Saoedi Arabië opnieuw door extreme regenval getroffen

Foto boven: Extreme regenval in Saoedi Arabië verandert wegen in kolkende stromen - still uit video

Het waren weer opmerkelijke beelden die maandag uit Saoedi Arabië naar buiten kwamen. Extreme regenval zette steden als Mekka, Medina, Djedda en Riyad (de hoofdstad) voor belangrijke delen blank. En dat niet zo’n beetje.

Advertentie

In elk van de steden was het verkeer in de door wolkbreuken en hagel getroffen delen in grote nood. Soms zag je alleen de daken van de auto’s nog boven het water uitsteken, en dat op snelwegen die in kolkende rivieren waren veranderd. De regen viel in korte tijd.

Extreme regenval in Saoedi Arabië verandert wegen in kolkende stromen - still uit video
Extreme regenval in Saoedi Arabië verandert wegen in kolkende stromen - still uit video

Eerder al in april en mei

Op meerdere plaatsen waren de regenhoeveelheden recordgroot. Ze kwamen bovenop de extreme regenval waarmee de regio ook in 2024 in april en mei al te kampen had. Het is nog niet bekend of er slachtoffers zijn gevallen. Andere keren gebeurde dat wel.

Grote delen van Saoedi Arabië bestaan uit woestijngebieden. Het regent er bijna nooit en het is er vaak ondraaglijk warm. Gedurende de wintermaanden kan het regionaal wel tot zware buien komen. De laatste jaren lijkt dat wat vaker te gebeuren.

Hagel en overstromingen in de woestijn

Regelmatig zien we filmpjes van de woestijn, waarin het heeft gehageld en grote gebieden onder water staan. Na de regens van afgelopen april en mei werden delen van het land in het noorden zelfs een tijdje groen. Dat leverde voor die regio’s zeer opmerkelijke beelden op.

Het grote probleem in Saoedi Arabië is dat de stadscentra over een zeer gebrekkige riolering beschikken. Zodra er zware buien komen, kan die de enorme toevloed van regenwater niet aan. De watermassa’s stromen ongecontroleerd alle kanten op en veranderen snelwegen, afvoerkanalen en soms hele valleien in kolkende watermassa’s, waarin voor het verkeer en mensen geen plaats meer is. Bewoners moeten dan zo snel als kan op de vlucht.

In 2009 en 2011 veel slachtoffers

In 2009 en in 2011 vielen op deze manier in enkele steden veel slachtoffers. Het is niet duidelijk of dat nu weer is gebeurd. De beelden zagen er wel zeer indrukwekkend, dus uit te sluiten is het ook niet. Ook in het weekend worden zware buien verwacht.

Het slechte weer heeft te maken met de aanwezigheid van een windsprong boven de Rode Zee. Waait aan de noordkant een sterke noordoostelijke wind, boven het zuiden van de Rode Zee is de wind zuidwestelijk en ook tamelijk sterk.

In de buurt van Djedda, Mekka en Medina botsen die twee luchtstromen op elkaar. De Rode Zee verdampt veel vocht en zo leveren de stijgbewegingen, die van de botsing van de twee windregimes het gevolg zijn, de vorming van de zware buien op. Vervolgens trekken de buien in de westelijke bovenstroming verder de woestijn in, waarna ze de hoofdstad Riyad aandoen.

Het is de laatste jaren vaker raak

Zowel in het noordoosten van Afrika als in het Midden-Oosten is het de laatste paar jaar vaker dan anders tot zware buien gekomen. Niet alleen de op de Grote Oceaan in de afgelopen jaren vaak optredende La Niña condities hadden daarmee te maken, ook de positieve fase van de IOD die tot in de winter van 2024 voortduurde leverde een bijdrage. Daar waren de regens in april en mei een direct gevolg van. Ook deze winter lijkt weer een La Niña op te treden.

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller