Fraaie en aangename zomerperiode op komst
Reinout van den BornEr lijkt een periode met mooi zomerweer aan te komen. Warmt het daarbij de eerstkomende dagen snel op, vanaf vrijdag, als de temperatuur even een stapje terug doet, gaat de opwarming geleidelijker. De hele periode wordt veel zon verwacht.
Na de buien van zaterdagavond en zondagnacht was het gisteren een pak koeler dan een dag eerder. Kwam het kwik zaterdag in het zuidoosten net niet op 30 graden uit, gisteren was het met tussen 19 en maximaal 21 graden wel bekeken. Daarbij waaide er een straffe westelijke tot zuidwestelijke wind die het temperatuurverschil extra aanzette.
Hogedrukgebied
Het weer staat onder invloed van een hogedrukgebied. Het splitst zich vandaag bij de Azoren af, trekt over Frankrijk naar het noordoosten en komt morgen al boven het noorden van Polen terecht. Vandaag bevinden we ons aan de noordflank van dit hogedrukgebied in een nog altijd straffe zuidwestelijke wind. Vooral vanochtend kan die aan zee nog af en toe krachtig zijn, kracht 6. Vanmiddag pas lijkt het rustiger te worden en neemt de wind weer af.
Stapelwolken en de zon wisselen elkaar af en doordat vanuit het noordwesten een bovenluchtstoring het land binnentrekt, kan ook een enkele bui vallen. De grootste activiteit van de buien zit daarbij boven het westen en noorden van het land. In het binnenland is het duidelijk minder en in het zuidoosten lijkt het overwegend droog te blijven. De temperaturen komen tussen 19 en 22 graden uit en zijn daarmee een fractie hoger dan gisteren.
Vannacht flinke opklaringen
Vanavond en de komende nacht verdwijnen de buien en klaart het behoorlijk op. Ook neemt de wind verder af. Wel drijven enkele velden met hoge sluierbewolking over. Op de koudste plaatsen in het binnenland kan het kwik tot rond 10 graden dalen, op de Wadden wordt het niet veel kouder dan 16 of 17 graden. Maar daar blijft het ook iets harder waaien.
Morgen komt de zon er mooi door, al drijft nog steeds nu en dan hoge sluierbewolking over. Het blijft droog en bij een zwakke tot matige, naar oost tot zuidoost draaiende wind wordt het een stuk warmer. Met tussen 23 en 26 graden is het in de middag heerlijk zomerweer.
Woensdag lokaal tropisch
Woensdag kan het in het zuiden en oosten bij veel zon 29 en plaatselijk 30 graden worden. De wind is daarbij overdag zuidoostelijk. In de avond en nacht naar donderdag dringt vanuit het zuidwesten een vore het land binnen. De zuidoostenwind wordt dan op steeds meer plaatsen en uiteindelijk overal voor een zuidwestenwind ingeruild. Daarmee komt de aanvoer van warme lucht in een relatief vroeg stadium alweer tot staan. Activiteit wordt op de vore vooralsnog niet verwacht. Het lijkt op verreweg de meeste plaatsen droog te blijven.
Donderdag overdag steekt een stevige, aan zee mogelijk af en toe krachtige zuidwestenwind op die weer minder warme lucht aanvoert. In het zuidoosten en oosten kan het daarin nog 24 graden worden, in het westen en noorden is het met 20 tot 22 graden wel bekeken. Verder wisselen stapelwolken en de zon elkaar af en kan heel lokaal een buitje vallen. In de middag komt een rug van hogedruk het land binnen en wordt het weer wat rustiger.
Nieuw hogedrukgebied
Vanaf vrijdag komt, volgens de laatste berekeningen, een nieuw hogedrukgebied onze kant op. Het weer wordt dan opnieuw rustiger, stabiel en dag in dag uit een beetje warmer. Zaterdag worden kwikstanden tussen 21 en 24 graden verwacht, zondag kan het in delen van het land al 25 graden worden. In de eerste dagen van de nieuwe week wordt het nog een stukje warmer en kan het landinwaarts op steeds meer plaatsen zomers warm worden.
Daarbij schijnt de zon overdag volop, is er maar weinig wind en verlopen de nachten nog aangenaam koel. Aan dat laatste merk je dat de herfst dichterbij komt. En ook overdag is het, als de temperaturen op hun hoogst zijn, toch heel aangenaam. Dat heeft mede met de lagere zonnestand te maken en ook met het feit dat de warmte maar enkele uren duurt.
Verder lezen:
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller