Lijkt het er in de nieuwste berekeningen op dat de veel koudere lucht, die rond het nieuwe weekend vanuit het noorden dichtbij Nederland komt, toch weer (net) aan ons voorbij schiet, de temperaturen gaan vanaf dat moment wel duidelijk omlaag.
Tot die tijd is het zacht en tamelijk saai herfstweer. Ieder jaar heb je in de herfst wel zo’n saaie en grijze periode en die lijkt er nu aan te komen. Het is de combinatie van hogedrukgebieden, vaak net ten zuiden van Nederland, en een hoge luchtvochtigheid die maakt dat zich gemakkelijk wolken vormen. De zon is niet meer sterk genoeg om die op te ruimen.
November saaiste weermaand
Vooral om die reden is de novembermaand vaak één van de saaiste weermaanden van het jaar. Van echte dynamiek in de atmosfeer is nog niet echt sprake, terwijl de zon ook niet meer sterk genoeg is om er nog een echte nazomersfeer uit te toveren. Dan blijft regelmatig niets anders over dan een saai, wat grijs weertype waarin niet al teveel gebeurt. Zie daar de verwachting voor de komende week in een notendop. Veel meer is er niet van te maken.
Nou goed, kleine detailverschillen zijn er natuurlijk wel. Tussen het noorden (dat het dichtst bij de storingen ten noorden van ons land ligt) en het zuiden (waar de hogedruk het dichtst bij is). Daar waar het noorden de meeste dagen wat meer kans op wat regen of een bui maakt, heeft het zuiden wellicht een tikkeltje meer zonneschijn. Maar groot zullen de verschillen vast niet zijn. De zuidwestelijke wind voert zachte lucht aan waarin het overdag nog gemakkelijk 15 graden kan worden. En onder de wolken verlopen ook de nachten niet al te koud.
Koude lucht schiet net langs
Op nadering van de koudere lucht vanuit het noorden, die vrijdag en zaterdag dichterbij komt, gebeurt iets wat we in de afgelopen winters zo vaak hebben gezien. Het hogedrukgebied boven de Britse eilanden, dat de nadering van de koude lucht eerst faciliteert, komt te snel naar het oosten in beweging en maakt zich boven ons land ook te snel weer vlak. De noordwestelijke wind, die nodig is om de kou ook ons land binnen te laten stromen, komt er daardoor net niet, of niet genoeg uit de verf. De koude lucht schiet ten noorden van Nederland langs en duikt vervolgens het centrale deel van Europa in. Wij hebben zo het nakijken.
Nederland blijft in de relatief zachte lucht en komt onder de invloed van het hogedrukgebied terecht. Alleen aan het aardoppervlak kan iets van de koudere lucht vanuit het oosten het land nog binnen lekken. Maar dat is alleen maar ongunstig, want het maakt de kans op mist en laaghangende bewolking er in het vervolg alleen maar groter op. En dan ligt het voor de hand dat we als vanzelf opnieuw in zo’n periode met oersaai novemberweer terechtkomen.
Opnieuw zuidelijke stroming?
Op termijn, als het hogedrukgebied verder naar het oosten van Europa opschuift, zouden we dan weer een zuidelijke stroming kunnen krijgen, met opnieuw hogere temperaturen en later wellicht een oplevende wisselvalligheid. Maar dan zitten we intussen een stuk verder vooruit te kijken. Zoals we in de 30-daagse verwachting van afgelopen vrijdag al aangaven: een vroege winter staat ons dit jaar duidelijk niet te wachten. En dat is misschien maar beter ook.
Door het zachte weer van de laatste week, komt de temperatuur van de oktobermaand nog een stukje hoger uit dan eerder gedacht. We koersen op een gemiddelde van 12,0 of 12,1 graden af, goed voor een dertiende plaats op de lijst van warmste oktobermaanden. Daarbij zitten we nu al op het normale aantal zonuren, met nog ruimte voor verbetering in de komende dagen, en lijkt de maand als geheel iets droger dan normaal de boeken in te gaan.
Ook november een zachte maand?
Met het huidige beeld voor de eerste novemberweek, hoeft er natuurlijk ook niet veel te gebeuren om ook november straks als een zachtere dan normale maand weg te kunnen schrijven. De combinatie van de verwachtingen met dat wat we in de 30-daagse hebben gezien, geeft weinig aanleiding om wat dit betreft een verrassende afloop te verwachten.
Mis ook deze verhalen niet:
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller