30-Daagse (+): de hoogzomer wordt het mogelijk toch net niet

Foto boven: Een forse bui nadert Velp - Reinout van den Born

We gaan naar de hoogzomer toe. Dat is de periode waarin de hoogste temperaturen worden gemeten. Tijdens de Hondsdagen, de periode van 20 juli tot en met 20 augustus, is dan (overdag) een temperatuur van 23 of 24 graden normaal. Zit je in een periode met overdag tussen 20 en 25 graden, dan is het dus niet meer dan normaal voor de tijd van het jaar. Het klinkt voor ons wel lekker warm, door de koele zomer die we beleven.

Want koel is de zomer tot nu toe. Bijna halverwege staan we op een gemiddelde temperatuur van 16,0 graden, tegen 16,5 graden normaal. Dat scheelt een halve graad. Het lijkt niet veel, maar is een flinke tegenstelling met de vele zomers hiervoor die op dit tijdstip al een behoorlijke warmte-overschot hadden opgebouwd. Het verschil in beleving is gewoon heel groot.

Afbeelding van WhatsApp op 2024-07-12 om 09.46.35 c7ad3ce3
Een forse bui nadert Velp - Reinout van den Born

Hogedrukgebied krijgt even ruimte

Lagedrukgebieden op de Oceaan, vaak in de buurt van IJsland, geregeld ook dichterbij, maken vrijwel steeds de dienst uit. De laatste week van juni lagen ze even ver genoeg bij ons vandaan om hogedrukgebieden de kans te bieden, maar de rest van de tijd was het in Nederland koel en bij tijden erg wisselvallig. En waren zon en warmte voorbehouden aan het zuiden, zuidoosten en oosten van Europa. Met de grens zo’n beetje in een zone van Noordwest-Spanje, via Zuidoost-Frankrijk en de Alpen naar Polen. Daar vielen vaak zware regen- en onweersbuien.

Voor de komende weken hangt het er nu om. Terwijl in de grootschalige drukverdeling weinig lijkt te veranderen, is het de vraag of de hogedrukimpulsen vanuit het gebied van de Azoren, die we ook in onze zomerverwachting voor de tweede helft van de zomer hadden ingetekend, voldoende uit de verf zullen komen om het tij nog te keren. We duiken de weerkaarten in.

Week 1: van maandag 15 tot en met zondag 21 juli

  • Enkele warme dagen

  • Met een zuidelijke wind

  • En ook even geen buien

In de grootschalige drukverdeling verandert niet veel. Lagedrukgebieden zijn actief op de Oceaan en in de buurt van IJsland, maar liggen wel even op een wat grotere afstand van Europa. Daardoor kan zich boven het oosten van Europa een hogedrukgebied opbouwen. Wij komen in de loop van de week enkele dagen aan de rand ervan te liggen.

Vallen maandag en dinsdag nog enkele buien, vanaf woensdag lijkt het een paar dagen droog te blijven. Een zuidelijke wind voert dan warmere lucht aan waarin het vooral donderdag en vrijdag op uitgebreide schaal 25 tot 30 graden kan worden. Later op vrijdag en in het komende weekend neemt de buienkans dan weer toe en gaan ook de temperaturen weer wat omlaag.

Week 2: van maandag 22 tot en zondag 28 juli

  • Het is het net niet

  • Licht wisselvallig, ook flink wat zon

  • Temperaturen 20 tot 25 graden

Het hogedrukgebied boven het oosten van Europa wordt weer wat minder sterk, de lagedruk in de buurt van IJsland schuift naar het oosten op, maar blijft ver noordelijk. Wij komen op de grens van hogedrukgebieden boven Zuid-Europa en de lagedrukinvloed in het noorden te liggen. Het lijkt niet genoeg om het bij ons stabiel te laten worden. Uitlopers van storingen kunnen ons nog steeds af en toe bereiken. Het weerbeeld zou je dan ook licht wisselvallig kunnen noemen. De zon is ook vaak te zien, maar doordat de temperaturen in de bovenlucht relatief gematigd blijven, wordt het niet warmer dan 20 tot 25 graden. Normale temperaturen dus.

Week 3: van 29 juli tot en met zondag 4 augustus

  • Nauwelijks verandering

  • Licht wisselvallig

  • Normale temperaturen

De berekende veranderingen zijn minimaal . Grootschalig verandert er eigenlijk helemaal niets. En dat geldt waarschijnlijk ook voor het weer bij ons. Het is net niet genoeg. Hogedruk in het zuiden is wel dichtbij, maar net niet sterk genoeg om de invloed van de Oceaan buiten de deur te houden. Er zijn voldoende mooie momenten, het is met 20 tot 25 graden zeker ook aangenaam, maar de echte doorbraak van de zomer lijkt er toch net niet in te zitten.

Week 4: van maandag 5 tot en met zondag 11 augustus

  • Het lukt nog steeds net niet

  • Licht wisselvallig

  • Met 20 tot 25 graden aangenaam

Ook deze week zijn de verwachte veranderingen miniem. Als er al iets anders wordt, dan is het dat de invloeden van de Oceaan net weer iets meer speelruimte krijgen. Als er dus eens een storingsuitloper overtrekt, dan is ie net een beetje actiever. En is de relatief koele lucht, die ons land na passage ervan kan bereiken, ook net een fractie koeler. Toch is het zeker niet koud en zullen de temperaturen opnieuw vaak tussen 20 en 25 graden uitkomen. Maar het is niet de verandering waarop we hopen. Het is meer van hetzelfde.

Week 5 en 6: van 12 tot en met 25 augustus

  • Wat gaan de orkanen doen?

  • Blijft het allemaal net niet?

  • En houden we normale temperaturen?

Deze weken zijn natuurlijk nog ver vooruit. Dit is de periode waarin we ook met andere invloeden rekening moeten houden dan alleen de kaarten, waarover we nu kunnen beschikken. Bijvoorbeeld de restanten van voormalige orkanen kunnen een rol gaan spelen. Als die als sterke lagedrukgebieden boven de Oceaan komen te liggen, kunnen ze de hogedruk boven Europa een extra impuls geven. Daarvan kunnen we nu op de weerkaarten natuurlijk nog niets zien, maar het is wel iets dat in die fase van de zomer gaat gebeuren. Totdat het zover is, zien we echter ook deze 2 weken op de weerkaarten weinig veranderen. En is het dus nog steeds net niet.

Samenvattend:

Hoewel we volgende week weer even aan de zomer mogen ruiken, zijn de verwachte veranderingen in het grootschalige weerpatroon voor de weken daarna dusdanig klein dat het weleens een ‘net niet’ situatie zou kunnen worden. Dan is het echt wel aangenaam, met temperaturen vaak tussen 20 en 25 graden en zeker op dagen ook weleens hoger, maar komt de invloed van de Oceaan toch steeds net niet buitenspel te staan.

Storingen kunnen ons land toch steeds weer bereiken en de hogedrukgebieden ten zuiden van ons zijn net niet sterk genoeg om het bij ons langere tijd droog te houden. Daarbij waait de wind vaak uit het zuidwesten, blijven de temperaturen in de bovenlucht gematigd en is de echte warmte steeds voorbehouden aan het zuiden, zuidoosten en oosten van Europa. Net zoals in deze zomer tot nu toe eigenlijk steeds het geval is geweest. Dus lijkt er niet veel te veranderen.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller