Hij komt wel, hij komt niet. Of toch wel? Uiteindelijk kwam hij wel, het regengebied dat vanochtend boven een groot deel van Nederland lag en in het Brabantse Volkel 27,3 millimeter bracht. In Zuid-Limburg viel op veel plaatsen 10 tot 12 millimeter.
Het voelde bijna tropisch aan, die regen, merkte iemand in Nunspeet vanochtend op. Een beetje alsof je tijdens een regenbui in Mexico naar buiten kwam.
Bijna zomers
En dat was ook zo. Na een nacht waarin het wederom niet kouder dan tussen 12 en 15 graden werd en met de nog steeds hoge luchtvochtigheid, waarmee we ook vandaag te maken hebben, waren de omstandigheden vanochtend bijna zomers. De regen was niet koud en dat gold ook voor de temperaturen. Het had ook zo augustus kunnen zijn.
Het regengebied van vanochtend heeft zich de afgelopen dagen afgesplitst van de restanten van de orkaan Leslie boven Frankrijk, die daar zo astronomisch veel regen hebben achtergelaten. Viel het bij ons met de regenhoeveelheden uiteindelijk mee, de warme en vochtige lucht waarin het allemaal gebeurde, heeft onze omgeving nog wel bereikt. In Twente en Drenthe werd het gisteren op meerdere plaatsen 22,3 graden. Eelde evenaarde met 20,8 graden zelfs zijn 103 jaar oude dagrecord. Het oude komt uit het jaar 1921.
Regen trekt langzaam weg
De regen trekt vandaag langzaam via het noordoosten het land uit. Erachter komt hier en daar even de zon erdoor, maar vanuit het zuidwesten trekt nog een tweede wolkenzone het land binnen waaruit vooral in het zuidwesten nog een klein beetje regen kan vallen. De zuidelijke wind neemt wat toe en de temperaturen komen vanmiddag op 15 of 16 graden uit.
Vanavond en de komende nacht is het bewolkt en vooral in het zuidwesten en ook in het noorden nevelig. In het westen kan ook een beetje motregen vallen, in de rest van het land is het droog. Het koelt af tot tussen 11 en 14 graden.
Morgen stormdepressie Ashley
Morgen krijgen we met de randjes van stormdepressie Ashley te maken, die het weer vooral in Ierland, Schotland, het noordwesten van Engeland en delen van Wales een stormachtig karakter geeft. Voor die gebieden zijn ook codes geel en oranje uitgegeven. Bij ons valt het allemaal mee. Wij zien morgen de wind weliswaar toenemen, met in de avond aan de noordwestkust enige tijd een harde zuidwester, maar zware windstoten zitten er niet eens in.
Verder beginnen we met een beetje zon, door hoge wolken heen, maar zien we de wolken in de middag en avond vanuit het zuidwesten dikker worden. Uiteindelijk passeert in de avond vanuit het westen een smalle band met regen, waarbij geen grote hoeveelheden worden verwacht. Het is opnieuw een zachte dag met temperaturen die in het oosten 18 graden kunnen halen.
Maand en dinsdag mogelijk veel regen
Maandag en dinsdag hebben we met een lagedrukgebied te maken, dat in het front boven onze omgeving tot ontwikkeling komt. Maandag al kan het in de loop van de dag gaan regenen, dinsdag lijkt het pas laat op de dag te zijn als die regen weer wegtrekt. In de tussentijd zijn er regio’s in het land waar behoorlijk wat regen valt. Beide dagen overheersen de wolken en verandert in de temperaturen niet heel veel. Met de wind valt het mee.
Later in de week komt het weer enkele dagen onder invloed van een hogedrukgebied dat over het noorden van Frankrijk en Luxemburg naar het oosten trekt en uiteindelijk boven Oost-Europa terechtkomt. Het is dan een paar dagen droog in Nederland met behoorlijk wat zon, weer koudere nachten maar overdag nog steeds temperaturen tussen 15 en 18 graden.
Tegen het einde van de week wisselvalliger
Tegen het einde van de week komen nieuwe lagedrukgebieden vanaf de Oceaan in de buurt. Wind en bewolking nemen dan toe, er kunnen weer gebieden met regen of buien overschuiven en de temperaturen lijken geleidelijk wat verder omlaag te gaan.
Verder lezen:
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller