Voor het eerst sinds lang lijken we in Nederland een relatief droge periode tegemoet te gaan die langere tijd aanhoudt. Zo nat als het vorig jaar om deze tijd was, zo droog lijkt het de komende week te zijn. Niet de lagedrukgebieden voeren de boventoon in het weerbeeld, maar hogedrukgebieden zijn nu een dominant. Heel zonnig is het niet.
Ook al lijken de intensieve regens van het laatste jaar even voorbij te zijn, het vele water dat in die periode is gevallen, is duidelijk nog niet weg. Een wandelingetje door de uiterwaarden bij Rheden afgelopen zaterdag liet dat nog zien. Het was er overal zompig in het gebied, veel bomen stonden nog steeds met hun wortels in het water. Het was hoe dan ook opvallend hoe nat alles nog was, ondanks de lang schijnende zon en de hoge temperaturen. Je kon niet door het gras lopen zonder natte voeten te halen. Ook niet door het gras in de zon.
Opmerkelijk warm
Het was daarbij zaterdag opmerkelijk warm. In Maastricht steeg de temperatuur tot 23 graden. Doordat de luchtvochtigheid erg hoog was, voelde het ook nog eens extra warm aan. Je kon eenvoudig in je T-shirt buiten zijn. Veel mensen waren dat ook. Het was druk op de terrassen, er werd gefietst en gewandeld. Eigenlijk leek het wel zomer, maar de vallende bladeren en de laagstaande zon deden toch anders vermoeden. Het was een bijzondere ervaring.
Ook gisteren, nadat in de ochtend een smalle band met hier en daar een beetje regen was gepasseerd, kwamen de temperaturen nog verrassend hoog. Eindhoven noteerde, toen de zon eenmaal weer doorgebroken was, toch nog een maximumtemperatuur van 18,1 graden. In de avond merkte je wel dat we toch in een andere luchtsoort terecht waren gekomen. Toen daalden de temperaturen, onder een helder geworden hemel, alsnog flink. Op veel plaatsen in het midden en zuiden kwamen ze uiteindelijk nog op 4 of 5 graden uit.
Hogedrukgebieden
Voor de rest van de week zijn hogedrukgebieden van belang. Eerst ligt het hogedrukgebied boven de Alpen, morgen komt er een ander over de Britse eilanden aan dat vervolgens via Nederland en Duitsland naar het zuidoosten trekt. Het hogedrukgebied daarna komt vanuit de regio IJsland naar het zuidoosten en wordt vrijdag boven Schotland ingetekend. Dan wordt de wind bij ons even noordelijk en probeert wat koudere lucht tot Nederland door te dringen. Dat lukt in deze berekening gedeeltelijk, al schiet de koudste lucht net aan ons land voorbij.
Vandaag hebben we met een front vanuit het noorden te maken. Het probeert ons land binnen te dringen, maar slaagt daar niet helemaal in. Wel neemt de bewolking toe, al kan in het zuidoosten zelfs vanmiddag de zon er nog wel even doorkomen. Ten noorden van de grote rivieren valt af en toe regen, in het zuiden is het overwegend droog. Er waait een matige, aan zee vrij krachtige zuidwestelijke wind en het wordt vanmiddag tussen 14 en 16 graden.
Morgen wisselend
Vanavond en de komende nacht is het op de meeste plaatsen bewolkt met af en toe wat regen of motregen. Onder de bewolking wordt het niet koud. De temperaturen komen niet lager dan tussen 10 en 14 graden uit. Morgen lijken de dikste wolken, vooral later op de dag, boven het zuidoosten van het land te hangen. Valt in de ochtend overal soms nog wat regen, in de middag gebeurt dat alleen nog in het zuidoosten. In het westen en noorden kan dan ook de zon er af en toe doorkomen. De wind draait naar westelijke richtingen en neemt af en de temperaturen komen in de middag opnieuw tussen 13 en 16 graden uit. Het blijft dus zacht.
Woensdag kan in het zuidoosten nog steeds een beetje regen vallen, in de rest van het land is het overwegend droog en vooral het noorden en westen zien de zon geregeld. De zwakke tot matige wind is noordwestelijk en in de temperaturen verandert maar weinig. Vooral in de ochtend kan ook hier en daar mist voorkomen, evenals in de nacht naar donderdag. Dan zou zelfs op uitgebreide mist kunnen ontstaan. Zodra die donderdag overdag is verdwenen, komt de zon er wat vaker door en wordt het overdag op de warmste plekken 15 graden.
Vanaf het weekend opnieuw hogedrukweer
Vrijdag begint met nog af en toe zon, later op de dag neemt de bewolking toe en in de avond passeert een bandje met wat lichte regen. Daarachter draait de wind naar het noorden en stroomt wat koudere lucht het land binnen, waar we in het weekend mee te maken hebben. Doordat het volgende hogedrukgebied dan boven onze omgeving terechtkomt, lijkt dan een nieuwe periode met rustig en ook tamelijk saai herfstweer aan te breken.
Mis ook deze verhalen niet:
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller