Er is bij ons de komende dagen een nieuwe periode met nazomerweer in aantocht. Later in de nieuwe week kunnen de temperaturen op diverse plaatsen in de buurt van de zomerse grens van 25 graden uitkomen. Maar zo gek als in september 2020 wordt het niet. Toen steeg het kwik op 15 september in Gilze-Rijen nog tot 35,1 graden.
Het was 4 jaar geleden een ongelooflijke uitspatting van de temperatuur. Een hogedrukgebied lag boven Centraal-Europa, de wind was zuidelijk en de bovenlucht had op een hoogte van 1500 meter een temperatuur van 18 tot 20 graden. De droge voorgeschiedenis (het gras was bruin, de bodem droog) en de zon deden de rest. De temperaturen stegen tot een ongelooflijke hoogte voor half september. Het leverde een onwezenlijke dag op.
In de Taunus
Wijzelf vertoefden die dag in Duitsland, in de Taunus niet ver van Frankfurt. Ook daar was het heet, al haalden de temperaturen er niet helemaal zover uit als in Nederland. Wel scheen de zon de hele dag aan een met cirrusflarden gevulde hemel. En was er nauwelijks wind.
Ik weet nog hoe we die hete dagen wandelingen maakten in het heuvelachtige land rond Taunusstein en door de wijngaarden, een stukje verder naar het zuiden. Hoe we ons verbaasden over hoe droog het ook daar was. Het bruine gras, de bomen die piepten en kraakten onder de extreme temperaturen en het gebrek aan water. De treurige staat van de dennenbossen in het gebied, die voor een groot deel aan de Letterzetter ten prooi waren gevallen. Het zweet op het hoofd, de warmte en de hete zon. Iedere dag weer in je zomerkloffie naar buiten.
Dit jaar minder warm
Zo gek zal het de komende week in Nederland niet worden. Het hogedrukgebied ligt de komende dagen niet boven Centraal-Europa, maar boven Scandinavië en de bovenlucht is ook lang niet zo warm als toen. Nu komen we op een hoogte van 1500 meter op een graad of 10 uit, tegen bijna 20 graden destijds. Het belangrijkste verschil is wel de voorgeschiedenis. Nu is de bodem nat door de vele regen van de voorgaande maanden. En kan er veel vocht verdampen, dat het oplopen van de temperaturen tegenhoudt. Toen was dat er gewoon niet. We hadden destijds de perfecte mix voor een extreme temperatuur. En die kwam er dan ook meteen.
Voordat we aan het mooie weer van de komende week beginnen, passeert eerst nog een storing. Dat gebeurt later vanavond, de komende nacht en morgenochtend. Dan worden de wolken dikker en kan eerst lokaal wat regen en morgenochtend een enkele bui vallen. In de middag wordt het weer droog en komt vanuit het noorden de zon er vaker door. De wind wordt dan noordelijk en de temperatuur kan plaatselijk al tot 20 of 21 graden oplopen.
Lange tijd mooi
Vanaf dinsdag duiken we het nazomerweer in. Dagen achtereen komt de zon er mooi door, vooral donderdag zijn er ook stapelwolken en dan zou ook een lokale bui kunnen vallen. Verder is het droog en zonnig en wordt het overdag vanaf woensdag steeds tussen 22 en 25 graden. Diverse plaatsen kunnen daarbij zomerse dagen aantekenen. Verder waait er een straffe noordoostenwind en zijn ook de nachten niet meer zo koud als die van de afgelopen dagen. Het mooie weer lijkt in elk geval tot en met het komende weekend aan te houden. Maar de kans bestaat dat ook de eerste dagen van de week daarna er nog bijkomen.
Verder lezen:
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller