Eerst wisselvallig, volgende week een stuk rustiger
Reinout van den BornIs het tot en met het weekend nog wisselvallig, volgende week komt een hogedrukgebied in de buurt en wordt het een stuk stabieler en ook rustiger. Daarbij neemt wel de kans toe dat we opnieuw met veel laaghangende bewolking te maken krijgen.
En ook vandaag is het wisselvallig. In eerste instantie hebben wolken nog de overhand en valt op veel plaatsen af en toe regen. In de tweede helft van de middag wordt het vanuit het noordwesten droog en komt in het noordwesten misschien de zon er nog even door. In de rest van het land lukt dat niet meer, want op dat moment gaat de zon al onder. Bij een aan zee nog af en toe harde west tot noordwestenwind is het 7 of 8 graden.
Een gebied met buien
Vanavond trekt vanuit het noordwesten een gebied met buien het land over. Bij die buien kan plaatselijk hagel voorkomen. De noordwestelijke wind is aan zee dan weer hard en mogelijk even stormachtig. In het binnenland komen flinke windvlagen voor. De temperaturen dalen bij dit alles de komende nacht tot tussen 3 en 7 graden. En nadat de buienlijn het land via het zuidoosten heeft verlaten, wordt het op de meeste plaatsen ook weer droog.
Morgen is een relatief vriendelijke dag. De zon komt er geregeld door, er drijven ook wolkenvelden over en blijft overal weer eens droog. De zuidwestelijke wind, later draaiend naar zuid is aan zee eerst matig en neemt later in de middag en in de avond weer tot krachtig en mogelijk af en toe hard toe. De temperaturen lopen daarbij tot 7 of 8 graden op. In combinatie met de wind kan het buiten de deur weer wat waterkoud aanvoelen.
Zaterdagnacht weer af en toe regen
In de nacht naar zaterdag worden de wolken dikker en gaat het vanuit het westen af en toe regenen. De temperaturen dalen dan nauwelijks en liggen nog steeds rond 7 of 8 graden. Daarbij waait aan zee nog altijd een straffe zuidwestelijke wind.
Zaterdag overdag is het eerst droog. Vooral in de ochtend kan de zon er af en toe doorkomen, in de middag worden de wolken dikker en volgt vanuit het westen een nieuw gebied met wat lichte regen of motregen. Het wordt dan tussen 7 en 9 graden.
Zaterdagavond en in de nacht naar zondag trekt die regen via het oosten het land weer uit. Daarna draait de wind opnieuw naar west tot noordwest en komt een golf met duidelijk koudere lucht het land binnen. Daarin ontstaan op de Noordzee talrijke buien die later in de nacht naar zondag en zondag overdag over ons land trekken.
Zondag guur met wind en buien
Het belooft zondag een gure dag te worden, Stapelwolken en de zon wisselen elkaar in hoog tempo af en er vallen diverse winterse buien. Daarbij haalt de wind nog even flink uit en kan aan zee af en toe hard of stormachtig worden. Ook in het binnenland waait een sterk vlagerige wind die af en toe een windkracht 5 haalt. Door de buien en in combinatie met de wind komt de temperatuur niet veel hoger dan zo’n 5 of 6 graden uit en is het erg guur.
In de nacht na een maandag komt vanuit het noordwesten nog een volgende storing op ons af die met een aantal winterse buien passeert. Daarbij kan de noordwestelijke wind aan zee nog een keer tot hard of stormachtig toenemen. De temperaturen dalen die nacht tot ongeveer 3 graden, maar zijn in buien en zeker in winterse buien nog wat lager.
Vanaf maandag een hogedrukgebied
Vanaf maandag overdag komt een hogedrukgebied dichterbij. Het wordt daardoor een stuk rustiger in de atmosfeer. De buien, die in de ochtend nog kunnen vallen, verdwijnen in de middag geleidelijk en de zon laat zich vaker zien. Daarbij lopen de temperaturen weer iets verder op dan zondag, het wordt 7 of 8 graden en de wind neemt geleidelijk verder af.
Vanaf dinsdag staat het weer in Nederland enkele dagen onder invloed van een sterk hogedrukgebied. Het komt precies boven onze omgeving te liggen. Vanaf dinsdag, tijdens de kerstdagen, maar ook in de periode daarna is het dan ook langere tijd rustig.
Mogelijk opnieuw grijs
Een gevaar dat op de loer ligt, is dat van laaghangende bewolking. Als die er inderdaad komt, lijkt het opnieuw een aantal dagen grijs te worden. Wel blijft het dan op de meeste plaatsen droog. Van de precieze windrichting zal afhangen hoe hoog de temperaturen oplopen.
Is de wind zuidwestelijk, dan kan het nog behoorlijk zacht worden met maxima die in de buurt van 10 graden uitkomen. Wordt de wind oostelijk, dan komt het kwik overdag een stukje lager uit en zou het tijdens opklaringen in de nachten zelfs licht kunnen vriezen.
Mis ook deze verhalen niet:
Definitieve winterverwachting 2025: vroege start, volgt er meer?
Zijn er nog geitenpaadjes die de winter de komende tijd kan nemen?
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller