Koele variant komende tijd zat al in opties voor de zomer

Foto boven: Avondrood bij Roodeschool - Jannes Wiersema.

Toen we op zaterdag 25 mei in het Limburgse Lomm tijdens Zomermeeting 2024 de verwachting voor de zomer bespraken, dook de mogelijkheid op van een langere periode met westelijke tot noordwestelijke winden in het noordwesten van Europa. Een periode zoals die nu voor de komende tijd in de weerkaarten zit. Die optie was gekoppeld aan de verdeling van de zeewatertemperaturen van nu op de Atlantische Oceaan.

Vorige week lieten we in een verhaal op Weerverteller.nl al zien dat het relatief koele weer van de komende tijd goed terug te herleiden is naar de negatieve NAO-index die we nu hebben en die ook voor de komende weken wordt verwacht.

Nog een signaal

Nog een signaal voor koel zomerweer kwam vorige week van de andere kant van de Oceaan, waar de beroemde meteorologisch onderzoeker Judah Cohen in zijn zomerverwachting voor Noordwest-Europa (inclusief Nederland) als één van de weinige regio’s op het noordelijk halfrond zelfs een relatief koele zomer als geheel verwachtte. Op een manier die doet vermoeden dat de negatieve NAO-index van nu een groot deel van de zomer overleeft. Als die verwachting zou uitkomen, dan zou dat een grote verrassing zijn.

Feit is dat we de komende tijd met relatief gematigde temperaturen rekening moeten blijven houden. De afgelopen nacht is duidelijke koelere lucht het land binnengedrongen. Dat gebeurde na de passage van een koufront, dat met enkele buien passeerde.

Een laatste bui

Vanochtend kan in het zuidoosten nog een laatste bui vallen, verder breekt vanuit het westen de zon door en blijft het droog. De zwakke wind is veranderlijk en het wordt 14 graden op de Wadden en 18 graden in het zuiden van het land. Voor het gevoel is het duidelijk kouder dan voorgaande dagen.

Vanavond en de komende nacht kan het, als een rug van hogedruk passeert, behoorlijk koud worden. Op de koudste plekken zou het kwik tot iets beneden 5 graden kunnen dalen, mogelijk komt het heel lokaal tot een beetje vorst aan de grond. Vooral in de duinpannen van de vrieskoujagers in het noordwesten van Nederland zou dat kunnen gebeuren.

Morgen zon en stapelwolken

Morgen is er veel zon, maar komen ook stapelwolken tot ontwikkeling. Vooral in het noorden kan daaruit een enkele bui vallen. In de rest van het land overheersen de droge perioden. Er waait een zwakke tot matige wind, draaiend van zuid naar zuidwest en de temperaturen liggen morgenmiddag tussen 16 graden op de Wadden en 19 graden in Limburg.

Ook na morgen verandert voorlopig weinig in het weer. Het hogedrukgebied houdt een positie op de Oceaan, meestal ten westen van de Britse eilanden en soms wat dichterbij Nederland. Een lagedrukgebied trekt van zijn positie in de buurt van Schotland (de eerste dagen) meer naar Scandinavië, later in de periode.

Aanvoer relatief koele lucht houdt aan

Dit betekent dat de wind ook vrijdag en in het weekend uit richtingen tussen zuidwest en noordwest waait. De aanvoer van relatief koele lucht, afkomstig van noordelijke breedten, houdt daarmee aan. Het wordt daarin dagelijks van noord naar zuid tussen 17 en 20 graden. De zon schijnt volop, maar er ontstaan ook stapelwolken die in het binnenland tot een lokale bui kunnen uitgroeien. Daarbij gaat het wel steeds om kleine hoeveelheden regen.

En ook na het weekend zijn niet meteen veranderingen in zicht. Als dit allemaal zo uitkomt, dan zijn we aardig richting het midden van de junimaand gevorderd, als het relatief koele, maar ook rustige en relatief droge weer nog steeds aanhoudt. In een periode die sinds 2013 door warme zomers wordt gedomineerd, is dat op zijn minst een opvallende ontwikkeling.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!