Kansen op regionaal veel sneeuw flink gegroeid
Reinout van den BornVoordat een hogedrukgebied in Nederland vanaf komende zaterdag en zondag stabieler weer brengt, wordt het toch nog één keer spannend.
Punt van aandacht is het gedrag van de overgangszone tussen de vrij koude lucht bij ons en de veel zachtere aan de zuidzijde ervan. Er ontstaan woensdagavond en donderdagochtend twee golven in, die vooral in Zuidoost-Nederland veel sneeuw kunnen brengen.
Meer plekken krijgen sneeuw?
Leek het er de afgelopen tijd op dat voornamelijk het zuiden van Limburg met die neerslagzone te maken zou krijgen, in de laatste berekeningen (de trend werd gisteravond al ingezet) lijkt het erop dat de tweede golf verder uitslaat en de sneeuwzone dientengevolge dieper het land in komt. Dat zou dan morgenochtend moeten gebeuren. Heel het zuiden, zuidoosten en oosten zouden dan met sneeuwval te maken kunnen krijgen.
We beginnen vandaag met flinke opklaringen aan de dag. In het noorden kan nog een enkele winterse bui vallen. Verder is het droog. Na een nacht met minimumtemperaturen in het binnenland rond het vriespunt en aan zee tussen 3 en 5 graden, lopen de temperaturen weer wat op. Het wordt vanmiddag tussen 3 en 6 graden bij een geleidelijk afnemende en van westelijke naar zuidelijke richtingen draaiende wind. Tegelijkertijd zien we de bewolking vanuit het zuiden toenemen. Het noorden houdt nog lange tijd opklaringen.
Het begint in Brabant en Limburg
Vanavond begint het uit die bewolking in het zuidoosten van Brabant en Limburg te sneeuwen, eerst valt ook een beetje regen. Daar kan de passage van de eerste golf regionaal tussen 2 en 5 centimeter opleveren, het meeste in het zuiden van Limburg.
In de rest van het land lijkt het droog te blijven, al maakt het Waddengebied nog kans op een winterse bui. De wind neemt af en draait in het zuiden en later ook midden van het land naar noordoost en het koelt af tot temperaturen tussen 0 en 3 graden.
Twee golf lijkt sterker te worden
Tegen morgenochtend nadert de tweede golf vanuit het zuidwesten. De sneeuwzone komt dan opnieuw naar het noorden en zou een stuk dieper het land in kunnen komen. Mogelijk krijgen heel het zuiden, zuidoosten en oosten van het land dan met sneeuwval te maken. Er kan tussen 5 en 15 centimeter vallen, het meeste in Zuidoost Brabant en Limburg. Als het zo gaat, zou dit tot de grootste sneeuwsituatie van de winter tot nu toe kunnen uitgroeien.
Later morgenochtend trekt de sneeuw weg, komt de zon er vaker door en drijven vanuit het noordwesten winterse buien het land in. De wind draait naar west tot noordwest en neemt toe, om aan zee krachtig en in het Waddengebied af en toe hard te worden. De temperaturen stijgen daarbij tot 2 graden in Limburg en 6 graden in Noord-Holland. En die temperatuurstijging heeft vooral met de aanvoer van iets zachtere lucht vanaf de Noordzee te maken
Stevige winterse buien
Doordat die lucht in de hogere delen van de atmosfeer wel koud is, kan in de nacht naar vrijdag een aantal stevige winterse buien het noorden en midden van het land binnendrijven. Ook op plekken waar het tot dan toe nog niet heeft gesneeuwd, zou het zo even wit kunnen worden. Het kwik daalt daarbij tot rond het vriespunt, in het zuiden iets eronder.
Ook vrijdag valt nog een winterse bui, bij een dan afnemende wind uit richtingen tussen west en noord. Boven de sneeuwlaag in het zuidoosten komen de temperaturen nauwelijks meer boven het vriespunt, in het westen en noorden wordt het nog 3 tot 5 graden.
Hogedrukgebied komt naar ons toe
In de dagen daarna vestigt zich een hogedrukgebied boven Noordwest-Europa. Van de windrichting (aflandig of aanlandig) en de hoeveelheid bewolking zal dan afhangen hoe koud het wordt. Vooral in het zuidoosten kan het, boven de sneeuw, tijdens opklaringen flink vriezen. Daar zijn bij een wegvallende wind en heldere condities nachttemperaturen van tussen -5 en -10 graden haalbaar. Zoals in verhalen gisteren op deze site al aangegeven staat of valt het vervolg met de hoeveelheid sneeuw die uiteindelijk zal zijn gevallen, de hoeveelheid aanwezige bewolking en de windrichting, die voor kou in elk geval aflandig moet zijn.
Het probleem is hier dat de bovenlucht snel warmer wordt. We komen in een sterk hogedrukgebied, met in de atmosfeer krachtige daalbewegingen terecht, die de bovenlucht snel opwarmen (dalende lucht doet de temperaturen hoger in de atmosfeer stijgen). Al snel lijkt dan ook laaghangende bewolking te ontstaan die de afkoeling afremt. Het is wel vrij koud, maar de potentie voor afkoeling boven de sneeuwlaag wordt zo niet volledig benut.
Potentie voor langere koude periode is er
Tegelijkertijd is er nog veel onzekerheid met betrekking tot hoe het precies zal gaan. De potentie voor een wat langere periode is er in elk nog steeds. De details maken uit hoe koud die wordt.
Mis ook deze verhalen niet:
Definitieve winterverwachting 2025: vroege start, volgt er meer?
Zijn er nog geitenpaadjes die de winter de komende tijd kan nemen?
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller