Het wordt dus gewoon een zachte kerst

Foto boven: Het worden grijze en zachte kerstdagen - Jolanda Bakker

Dat we tijdens de kerstdagen geen sneeuw zouden krijgen, was al duidelijk. Nu is de mogelijkheid dat het tijdens de kerst kouder wordt ook uit de weerkaarten verdwenen. Het lijken nu, zoals eigenlijk meestal, twee grijzen en zachte dagen te worden. Met uit de bewolking – vooral eerste kerstdag zoals het nu lijkt – een beetje motregen.

Advertentie

Het zijn de minikansjes, die winterliefhebbers tijdens de Nederlandse winters nog een klein beetje in beroering kunnen brengen. Een temperatuur van iets onder nul, op tweede kerstdag bijvoorbeeld. Doordat het hogedrukgebied, dat ons weerbeeld tijdens de kerstdagen bepaalt, net noordelijke genoeg zou uitkomen voor een oostelijke wind en we daardoor wat lagere temperaturen zouden zien. Maar zelfs die minkansjes worden niet meer benut.

Het worden grijze en zachte kerstdagen - Jolanda Bakker
Het worden grijze en zachte kerstdagen - Jolanda Bakker

Minder vaak oostenwind

Oostenwind komt tegenwoordig gedurende de wintermaanden sowieso minder voor. We schreven er eerder deze week op deze site al over. Het KNMI bevestigt dit nu in een bericht op de site van RTL. En als die wind al eens wel uit de oost- tot noordoosthoek waait, is er in de brongebieden vaak geen kou meer voorradig. Zo gaat de winter het museum in.

Vandaag vallen nog een paar buien, met daarbij kans op hagel en onweer. Tussendoor laat ook de zon zich zien. De noordwestelijke wind is aan zee af en toe hard en het wordt vanmiddag 6 of 7 graden. Vanavond en de komende nacht trekt de kern van het lagedrukgebied, dat nu nog boven de Noordzee ligt, via de Duitse Bocht Duitsland in. Het blijft wat verder bij ons land vandaan dan eerder werd berekend. Tot een storm komt het dan ook niet. Wel kan de wind aan zee en in het Waddengebied de komende nacht stormachtig worden. Daarbij kunnen windstoten tot 95 kilometer per uur optreden. In het binnenland is het rustiger.

Flink wat buien

Verder neemt de buiigheid vanavond en de komende nacht flink toe. Doordat de aangevoerde lucht weer wat zachter is, zullen dit vooral regenbuien zijn. Liggen de temperaturen hierbij vanavond nog tussen 4 en 7 graden, de komende nacht lopen ze weer wat op.

Morgen wisselen stapelwolken en de zon elkaar af en vallen nog een paar buien. In de middag worden het er geleidelijk minder en komt de zon er vaker door. De noordwestenwind, die in de vroege ochtend in het Waddengebied eerst nog af en toe stormachtig is, neemt in de loop van de dag geleidelijk af en de temperaturen komen rond 7 of 8 graden uit.

Vanaf dinsdag een hogedrukgebied

Vanaf dinsdag komt het weer in Nederland onder invloed van een hogedrukgebied. Het komt van de Oceaan en trekt via de Golf van Biskaje en Frankrijk naar de Alpen, en daarna verder in de richting van het westen van de Oekraïne. Aan zijn noordflank wordt met zuidwestenwinden een golf erg zachte lucht meegevoerd. Die bereikt ons land dinsdag.

Na een nacht met opklaringen en hier en daar een graadje vorst neemt de bewolking dinsdag overdag dan ook toe, later op de dag gevolgd door wat regen of motregen. De temperaturen stijgen daarbij in de loop van de dag tot tussen 5 graden in het oosten en 9 graden in het westen van het land. De zuidwestelijke tot westelijke wind is daarbij zwak tot matig.

Zachte kerst

Tijdens de kerstdagen blijft de as van het hogedrukgebied eerst ten zuiden van Nederland, op tweede kerstdag komt het pal boven ons land te liggen. In de nog steeds aanwezige zachte lucht is het bewolkt met soms een beetje motregen. Eerste kerstdag kan het daarbij op de warmste plaatsen 10 of 11 graden worden, tweede kerstdag 9 of 10 graden. In de tussenliggende nacht komen de temperaturen onder de wolkenlaag natuurlijk nauwelijks lager uit.

Richting jaarwisseling iets kouder?

In de periode tussen kerst en de jaarwisseling komt de as van het hogedrukgebied waarschijnlijk wel korte tijd ten noorden en later ten oosten van ons land uit. De wind wordt dan eerst even oostelijk, later zuidelijk en er kan iets koudere lucht onze kant op komen. Of we er ook echt iets van merken, hangt van de hoeveelheid bewolking in die periode of. Blijft het grijs, dan verloopt de afkoeling traag, verdwijnen de wolken even, dan gaat het wat sneller.

Een doorbraak van de winter is het hoe dan ook niet, daarvoor blijven de meeste berekeningen op de achtergrond veel te zacht en is ook de kans op zuidwestelijke winden veel te groot. Verder lijkt het na de jaarwisseling ook geleidelijk aan weer wisselvalliger te worden.

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller