Er komt voorlopig geen einde aan de droogte
Reinout van den BornEr lijkt voorlopig nog geen einde te komen aan het erg droge weer. Mogelijk passeert komende vrijdag een storing, daarna lijkt een nieuw hogedrukgebied in onze omgeving voor regen en buien opnieuw lange tijd een sta-in-de-weg.
In kleine delen van het land was het zaterdag en zondag wel even raak. Lokale en stil hangende buien brachten in Leeuwarden bijna 31 millimeter, in IJsselmuiden 20 en op de Hoge Berg op Texel 16 millimeter in de regenmeters. Een groot van het land kreeg bijna niets.

Stofstormen
De andere kant van de medaille maakten we afgelopen zaterdag mee. Toen werd het niet alleen warm, maar waaide er ook een droge en sterke oostenwind. In het noordoosten van het land haalde die een tijdje een windkracht 7, met windstoten tot 75 kilometer per uur. Plaatselijke stofstormen waren er het gevolg van, toch bijzonder in Nederland.
Op andere plaatsen braken natuurbranden uit, zoals in Zeeuws-Vlaanderen, de omgeving van Naarden (bij het Gooimeer) en op de Sallandse Heuvelrug. Het aantal meldingen van (vaak kleine) natuurbranden ligt dit jaar in Nederland al boven de tachtig.
Gevaar lijkt verder toe te nemen
De komende tijd lijkt dat gevaar alleen maar verder toe te nemen. Ook deze week staat het weer bij ons onder invloed van een hogedrukgebied. Het ligt op de oceaan en houdt storingen uit onze buurt, of laat ze slechts in verzwakte vorm het land passeren.
Vanmiddag wisselen wolken en de zon elkaar af. Het blijft op de meeste plaatsen droog. Er waait een zwakke tot matige noordwestelijke wind en de temperaturen lopen op tot een graad of 9 in het noordwesten en 17 of 18 graden, plaatselijk in het zuidoosten van het land.
Later bewolkt
Later vanmiddag, vanavond en de komende nacht raakt het overal vanuit het noordwesten bewolkt. Het blijft wel droog. In de tweede helft van de nacht dringen opklaringen vanuit het noordwesten het westen en noorden van het land binnen. In die opklaringen koelt het plaatselijk tot 4 graden af, op andere plekken is het met 7 of 8 graden zachter.
Morgen wisselen perioden met zon en wat bewolking elkaar gedurende de ochtenduren af. In de middag dringt een nieuwe wolkenzone het noordwesten van het land binnen. Tegen de avond bedekt die bewolking een groot deel van het land. Uit de bewolking kan plaatselijk wat lichte regen of motregen vallen, maar grote hoeveelheden worden niet verwacht.
Nog steeds vrij zacht
De eerst zuidwestelijke, later op de dag westelijke tot noordwestelijke wind neemt geleidelijk wat toe en kan in het Waddengebied af en toe vrij krachtig worden. Verder lopen de temperaturen uiteen van 9 of 10 graden op de Wadden en in het noordwesten tot 14 of 15 graden op veel plaatsen in het binnenland. Dat is nog steeds enigszins boven normaal.
Woensdag verandert weinig in het weer. Het is op de meeste plaatsen droog, wolken en de zon wisselen elkaar af en de temperaturen kunnen in het binnenland tot een graad of 14 oplopen. Donderdag komen we aan de noordkant van de as van het hogedrukgebied in een zuidwestelijke stroming terecht die weer wat zachtere lucht aanvoert. Bij nu en dan zon kan het dan opnieuw tussen 14 en 17 graden worden en is het opnieuw een zachte dag.
Vrijdag passage van een storing
Ook vrijdag is nog een zachte dag. Het hangt af van het moment waarop een storing vanuit het westen, waarachter zich wat koudere lucht bevindt, ons land passeert. Die storing lijkt nu in de tweede helft van de middag met bewolking en wat regen land binnen te komen. Erachter is het in het weekend wat kouder met op zondag mogelijk een enkele bui.
Daarna bouwt zich boven de Noordzee een hogedrukgebied op, dat later boven Scandinavië terecht kan komen. In Nederland lijkt een nieuwe, langdurige periode met droog en behoorlijk zonnig weer aan te breken. Met geleidelijk ook oplopende temperaturen en de aanvoer van droge lucht. Doordat de wind daarbij af en toe flink aantrekt, lijkt dit een sterk drogend weertype op te leveren. Dat de droogte in Nederland geleidelijk verder laat verscherpen.
Voeg weerverteller.nl toe aan het startscherm van je telefoon
Mis ook deze verhalen niet:
De drijvende kracht achter de vulkaanuitbarstingen op Reykjanes
Lenteverwachting 2025: er tekent zich een droog en warm patroon af
Instorting poolwervel een feit, aanvulling op lenteverwachting 2025
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller