Eindelijk heeft het weer eens geregend

Foto boven: Er komt steeds meer in bloei - Chris Meewis

Het heeft in Nederland weer eens plaatselijk geregend. Gisteravond in een zuid-noord gericht strookje over het oosten van het land, en vanochtend op Texel, maar ook op meer plaatsen in grofweg de oostelijke helft van Nederland.

Advertentie

Winnaar van dit alles is vooralsnog de 15 meter hoge Hoge Berg op Texel. Een regenmeter die daar staat, ving vanochtend 15 millimeter op. Op de plekken in het oosten, die met buien te maken kregen, viel maximaal tussen 2 en 5 millimeter. Heel veel plaatsen bleven nog droog en wachten feitelijk op de eerste regen van betekenis van deze maand.

Er komt steeds meer in bloei - Chris Meewis
Er komt steeds meer in bloei - Chris Meewis

Een harde wind

Het zag er gisteren nog lange tijd niet naar uit dat het zou gaan regenen. De zon scheen, vaak door hoge sluierbewolking heen, de oostelijke tot zuidoostelijke wind waaide vooral in de noordelijke helft behoorlijk door. Daarbij werd steeds drogere lucht aangevoerd.

In de middag nam de wind in Groningen een tijdje tot hard toe, windkracht 7. Nieuw-Beerta mat een windstoot van 75 kilometer per uur, evenals Roodeschool.Op de kale velden in het noordoosten kwam het daarbij tot stofstormen, die het zicht op de wegen soms lieten teruglopen. De dauwpunten daalden daarbij tot ongeveer nul graden.

In de avond ontstonden buien

Terwijl de temperaturen flink opliepen, in Eindhoven werd het 20,5 graden, nam de bewolking vanuit het zuiden geleidelijk toe. Hier en daar viel uit die bewolking al een spatje regen, maar de hoeveelheden stelden helemaal niets voor. Pas in de avond begonnen boven België en het zuiden van Nederland lokaal buien te ontstaan die naar het noorden trokken.

Advertentie

Een kleine buiencluster, die over het oosten van het land naar het noorden bewoog, bracht in zijn baan op diverse plaatsen tussen 2 en 5 millimeter regen. Het was in de plaatsen die ermee te maken kregen voor het eerst in lange tijd dat de straten weer eens nat werden.

Een actieve bui over Texel

De afgelopen nacht trokken de buien verder naar het noorden. Een actieve bui bewoog vanaf de Kop van Noord-Holland over Texel naar het noorden. Het was die bui die op Texel plaatselijk 15 millimeter regen bracht. Dat mag je neerslag van betekenis noemen.

Vanochtend vroeg waren boven de hele oostelijke helft van het land lokaal buien te zien, die langzaam naar het noorden bewogen. Blijven die buien vanochtend in grote lijnen nog actief, vanmiddag worden het er minder. In het westen en midden van het land overheersen de droge perioden. Verder wisselen wolkenvelden en de zon elkaar af.

De wind neemt behoorlijk af

Doordat de luchtdrukverschillen vandaag maar klein zijn, neemt de wind behoorlijk af, uiteindelijk ook in het noorden van het land. Daarbij waait de wind uit allerlei richtingen. De temperaturen stijgen vanmiddag op de warmste plaatsen tot 16 of 17 graden.

Vanavond en de komende nacht kan in het oosten nog steeds een lokale bui vallen, in de rest van het land blijft het overwegend droog. Tijdens opklaringen kan de temperatuur tot een graad of 6 dalen, op plekken waar bewolking de overhand heeft wordt het niet kouder dan zo’n 10 of 11 graden. Grote hoeveelheden regen worden nog steeds niet verwacht.

In het noordoosten stond gisteren een straffe oostenwind en kwam het hier en daar tot stofstormpjes - Jannes Wiersema
In het noordoosten stond gisteren een straffe oostenwind en kwam het hier en daar tot stofstormpjes - Jannes Wiersema

Buien trekken via het zuidoosten weg

Morgen trekken de laatste buien via het zuidoosten het land uit. In de rest van het land is het droog en wisselen een wolken en de zon elkaar af. De wind wordt overal noordwestelijk en neemt toe tot zwak of matig en de temperaturen, die op de Wadden nauwelijks meer aan 10 graden toekomen, stijgen in het binnenland op veel plaatsen nog een keer tot 15 graden.

Vanaf dinsdag komt het weer in Nederland enkele dagen onder invloed van een hogedrukgebied op de oceaan. Tot het weekend blijft het op de meeste plaatsen droog en wisselen de zon en wolkenvelden elkaar af. Bij een zwakke tot matige wind uit richtingen tussen west en noord stijgen de temperaturen elke middag tot tussen 10 en 13 graden. Dat zijn waarden die ongeveer normaal zijn voor de tijd van het jaar.

Tegen het einde van de week wisselvalliger

Tegen het einde van de week komen vanuit het noordwesten een paar lagedrukgebieden dichterbij en zou het enkele dagen wat wisselvalliger kunnen worden. Ook dan verandert in de temperaturen niet veel. Op de wat langere termijn lijkt een hogedrukgebied in onze omgeving te komen. Dan keren zon en droogte terug en kunnen de temperaturen opnieuw oplopen. Een nieuwe lenteperiode dient zich dan op termijn mogelijk aan.

Voeg weerverteller.nl toe aan het startscherm van je telefoon

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller

Advertentie