Bar winterweer VS, nu opmerkelijk ver in het zuiden

Foto boven: Sneeuw in de VS tijdens een blizzard in 2016 - Joe Flood

Niet alleen boven Europa, maar ook boven de VS bevindt zich al dagenlang een scherpe wintergrens. Vooral in het oostelijke twee derde van de VS is die grens opmerkelijk ver naar het zuiden opgedrongen. Op de grens komt het tot bar winterweer.

Advertentie

Zijn de verschillen tussen de noord- en de zuidzijde van de wintergrens in Europa niet opmerkelijk groot, in grote delen van de VS worden op dit moment temperaturen gemeten die er zelfs voor de januarimaand – de koudste maand van het jaar – opmerkelijk laag zijn.

Sneeuw in de VS tijdens een blizzard in 2016 - Joe Flood
Sneeuw in de VS tijdens een blizzard in 2016 - Joe Flood

Stadscentra kampen met sneeuw

In het nieuws waren de afgelopen dagen al beelden te zien van Washington DC en Philadelphia die met flinke hoeveelheden sneeuw te kampen hadden. Ook New York kreeg er wat van mee. Het Central Park, midden in de stad, zag er in de sneeuw sprookjesachtig uit.

Intussen vormt zich op de grens tussen de koude lucht, die zoals al aangegeven zeer ver zuidelijk is doorgedrongen, en de warmere boven de Golf van Mexico een nieuw lagedrukgebied, dat een voor de VS opmerkelijk zuidelijke koers lijkt te gaan volgen. De kern trekt langs de zuidkust over de Golf van Mexico naar het oosten in de richting van Florida.

Actieve en uitdagende neerslagzone

Aan de noordzijde van dit lagedrukgebied vormt zich een actieve neerslagzone die op veel plaatsen in het zuiden tot regen, ijzel, natte sneeuw en sneeuw aanleiding kan geven, en dat op plaatsen die normaal helemaal niet zo aan deze vormen van neerslag gewend zijn.

Om aan te geven hoe bijzonder het weer in het zuiden van de VS op dit moment is, volstaat het noemen van de temperatuur van New-Orleans, vanochtend. De thermometer in deze anders door tropische en vaak zeer vochtige omstandigheden gekenmerkte stad wees er (daar midden in de nacht) 4 graden aan. In Pensacola, Mobile en in Lake Charles, allemaal steden die dichtbij de Golf van Mexico liggen, schommelden de temperaturen rond het vriespunt.

Wegen rond Dallas worden mogelijk ijsbanen

Ook in Dallas (Texas) lagen de temperaturen rond het vriespunt. Daar kan later vandaag een mengvorm van regen, natte sneeuw, ijzel en sneeuw vallen. Vooral de combinatie van regen en ijzel wordt gevreesd. Die kan de snelwegen in en om de stad in ijsbanen veranderen. En zoals in zoveel metropolen in de VS is de verkeersdruk op de wegen ook daar gigantisch.

Gaat het dieper landinwaarts dus vooral om winterse neerslag, dichterbij de Golf van Mexico zal het vooral regen zijn. Er kunnen dan meteen ook grote hoeveelheden vallen, met kans op overstromingen. Het slechte weer verplaatst zich tot en met zaterdag oostwaarts.

Hoe gaat het daarna verder?

Vanaf het moment dat het lagedrukgebied boven het zuidoosten van de VS is aangekomen, zijn er twee opties. Of het maakt een draai naar het noordoosten, om langs de kust verder te gaan in de richting van New York en omgeving. Of het trekt rechtdoor de Oceaan op. Volgens de nieuwste berekeningen van het Europese model wordt het de laatste optie.

Ook na het wegtrekken van dit lagedrukgebied blijven grote delen van de VS voorlopig in de kou. In de tweede helft van volgende week kan een hoeveelheid zeer koude lucht vanuit Canada grote delen van het noorden en oosten veroveren. De temperaturen gaan er dan verder omlaag. Ook in het zuiden houden de lage temperaturen nog een tijdje aan.

Een herhaling van stroomuitval 2021?

Met name in Texas worden de ontwikkelingen met aandacht gevolgd. In 2021 leidde een uitbraak van kou vanuit het noorden er al eens tot het op grote schaal uitvallen van de elektriciteit. Doordat de temperatuur in veel gebouwen toen beneden het vriespunt kwam, klapten de waterleidingen. Dit leidde tot spookachtige plaatjes van huizen en kantoren die vol met ijs groeiden. De bevolking hoopt dat een herhaling van toen dit keer uitblijft.

Ook in Europa komt het tot uitbraken van koude lucht vanuit het noorden, zoals de komende dagen vooral via Centraal-Europa naar het zuiden. Later volgende week kan er een nog veel heftigere achteraan komen, maar dan ook een stuk verder naar het oosten. In Nederland krijgen we er niet mee te maken en lijkt het vooralsnog bij stralingskou te blijven.

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller