Geen weersomslag, maar wel een weersverandering
Reinout van den BornEen weersomslag of doorbraak naar zomerweer is het nog niet, maar een verandering in het huidige, zeer koele weerbeeld dient zich wel degelijk aan. De overgang speelt zich op donderdag af. Daarna wordt het warmer, maar blijft het nog steeds wisselvallig.
Veel kouder dan het weer van de afgelopen dagen krijg je het in juni niet. Lagen de temperaturen maandag tijdens de regen in het noorden op een gegeven moment midden op de dag op een niveau van slechts 9 graden, gisteren stortte het kwik tijdens buien ook steeds in. Op sommige plekken hagelde het zoveel dat het er zelfs even winters uitzag. Ook werd tijdens buien onweer gemeld. Het was zo onstabiel, dat ze van het ene op het andere moment ontstonden.
Vandaag nog koel
Ook vandaag bevinden we ons nog in de koude lucht. Er trekken nog altijd buien over het land, de meeste over het noordwesten, midden en oosten. In het zuidwesten en zuiden blijft het meteen beetje geluk op de meeste plaatsen droog. De westelijke tot noordwestelijke wind is in de ochtend in het Waddengebied nog af en toe vrij krachtig, maar neemt vanmiddag geleidelijk verder af. Met hulp van de zon wordt het 14 graden op de Wadden en 17, lokaal 18 graden in het zuiden van het land. En in de zon is het natuurlijk heerlijk buiten.
Vanavond passeert een rug van hogedruk, vannacht draait de wind erachter naar zuid tot zuidoost. Vooral in de loop van de avond en aan het begin van de nacht kunnen de temperaturen even flink dalen, tot een graad of 5 op de koudste plaatsen. Later in de nacht neemt vooral in de noordelijke helft de bewolking weer toe en kan daar vanuit het westen een bui of wat regen binnendrijven. De zuidelijke tot zuidwestelijke wind wordt dan zwak of matig.
Morgen wat warmer
Morgen hangt boven het noorden nog steeds bewolking met daar wat regen of een bui. In de rest van het land is het droog en komt de zon er geregeld door. Tegen de avond komt vanuit het westen nieuwe bewolking opzetten. Er waait een zwakke tot matige zuidelijke tot zuidwestelijke wind en de temperaturen lopen uiteen van 14 of 15 graden in het noordoosten tot 19 of 20 graden in het zuiden van het land. En dan voelt het toch weer aangenamer aan.
Vanaf vrijdag zien de weerkaarten er anders uit. Daar waar op de Oceaan eerst een hogedrukgebied lag, zien we vanaf dan vooral lagedrukgebieden. En boven Centraal-Europa, waar eerder steeds lagedrukgebieden met veel regen actief waren, komt juist een hogedrukgebied tot ontwikkeling. Beide systemen trekken de komende dagen wel langzaam naar het oosten, waardoor later op de Oceaan opnieuw een hogedrukgebied ontstaat. Bij ons waait de wind voorlopig uit zuid tot zuidwest en komt een einde aan de koelte.
Wisselvallig weekend
Vrijdag schijnt de zon af en toe, maar zijn er ook stapelwolken en kan een enkele bui ontstaan. De zuidelijke tot zuidwestelijke wind is meest matig en het wordt van noordwest naar zuidoost tussen 15 en 19, lokaal 20 graden. In de nacht naar zaterdag en zaterdag overdag komt een front boven ons land terecht. Vanuit het zuidwesten komen dan, als dit precies de uitkomst is, perioden met regen het land binnen. Zaterdag overdag zou het in het oosten en zuidoosten een fractie beter kunnen uitpakken, met dan de meeste regen in het westen en noorden. Maar deze verwachting is erg gevoelig voor kleine verschuivingen. In het westen wordt het daarbij niet warmer dan 14 of 15 graden, in het oosten kan het lokaal 20 graden worden.
Ook zondag en maandag zijn dagen met enkele buien en weinig verandering in temperatuur. Dinsdag lijkt warmere lucht vanuit het zuidoosten even ons land binnen te dringen, maar volgen overdag opnieuw regen- en onweersbuien die de warmte uiteindelijk ook weer naar Duitsland verdringen. In de dagen daarna is het dan weer relatief koel en passeren vanuit het westen nieuwe buiensystemen. En zo houdt het wisselvallige weer dus gewoon aan.
Verder lezen:
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller