Aardbeving dichtbij zuidpunt Nieuw-Zeeland

Foto boven: Scheuren in de weg bleven na de beving achter - DR Yadav

Bij de zuidwestpunt van het zuidereiland Nieuw Zeeland heeft zich de afgelopen nacht (14.43 uur lokale tijd) een aardbeving voorgedaan. De aardbeving met een magnitude van 6,7 of 6,8 was in een groot gebied voelbaar.

Advertentie

De beving deed zich in zee voor, op een diepte van 12 kilometer. Om die reden is ook enige tijd een tsunami-alarm van kracht geweest. Voor zover bekend hebben zich echter geen tsunami’s of abnormale stromingen in het gebied voorgedaan. Wel werd mensen, die in het gebied op zee, in het water of dichtbij zee waren, gevraagd het gebied een tijdje te verlaten.

Scheuren in de weg bleven na de beving achter - DR Yadav
Scheuren in de weg bleven na de beving achter - DR Yadav

Risicogebied voor tsunami’s

De aardbeving speelde zich 160 kilometer ten noorden van de Snare eilanden af. Ongeveer 4500 mensen in het gebied voelden de aardbeving. De omgeving van de beving van de afgelopen nacht was recent nog aangewezen als een risicogebied voor tsunami’s.

In sommige huizen vielen spullen van planken op de grond als gevolg van de beving, die zo’n 10 tot 15 seconden duurde. Ook waren enkele naschokken te voelen. Meerdere mensen togen vervolgens naar de pub om met elkaar verhalen over de aardbeving te delen.

Studenten geëvacueerd

Een groep studenten, die in een veld actief was, werd na de beving geëvacueerd. Ze liepen naar een oud ziekenhuis van waar ze met bussen verder werden vervoerd.

Advertentie

Nieuw Zeeland ligt in een gebied dat seismisch zeer actief is en heeft daardoor veel vaker met aardbevingen te maken. Zo werd Christchurch op 22 februari 2011 door een zware aardbeving getroffen die in delen van de stad grote schade aanrichtte. Bij die aardbeving kwamen 185 mensen om en werd voor miljarden dollars aan schade aangericht.

Eerder al bij Canterbury

Enkele maanden daarvoor was de dichtbij Christchurch gelegen plaats Canterbury door een nog zwaardere aardbeving getroffen. Bij die aardbeving kwamen 2 mensen om het leven en raakten 1700 anderen gewond. De aardbeving van Christchurch, zes maanden later, wordt ook wel als een naschok van deze beving gezien. Maar was veel schadelijker en ook veel dodelijker doordat het episch centrum ervan veel dichterbij het dichtbevolkte Christchurch lag.

Een dramatische bijwerking van de aardbeving in Christchurch was dat de vooral verticale bewegingen van de grond ervoor zorgden dat de slappe en erg vochtige bodem in delen van de stad in drijfzand veranderde (ook wel liquefaction genoemd), waardoor huizen scheef zakten en er zandhoudend water binnenstroomde. De waterleiding en riolering werden hierdoor zwaar beschadigd. Delen van de stad dichterbij de kust kwamen 1 tot 2 meter lager te liggen.

Het was alsof de grond voortdurend golfde

Na de grote aardbevingen van 2010 en 2011 werd de omgeving van Christchurch nog door duizenden kleinere aardbevingen getroffen. Het was alsof de grond voortdurend golfde.

Voeg weerverteller.nl toe aan het startscherm van je telefoon

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller

Advertentie