Orkaan Debby is het noordwesten van Florida aan land gegaan

Foto boven: De verdere koers van Debby - National Hurricane Center

Tropische cycloon Debby, die over het oostelijke deel van de Golf van Mexico richting het noordwesten van Florida is bewogen, is in het noordwesten van Florida aan land gegaan. De orkaan heeft rond de kern windsnelheden rond 125 kilometer per uur en zwaardere windvlagen, maar zal - nu ze eenmaal boven land is - weer langzaam aan kracht inboeten.

Volgens de experts van het National Hurricane Center in Miami is Debby een categorie-1 orkaan, nu ze in de Big Bend regio in het noordwesten van Florida aan land is gekomen.

034938 5day cone no line and wind (1)
De verdere koers van Debby - National Hurricane Center

Gevaarlijke situaties

Volgens het Hurricane Center zal Debby aan de westkust van Florida tot gevaarlijke situaties kunnen leiden, niet alleen door de vele wind en regen waarmee de passage van de storm gepaard gaat, maar ook doordat vloedgolven van zee diep het binnenland in kunnen komen. In Florida is van een echte zeewering geen sprake en heeft het water min of meer vrij spel. Het is ook om die reden dat inwoners vaak uit orkaangebieden worden geëvacueerd.

Nu de kern van de storm aan land is gekomen, gaat het tempo er helemaal uit. Het duurt dan ook lang voordat het noorden van Florida is gepasseerd. Daarna trekt Debby het binnenland van Georgia in, om vervolgens bij South Carolina mogelijk even op de Atlantische Oceaan terecht te komen. De storm verliest daarbij een groot deel van haar kracht, maar lijkt in Georgia en in South Carolina voor een grote overstromingscatastrofe te gaan zorgen. Er worden, door het trage bewegingstempo van Debby, historische regenhoeveelheden verwacht.

Vervolg nog onduidelijk

Wat er vervolgens met Debby gebeurt, is nog niet helemaal duidelijk. Het Europese model houdt het erop dat de dan resten van Debby verder langs de Amerikaanse oostkust naar het noorden trekken en uiteindelijk boven de Atlantische Oceaan terechtkomen. Daar komt het dan gewone lagedrukgebied in de straalstroom terecht en wordt uiteindelijk door een ander lagedrukgebied bij IJsland ingevangen. Het is die depressie die ons dan weer de zomer kan brengen.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller