Noodweer slaat opnieuw toe in Frankrijk en de Alpen

Foto boven: Ook Nederland had vrijdag op diverse plaatsen last van Wateroverlast. Hier een ondergelopen perceel in de buurt van Roodeschool - Jannes Wiersema

Het noodweer, dat delen van Frankrijk en het Alpengebied om de haverklap treft, heeft donderdagavond in Frankrijk en vrijdag in grote delen van het Alpengebied opnieuw toegeslagen. In beide gebieden was de overlast enorm.

De zuidoostelijke helft van Frankrijk en vrijwel het gehele Alpengebied zijn de laatste tijd meerdere malen het toneel geweest van zware onweersbuien, met zeer zware windstoten, soms extreem grote hagel en grote regenhoeveelheden in korte tijd. Soms waren de hagelstenen daarbij zo groot dat ze dwars door autoruiten heen vielen.

Ook Nederland had vrijdag op diverse plaatsen last van  Wateroverlast. Hier een ondergelopen perceel in de buurt van Roodeschool - Jannes Wiersema
Ook Nederland had vrijdag op diverse plaatsen last van Wateroverlast. Hier een ondergelopen perceel in de buurt van Roodeschool - Jannes Wiersema

Grensgebied

De buien ontstaan iedere keer weer in het grensgebied tussen warme lucht boven het zuiden, zuidoosten en oosten van Europa en de koelere boven het noordwesten van het continent, inclusief de Benelux. Doordat die grens al lange tijd min of meer op dezelfde plaats ligt, herhaalt het noodweer zich keer op keer. Vooral in de Alpen is daarbij zoveel regen gevallen dat de bodem er op veel plaatsen totaal verzadigd s. Er kan geen druppel water meer bij.

De gevolgen van de buien zijn daardoor steeds erg groot. Elke keer als het noodweer toeslaat, treden rivieren buiten hun oevers, komen modder- en steenlawines voor en moeten wegen soms voor langere tijd worden afgesloten. De schade aan huizen en andere bezittingen is ook groot, doordat het water alles wat op zijn pad komt met zich meesleurt.

Twee buiencomplexen

Donderdagavond vielen de zwaarste buien in zuidoosten van Frankrijk en in gebieden tegen de Pyreneeën aan. Vrijdag waren het twee buiencomplexen die de aandacht trokken. Eén ervan trok van het oosten van Zwitserland over Oostenrijk en Noord-Italië naar het oosten. Dit was een lijn met zware onweersbuien die op veel plaatsen overlast veroorzaakten. Er kwam zoveel water omlaag dat vooral in de Oostenrijkse bergen ook vandaag veel wegen afgesloten zijn vanwege opruimwerkzaamheden. De Oostenrijkse ANWB weet precies welke wegen dat zijn.

Wat later kwam een tweede onweerscomplex tot ontwikkeling dat van de Franse Alpen via Zwitserland naar het zuiden van Duitsland trok. Ook de Jura kreeg er een volle klap van mee. Nederlanders die in het gebied voor vakantie aanwezig waren, meldden buien waarin het zicht soms tot 20 meter terugliep. Zo hard regende het. Op veel plaatsen veroorzaakten ook deze buien wateroverlast. In de baan van dit complex bevonden zich meerdere gebieden die de afgelopen tijd al meerdere keren door noodweer zijn getroffen. In diverse oostelijke en noordoostelijke departementen waarschuwt de Franse weerdienst ook vandaag nog voor overstromingen, als gevolg van de tijdens de buien van vrijdag gevallen regen.

Geleidelijk even een adempauze

Voor wat het weer betreft, ziet het er in Frankrijk en ook in Zwitserland allemaal even wat rustiger uit. In Oostenrijk en in het zuidoosten van Duitsland kunnen later op zaterdag wel een paar zware onweersbuien ontstaan. Daar komt het weer zondag en maandag even tot rust. In de Franse Alpen komen maandag nieuwe onweersbuien opzetten. In de dagen daarna verplaatsen die zich verder door het Alpengebied naar het oosten. En vooral maandag schieten de temperaturen daarbij overal even flink omhoog. Het is dus duidelijk nog niet voorbij.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller