Noodweer: spoor van overstromingen door Europa

Foto boven: Flinke regenval in Velp - Reinout van den Born

Het lagedrukgebied, dat donderdag in het zuiden en zuidoosten van ons land regionaal veel regen bracht, heeft ook in Duitsland, België en Frankrijk een spoor van schade achtergelaten. In de Vogezen moest in de nacht van woensdag en donderdag een camping worden ontruimd. Het terrein was tijdens een bui in een meer veranderd.

Frankrijk was het eerste land dat met de onweersbuien te maken kreeg. Ze ontstonden op een rij in een lange strook over het noorden van het land. In het plaatsje Evreux, in het departement Eure, veranderden de straten binnen een uur in woeste rivieren. De brandweer kreeg in korte 600 meldingen van voornamelijk wateroverlast binnen. Overal moesten kelders worden leeggepompt. Ondertussen hielpen inwoners elkaar te redden wat te redden viel.

Regen in Velp
Flinke regenval in Velp - Reinout van den Born

Kudde schapen in nood

In de regio Yonne vochten brandweerlieden voor de levens van een kudde schapen, die door de wateroverlast ingesloten was geraakt. Ongeveer 200 schapen zaten vast in het water. Ze moesten één voor één worden gered en weer worden opgewarmd. De herder stond er verbijsterd bij. Het was alsof zijn ergste nachtmerrie werkelijkheid was geworden.

De Vogezen werden woensdagavond door een zware bui – mogelijk met supercelltrekken – getroffen die nauwelijks van zijn plaats kwam. In Gérardmer, een klein stadje, viel in slechts een paar minuten tijd 50 millimeter regen. Daarbij kwam het ook tot grote hagel. De uitwerking van de wolkbreuk was intens. Wegen veranderden in woest stromende rivieren en op sommige plaatsen spoelde het wegdek helemaal weg. Sommige mensen kwam thuis vast te zitten, doordat de weg voor hun huis wegspoelde en ze niet meer konden vluchten.

Situatie op een camping dramatisch

Op een nabijgelegen camping was de situatie nog dramatischer. Hier moesten middenin de nacht 40 kampeerders in veiligheid worden gebracht. Het kampeerterrein veranderde tijdens de wolkbreuk in een meer. Uit angst voor nieuwe onweersbuien hebben de meeste kampeerders de volgende dag hun spullen ingepakt en zijn naar andere plaatsen vertrokken.

Ook in de nacht naar donderdag kregen grote delen van België met het noodweer te maken. In het zuidwesten viel in een strook plaatselijk meer dan 90 millimeter, waarbij straten blank kwamen te staan en andere vormen van wateroverlast optraden. In andere delen van België viel lokaal tussen 50 en 70 millimeter, waarbij de verschillen over korte afstanden soms groot waren. Ook donderdag overdag hielden de buien boven België nog een tijdlang aan.

Ook delen van Nederland kregen veel regen

Uiteindelijk kregen we er in delen van Nederland donderdag ook mee te maken. In de vroege ochtend was dit al in Zeeland, het zuiden van Brabant en Zuid-Limburg het geval. Later kantelde het regengebied wat om in de middag en avond een groter deel van Zuidoost- en Oost-Nederland in de greep te krijgen. In het Limburgse Haelen viel 27 millimeter, in het Gelderse Westervoort (waar een draaipunt in de regenzone de neerslag verergerde) zelfs 28 millimeter. De omgeving van Arnhem en Velp kwam op veel plaatsen tussen 17 en 20 millimeter uit. In de Achterhoek en in delen van Twente viel tussen 10 en 13 millimeter, aan de randen minder. Grote delen van West-, Midden en Noord-Nederland bleven overigens helemaal droog.

Als laatste kreeg Duitsland met de buien te maken. Daar trok het lagedrukgebied vanaf donderdagavond en in de nacht naar vrijdag over. Hier viel de meeste regen bij het drielandenpunt van Noordrijn-Westfalen, Hessen en Nedersaksen. Op sommige plaatsen kwam er meer dan 150 millimeter omlaag, in slechts 24 uur tijd. Overstromingen en ook kleine aardverschuivingen waren van de urenlange en vaak hevige regenval het gevolg.

Nieuwe storingen

Inmiddels is het lagedrukgebied met de bijbehorende buien naar het oosten weggetrokken en trekt vandaag over de Oekraïne. Bij ons komen er vanuit westen twee nieuwe storingen achteraan die morgen vooral in Oost-Duitsland weer fikse buien kunnen brengen.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller