De kerst nadert en het weer slaat om
Reinout van den BornPrecies met de kerstdagen op komst verandert het weer in Nederland. Daar waar lagedrukgebieden de afgelopen dagen de boventoon voerden, is het de komende dagen een hogedrukgebied dat het weer bij ons bepaalt.
Vandaag beleven we een beetje een overgangsdag. Vooral vanochtend waait nog een straffe noordwestenwind, in het Waddengebied eerst nog af en toe stormachtig, die vanaf de Noordzee nog diverse buien het land in blaast. Tussen de buien door is al wel de zon af en toe te zien. Vanmiddag neemt het aantal buien af, gaat de wind geleidelijk afnemen en zien we de zon steeds vaker verschijnen. Het wordt daarbij zo’n 7 of 8 graden.
Vannacht is het droog
Vanavond en de komende nacht verdwijnen de buien helemaal. Er zijn opklaringen en in het binnenland kan de temperatuur tot dichtbij het vriespunt dalen, waarbij hier en daar een graadje vorst mogelijk is. Morgenochtend zien we vooral in het oosten mogelijk de zon nog even. Vanuit het westen neemt de bewolking echter snel toe, op nadering van een warmtefront dat in de middag met af en toe wat lichte regen of motregen het land binnenkomt.
De wind draait bij dit alles opnieuw naar zuidwestelijke richtingen en begint geleidelijk zachtere lucht aan te voeren. In het westen kan de temperatuur dan ook al tot 9 graden oplopen. In het zuidoosten en oosten verloopt de stijging van de temperaturen langzamer, daar wordt het in de loop van de middag een graad of 5 à 6, en voelt het waterkoud aan.
Zachte kerstdagen
Tijdens de kerstdagen bevinden we ons aan de noordflank van het hogedrukgebied. Eerste kerstdag waait nog steeds een zuidwestelijke wind die zachte lucht aanvoert. Daarin komen uitgestrekte wolkenvelden mee. Uit die bewolking kan plaatselijk nog een beetje motregen vallen, maar grote hoeveelheden zijn het niet. De temperaturen schommelen in de middag rond 10 of 11 graden en daarmee is het opnieuw een erg zachte eerste kerstdag.
Op tweede kerstdag komt de as van het hogedrukgebied boven Nederland terecht. De wind valt dan vrijwel weg en waait uit allerlei richtingen. In het weerbeeld verandert weinig, nog steeds drijven uitgestrekte wolkenvelden over en kan heel plaatselijk een beetje motregen vallen. De temperaturen komen tweede kerstdag op waarden van zo'n 9 of 10 graden uit.
Rustig richting de jaarwisseling
In de periode tussen kerst en de jaarwisseling ligt het hogedrukgebied waarschijnlijk met zijn as net ten noorden van Nederland. De wind bij ons kan dan een tijdje uit oost tot noordoost waaien. Als dat inderdaad gebeurt, wordt wat koudere lucht aangevoerd. Van de hoeveelheid bewolking zal op dat moment afhangen hoe koud het wordt. Krijgen we opklaringen, dan kan het in de nachten tot lichte vorst komen en wordt het overdag geen 5 graden meer. Blijft het bij de bewolking, die we ook de komende dagen vaak zien, dan is het wat warmer.
Het rustige weer van de komende dagen lijkt in ieder geval tot en met de jaarwisseling aan te houden. Als dat zo is, dan verloopt ook de oudejaarsnacht rustig, voor wat het weer betreft. In de eerste dagen van het nieuwe jaar lijkt het wel weer wisselvalliger te worden.
In het nieuwe jaar weer lagedrukgebieden
Lagedrukgebieden kunnen onze omgeving dan makkelijker bereiken. De bijbehorende storingen brengen af en toe bewolking en neerslag met zich mee. Doordat we tegelijkertijd in het grensgebied van koude lucht in het noorden en de zachte lucht wat meer naar het zuiden terechtkomen, is de temperatuurverwachting voor die eerste week wat onzekerder. Het kan zijn dat we een tijdje echt in de koude lucht uitkomen. Zou dit inderdaad gebeuren, dan neemt op dat moment de kans op sneeuw ook toe. Maar die ontwikkeling moeten we nog afwachten.
Mis ook deze verhalen niet:
Definitieve winterverwachting 2025: vroege start, volgt er meer?
Zijn er nog geitenpaadjes die de winter de komende tijd kan nemen?
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller