfde periode.

Vooral in de noordelijke helft van het land is daarbij alweer veel neerslag gevallen, in veel gevallen zelfs de normale maandhoeveelheid. In het zuiden en vooral zuidoosten was het tot nu toe duidelijk minder nat. Opvallend daarbij is dat het voor wat de zonuren betreft opnieuw ook wat tegenvalt. Landelijk komen we ongeveer 9 uur tekort, tot nu toe.

NAO-index

Zoals we gisteren op deze site al schreven werden de eerste twee weken van deze maand gedomineerd door een negatieve NAO-index, waaraan het tegenvallende en veel te koele weer in grote lijnen toe te rekenen was. Tegelijkertijd lijkt het erop dat die negatie NAO-fase halverwege de komende week tot een einde komt. Dan kan het niet anders, of ook op de weerkaarten moeten we in de loop van de tijd veranderingen gaan zien.

Week 1: van maandag 17 tot en met zondag 23 juni

  • Nog steeds wisselvallig met normale temperaturen

  • De meeste regen in het zuidoosten

  • Woensdag en donderdag tijdelijk meer zon

Bij de overgang van een negatieve naar een neutrale tot licht positieve NAO-index hoort dat de lagedrukgebieden naar de regio IJsland opschuiven. Dat is precies wat we de komende week ook zien gebeuren. Tegelijkertijd wordt het hogedrukgebied bij de Azoren een stuk dominanter en krijgt daarbij een uitloper tot over Frankrijk en Centraal-Europa. Het lagedrukgebied wint het bij ons nog wel en daardoor lijken we opnieuw een wisselvallige week voor de boeg te hebben, met de nadruk van de regen op de zuidoostelijke helft van het land.

Alleen rond woensdag en donderdag kan een aparte kern van hogedruk bij ons de buien even weghouden. Daarbij dringt dinsdag vanuit het zuidoosten ook tijdelijk warme lucht het land binnen, met later op de dag een aantal regen- en onweersbuien. Dat is de enige dag waarop de temperaturen, vooral in de zuidoostelijke helft van het land, even tot ruim in de 20 graden kunnen oplopen. De rest van de dagen is het kwik nog steeds aan de gematigde kant.

Week 2: van maandag 24 tot en met zondag 30 juni

  • Een weersverbetering

  • Geregeld zon, ook wolkenvelden

  • Normale temperaturen

Nu merken we de invloed van de positief geworden NAO-index een stuk duidelijker. Een nieuw hogedrukgebied wordt berekend, en dit keer boven het noordwesten van Europa. De kern ervan wordt boven de Britse eilanden geprojecteerd, dus liggen we nog wel in een noordelijke stroming. Maar zoals het nu wordt berekend, is het een verregaand droge week. De enige onzekere factor is de hoeveelheid zonneschijn. Die zal afhangen van de bewolking die van de Noordzee komt afzakken. Maar dat zijn de details die we pas tegen die tijd kunnen invullen. In elk geval worden ongeveer normale temperaturen berekend. Maar als de zon goed uit de verf komt, moet het landinwaarts toch makkelijk steeds ruim 20 graden kunnen worden.

Week 3: van maandag 1 tot en met zondag 7 juli

  • Een wat sterkere, vrij koele noordenwind

  • Licht wisselvallig met enkele buien

  • Iets beneden normale temperaturen

Het hogedrukgebied wordt verder naar het noordwesten, in de buurt van IJsland en Groenland berekend. Als dit zo uitkomt, gaat de NAO-index aan een nieuwe negatieve fase beginnen. Dat is natuurlijk niet gunstig voor de ontwikkeling van de zomer.

Deze week worden noordelijke winden berekend. Doordat het hogedrukgebied verder bij ons vandaan komt te liggen, kunnen storingen vanuit het noorden ook onze omgeving bereiken. Het signaal voor droog weer eindigt dan ook, we kunnen de normale hoeveelheid regen tegemoet zien. Daarbij komen de temperaturen onder normaal uit, al zijn de verwachte afwijkingen met maximaal een graad beneden het gebruikelijke gemiddelde ook weer niet heel erg groot. Normaal in de eerste week van juli is een maximumtemperatuur van ongeveer 22 graden.

Week 4: van maandag 8 tot en met zondag 14 juli

  • Vooral in het zuidoosten enkele buien

  • Nog steeds een koele noordenwind

  • Iets beneden normale temperaturen

Het hogedrukgebied wordt boven het zeegebied tussen IJsland en Schotland ingetekend. De nieuwe fase met een negatieve NAO-index houdt aan. Bij ons houdt de wind een noordelijke component en lijkt het vooral in de zuidoostelijke helft van het land opnieuw wat natter te worden. Daarbij blijven de temperaturen normaal tot vooral in het zuidoosten en oosten iets beneden normaal. Dat zal met het wisselvalligere weer in die gebieden te maken hebben.

Week 5 en 6: van maandag 15 tot en met zondag 28 juli

  • Vooral in het noorden meer zon en droger

  • In het zuiden nog af en toe een bui

  • In het noorden mogelijk warmer

Hier zien we de NAO-index naar een opnieuw positieve fase omslaan, als deze berekeningen uitkomen. We zitten inmiddels natuurlijk wel heel ver vooruit te kijken. De lagedrukgebieden komen bij IJsland en Groenland terecht en boven het Middellandse Zeegebied, en het nieuwe hogedrukgebied wordt twee weken lang boven Scandinavië ingetekend.

In week 5 staan eerst nog natte signalen in de buurt van het zuidoosten van Nederland, in week 6 wordt overal ongeveer de normale hoeveelheid neerslag verwacht. Waarschijnlijk krijgen we iets als in mei, toen er ten noorden van de Benelux ook een hogedrukgebied aanwezig was, maar buiengebieden vanuit het zuiden onze omgeving (in elk geval de zuidelijke helft) toch nog wel af en toe wisten te bereiken. De hoogste temperaturen zijn in dit geval voor het noorden van het land, in het zuiden kan het door de wisselvalligheid allemaal net iets gematigder zijn.

Samenvatting:

Zo ziet het er voor de komende tijd afwisselend uit. Na een nog wisselvallige week 1, volgt een mogelijk stabiele week 2. Daarna vallen we weer terug in een koele fase met af en toe buien, die ongeveer 2 weken gaat duren. Aan het einde dan een hogedrukgebied boven Scandinavië. Zoals dat nu wordt ingetekend, lijkt het echter nog niet sterk genoeg om buien vanuit het zuiden bij ons weg te houden. Het kan dan vooral in het noorden wel weer wat warmer worden.

Opvallend in de komende periode is dat de warmte boven het zuiden van Europa er niet in slaagt om bij ons in de buurt te komen. En dat geldt eigenlijk voor grote delen van de rest van Europa. In die zin zit een doorbraak naar de echte zomer er op basis van deze berekening nog niet in. Maar het kan snel veranderen. En dat is iets waaraan we ons toch vast kunnen houden.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller