Ashley maakte het middenin de nacht bij ons 19 graden

Foto boven: Regen op een kleurrijke bloem - Jolanda Bakker

In Nederland mogen we dan een stuk minder van storm Ashley last hebben gehad dan op de Britse eilanden, helemaal ongemerkt is de passage ervan niet gebleven. Bij ons vielen vooral de temperaturen op die middenin de nacht tot 19 graden stegen.

De Ieren en de Britten waren al goed op de komst van Ashley voorbereid. Voor grote delen van Ierland, Noord-Ierland. Schotland, Engeland en Wales waren codes geel en oranje van kracht. En niet voor niets. Want in de loop van zondag haalde de wind er fors uit, kwam het tot windstoten met snelheden van soms 130 kilometer per uur en raakte de maatschappij ontwricht. Veerboten konden niet meer varen, vliegtuigen moesten wachten, de stroom viel soms uit en wegen raakten geblokkeerd door omgevallen bomen.

Jolanda regenrijke bloem
Regen op een kleurrijke bloem - Jolanda Bakker

Opvallend hoge nachttemperaturen

Bij ons in Nederland zat meer dan een aan zee harde zuidelijke wind er niet in. We hadden geen eens zware windstoten. Wel voerde de zuidenwind steeds warmere lucht aan. Dat leidde tot een opmerkelijke temperatuurontwikkeling. Was het overdag nog nergens warmer dan 17,8 graden geworden, in de avond gingen de temperaturen verder omhoog en viel het maximum van de dag. Terwijl het donker was. Westdorpe was het warmst met 18,8 graden.

De warme episode duurde tot ruim na middernacht voort. Want even na twee uur was het in Arcen nog steeds 18,5 graden, in Ell in Limburg wees de thermometer middenin de nacht zelfs nog een waarde van 18,7 graden aan. Heel bijzonder middenin een oktobernacht. Ook op dat moment waaide er een sterke zuidenwind die aan zee nog af en toe hard was.

Het is verrassend genoeg gaan regenen

Inmiddels is de wind duidelijk afgenomen en naar het zuidwesten gedraaid. Verder is een groot regengebied vanuit het zuidwesten het land binnengetrokken. Eigenlijk was dat een grote verrassing, want uit de modelberekeningen van gisteren bleek dat niet. Het leek weliswaar op een bewolkte, maar op veel plaatsen ook verregaand droge dag uit te draaien. Dat is nu dus niet zo. Volgens de nieuwste berekeningen blijft het vandaag nu bewolkt en regent het op veel plaatsen af en toe, al kunnen er vanmiddag ook langere droge perioden optreden. De zuidwestenwind neemt geleidelijk af en de maximumtemperatuur is al geweest.

Vanavond en de komende nacht trekt opnieuw een actief deel van de regenzone over. Het gaat dan op de meeste plaatsen een tijdje plenzen en op de natste plekken kan tussen 10 en heel lokaal 20 millimeter vallen. Daarbij draait de wind tijdelijk naar noord tot noordwest en kan ook in het binnenland even flink vlagerig worden. De temperaturen dalen daarbij later in de nacht tot een graad of 10, en zijn daarmee een stuk lager dan in voorgaande nachten.

Morgen veel zon, ook een bui

Morgen is er veel zon, maar drijven ook stapelwolken over en kan een enkele bui vallen. De wind is dan zuidwestelijk en in het Waddengebied af en toe krachtig en de temperaturen komen opnieuw op 15 of 16 graden uit. Doordat de luchtvochtigheid een fractie minder hoog is dan in voorgaande dagen, zou het wel een tikkeltje minder zacht kunnen aanvoelen.

Het weer in Nederland staat vanaf morgen enkele dagen onder invloed van een hogedrukgebied, waarvan de kern via het noorden van Frankrijk en Duitsland naar het oosten van Europa trekt. Bij ons draait de wind hierdoor de zuidhoek op en wordt nog steeds zachte lucht aangevoerd. De temperaturen komen dagelijks dan ook gemakkelijk boven 15 graden uit. In Zuid-Limburg zou het donderdag en vrijdag zelfs nog 20 graden kunnen worden. Daarbij is er veel zon, blijft het droog en kan de temperatuur tijdens heldere nachten ook weer wat verder dalen.

Vanaf het weekend lagere temperaturen

Vanaf het komende weekend komen nieuwe lagedrukgebieden in de buurt. Het wordt dan wisselvalliger, er komt meer wind en de temperaturen gaan wat omlaag. Na het komende weekend is er uitzicht op een verdere daling van de temperaturen. Er zijn aanwijzingen dat de wind volgende week naar het noordwesten draait, als het volgende hogedrukgebied op de Oceaan ten westen van de Britse eilanden of zelfs boven de Britse eilanden komt te liggen. Als dat gebeurt, kan duidelijk koudere lucht naar Nederland uitstromen en komen de temperaturen met 10 tot 13 graden op waarden uit die beter in deze tijd van het jaar passen.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller