Na regen komt langzaam meer zonneschijn. Volgende week warmer

Foto boven: Ondergelopen straten in Roodeschool - Jannes Wiersema

Het was me gisteren het dagje wel. Een lagedrukgebied, dat over Duitsland naar het noorden trok, bracht in de oostelijke helft van ons land erg veel regen. Lokaal kwam in korte tijd meer dan 70 millimeter omlaag. Wateroverlast was er het gevolg van, onder meer in Limburg, de Achterhoek, Twente en Groningen. In het uiterste oosten en noordoosten kwam er ook nog onweer bij. In Duitsland kwam het bij Telgte (Münster) tot een tornado die daar grote schade aanrichtte.

Het begon vroeg in de ochtend in het zuiden van het land. Een regengebied, horend bij een lagedrukgebied in ontwikkeling, drong Limburg en Brabant binnen. Al snel ging het hard, vooral in het zuiden van Limburg, waar ze de laatste jaren al zo vaak met hevige regenval te kampen hadden. Inwoners van Maastricht schrokken. Het leek wel op die ene keer in juli 2021, toen het helemaal fout ging. Nu duurde het gelukkig minder lang, maar kwamen in de stad toch diverse straten onder water te staan. Nog wat harder ging het in het Leudal. In Ell kwamen zelfs vele straten onder water te staan, evenals in het een stukje verder naar het zuiden gelegen plaatsje Beek, net ten noorden van Maastricht bij het vliegveld. In sommige gebieden kwam in korte tijd meer dan 70 millimeter omlaag. Dat water kon niet zo snel worden afgevoerd.

Jannes 3
Ondergelopen straten in Roodeschool - Jannes Wiersema

Wateroverlast in het oosten, tornado in Telgte

Naarmate de dag vorderde, kwam de regenzone verder naar het noorden te liggen. In de tweede helft van de ochtend en de eerste helft van de middag was het midden van het land aan de beurt. Van west naar oost viel in Utrecht tussen 10 en 20 millimeter, in de omgeving van Wageningen/Ede en Arnhem/Nijmegen inclusief grofweg de oostelijke helft van het Gelderse Rivierengebied tussen 20 en 40 millimeter en in de Achterhoek en Twente tussen 30 en plaatselijk 65 millimeter. Vooral in de oostelijke delen van de Achterhoek en Twente werd ook onweer gehoord en kwamen diverse straten onder water te staan. In Twente viel het leeuwendeel van de regen soms in slechts een half uur tijd, wat de impact groter maakte.

Verder naar het oosten in Duitsland zat een lijn met zware onweersbuien aan de regenzone in Nederland vast. In het Münsterland kwam het daarbij tot zeer zware windstoten en schade. In de ten oosten van Münster gelegen plaats Telgte werd zelfs een tornado gezien. Veel bomen gingen er om, huizen en gebouwen raakten zwaar beschadigd. Er is ook een filmpje gemaakt van de tornado, op het moment dat die toesloeg.

In de tweede helft van de middag en in de avond trok de actiefste regen over het noorden van het land, al had het ook voor die tijd op veel plaatsen al een tijdje geregend. Ook hier ging het hard. Uit Groningen kwamen meldingen van onweer. In Roodeschool kwamen veel straten blank te staan en stonden de velden na de regen voor de zoveelste keer de laatste tijd onder water. De grond is er nog altijd nagenoeg verzadigd. Als het dan een keer hard regent, heeft dat meteen gevolgen. Door de regen van gisteren groeit ook juli weer tot een natte maand uit.

Jannes 2
Spuitende putten in Roodeschool - Jannes Wiersema

Opmerkelijk waren verder de lage temperaturen. In de regen was het vaak niet warmer dan 13 of 14 graden. Om de regenzone heen werd het nog tussen 16 en 18 graden, met 18,0 graden als hoogste temperatuur in Lauwersoog. Op de vliegbasis Deelen bij Arnhem kwam het kwik niet hoger dan 15,1 graden, wat voor die plaats een dik dagrecord was.

Vandaag nog steeds buien

Vandaag vallen nog steeds buien. In de ochtend eigenlijk in het hele land, vanmiddag voornamelijk in het noorden. Daar zijn ook de meeste wolken, in het midden en zuiden komt vooral later de zon er af en toe door. De zuidwestelijke wind is matig, aan zee en later in het Waddengebied ook af en toe krachtig en de temperaturen lopen vanmiddag op tot tussen 17 en 19 graden, maar op de Wadden en in buien kan het nog een fractie kouder zijn.

Vanavond en de komende nacht houden wind en buien in het noorden nog een tijdje aan, in het midden en zuiden zijn er opklaringen en is het wat rustiger. De temperaturen dalen tot tussen 10 graden op de koudste plaatsen in het binnenland en 15 graden aan zee en op de Wadden. Morgen overdag vallen in het noorden nog steeds een paar buien. Verder naar het midden en zuiden schijnt de zon vaker en blijft het op de meeste plaatsen droog. De zuidwestenwind is aan zee nog steeds af en toe krachtig, in het Waddengebied een tijdje hard en de temperaturen lopen uiteen van 18 graden in het noordwesten tot 23 graden lokaal in het zuidoosten.

Jannes 1
De velden zijn weer doorweekt in de buurt van Roodeschool - Jannes Wiersema

Volgende week warmer

Volgende week wordt het warmer. Maandag is een dag die met zonneschijn en hoge temperaturen begint. Met kwikstanden tussen 23 en 27 graden wordt het dan op veel plaatsen zelfs zomers warm. Aan het einde van de middag, in de avond en in de nacht naar dinsdag komen een paar regen- en onweersbuien over die de warmste lucht weer verdringen.

Dinsdag hebben we een afwisseling van wolken en zon en kunnen vooral in het binnenland nog een paar regen- en onweersbuien ontstaan. Laat in de middag en in de avond neemt de buiigheid af en komt de zon er vaker door. Met temperaturen tussen 18 en 22 graden is het dan weer iets minder warm dan maandag en er waait een vlagerige zuidwestenwind.

Vanaf woensdag enkele dagen vrijwel droog

Vanaf woensdag is het een aantal dagen verregaand droog. Op veel plaatsen wordt het dan, met uitzondering van de vrijdag, zomers warm en op zaterdag kan het kwik zelfs lokaal tot 30 graden oplopen, als de weerkaarten uitkomen. Later op zaterdag dringen vanuit het zuiden nieuwe regen- en onweersbuien binnen die ook aan deze warmte weer een eind maken.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller