Vanaf het weekend rustiger weer
Reinout van den BornNa de sneeuw in het zuidoosten van gisteravond en vanochtend lijkt het de komende dagen, doordat een hogedrukgebied dichterbij komt, in Nederland geleidelijk rustiger te worden.
Vanavond, de komende nacht en morgenoverdag kan nog wel een aantal winterse buien vallen. Tussendoor zijn er opklaringen. En er waait een vlagerige westenwind.
Code oranje
Het was de overgangszone tussen zachte lucht boven Frankrijk en de koudere in onze omgeving die de sneeuwval in het zuidoosten veroorzaakte. Woensdagavond viel in het zuiden van Limburg al tussen 4 en 8 centimeter, vanochtend kwam er meer achteraan. Het KNMI had in verband met de sneeuw voor Brabant en Limburg een code oranje afgegeven.
Vanavond en de komende nacht kan het ook op andere plaatsen, waar het nog niet heeft gesneeuwd, regionaal even wit worden. Een lijn met actieve winterse buien passeert het land. Daarbij liggen de temperaturen in het binnenland rond het vriespunt, in de gebieden met sneeuw in het zuidoosten iets daaronder. Aan zee waait een krachtige westenwind.
Komende nacht lokaal 1 tot 3 centimeter
Op de plekken waar de meeste actieve buien overkomen kan tussen 1 en 3 centimeter vallen, andere plekken krijgen niets. Vooral in de kustgebieden is de kans op een sneeuwlaagje kleiner, doordat een stevige wind daar wat warmere lucht vanaf zee aanvoert.
Morgen overdag wisselen wolken en de zon elkaar af. Vanuit het noorden passeert een nieuwe lijn met winterse buien. Er vooruit waait een westelijke, erna een noordelijke tot noordwestelijke wind. Aan zee is die wind af en toe vrij krachtig. Verder liggen de temperaturen in de middag tussen 2 graden in het zuidoosten en 6 graden in het noordwesten.
Hogedrukgebied in de buurt
Vanaf zaterdag wordt de kern van een hogedrukgebied in de buurt van Nederland verwacht. De barometerstanden kunnen dan tot boven 1040 hPa stijgen. Eerst waait de wind nog uit het noordwesten, later steekt een zuidwestelijke wind op.
Doordat vrij veel bewolking wordt verwacht, gaan de temperaturen niet echt omlaag. In het zuiden, boven de sneeuw, kan het wel flink vriezen, mits het opklaart. Overdag variëren de temperaturen tussen iets boven nul in het zuiden tot 5 graden in het noordwesten.
Positie van de kern van groot belang
Voor de wat langere termijn lijkt de precieze plaats van de kern van het hogedrukgebied van belang. Eerst trekt het centrum van hogedruk naar het midden van Europa. Nederland komt aan de noordwestflank ervan in een zuidwestelijke wind terecht. En die lijkt de koude lucht nog net binnen onze grenzen te houden. Het zuidoosten is het daarbij boven de sneeuw koudst.
Vanaf dinsdag lijkt de kern een tijdje boven het noordwesten van Frankrijk uit te komen. De wind draait hierdoor bij ons naar westelijke, aan zee noordwestelijke richtingen. Zachtere en vochtigere lucht stroomt zo het land binnen, het raakt overal weer bewolkt, er kan motregen vallen en ook in het zuidoosten lijkt het vanaf dat moment met de vorst gedaan.
Op lange termijn westcirculatie?
Nog weer later, en dan hebben we het over het einde van de nieuwe week, zou de kern van het hogedrukgebied weer naar het oosten kunnen trekken, om boven de Alpen uit te komen. Gebeurt dit echt, dan zou de wind in onze omgeving opnieuw zuidwestelijk of zuidelijk kunnen worden en kan iets koudere lucht uit Frankrijk naar ons toe komen.
Op de lange termijn zou een westcirculatie zich vanaf de Oceaan tot over onze omgeving kunnen uitbreiden. Gebeurt dit echt, dan wordt het niet alleen wisselvalliger en zachter, maar is het met aspiraties van de winter in Noordwest-Europa voorlopig ook een tijdje gedaan.
Mis ook deze verhalen niet:
Definitieve winterverwachting 2025: vroege start, volgt er meer?
Zijn er nog geitenpaadjes die de winter de komende tijd kan nemen?
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller