Normaal tot actiever dan normaal orkaanseizoen verwacht

Foto boven: Orkaan Beryl op 2 juli 2024 - NOAA

Van 1 juni tot en met 30 november staat het Atlantisch orkaanseizoen op de rol. Gemiddeld levert dat over de laatste 30 jaar 14 stormen met naam op – waarvan 7 tot een orkaan uitgroeien en 3 tot zware orkanen (categorie 3 of hoger). Het ziet er voorlopig naar uit dat een normaal tot een iets actiever dan normaal seizoen kunnen verwachten.

Advertentie

Opvallend in de aanloop naar het orkaanseizoen van dit jaar is dat het water in de gebieden op de Atlantische oceaan waar de orkanen normaal ontstaan dit jaar minder warm is dan vorig jaar. In de zogenoemde Main Development Region (MDR) scheelt dit gemiddeld ongeveer een graad met dezelfde periode vorig jaar, toen het zeewater in het gebied recordwarm was.

Orkaan Beryl op 2 juli 2024 - NOAA
Orkaan Beryl op 2 juli 2024 - NOAA

Ook is er dit jaar geen sprake van een El Niño

Het ENSO-systeem speelt een sleutelrol tijdens het orkaanseizoen. Tijdens een El Niño warmt het zeewater in de Stille Oceaan langs de evenaar flink op, wat de kans op windschering in de Atlantische regio vergroot – en die remt de ontwikkeling van orkanen. Voor dit jaar verwacht de Colorado State University (CSU) een kans van slechts 13% op El Niño tijdens het piekseizoen (augustus–oktober). Daarmee blijft de windschering naar verwachting beperkt en liggen de tropische wateren er warm bij – ideaal voor de vorming van enkele krachtige stormen.

Verwachtingen van CSU en AccuWeather

De experts van CSU rekenen op:

  • 17 stormen met naam

  • 9 orkanen

  • 4 zware orkanen (categorie 3 of hoger)

  • 51% kans op een zware orkaan die aan land komt in de VS (gemiddeld is dat 43%)

Ook AccuWeather gaat van een bovengemiddeld seizoen uit:

Advertentie
  • 13 tot 18 stormen met naam

  • 7 tot 10 orkanen

  • 3 tot 5 zware orkanen

  • 3 tot 6 mogelijke stormen met directe invloed op de VS

De Amerikaanse weerdienst NOAA komt later met zijn verwachting voor het komende seizoen.

Terugblik: het orkaanseizoen van 2024

Het vorige seizoen begon met torenhoge verwachtingen – tot wel 25 stormen zouden kunnen ontstaan. Uiteindelijk werden het er 18, iets minder dan verwacht. Maar er zaten wel zeer krachtige orkanen tussen. De totale schade ervan werd op zo’n 200 miljard dollar geschat.

Beryl trapte het seizoen vroeg en krachtig af, met een categorie 5 status in de eerste week van juli. Dat was ongebruikelijk vroeg en een teken van hoe het warme oceaanwater de ontwikkeling van orkanen kan versnellen.

Stille fase in augustus

In augustus werd het even stil. Het was een opvallend kalme fase die sommigen op het verkeerde been zette. Daarna kwam Helene. Tussen 24 en 27 september groeide deze storm razendsnel uit tot een categorie 4-orkaan, met verwoestende gevolgen in het zuidoosten van de VS. Meer dan 250 mensen kwamen om, vooral door overstromingen en stormvloeden.

En in oktober was er Milton, met meer dan 30 tornado’s en zware regenval in Florida.

Vooruitblik: 2025 wordt spannend

Hoewel het seizoen van 2024 qua aantal stormen iets milder verliep dan verwacht, werd eens te meer duidelijk dat de aantallen er niet eens zo zeer toe doen, maar dat het vooral om de kracht van de orkanen gaat: het zijn de zware orkanen die het verschil maken. Op basis van de huidige verwachtingen kan ook het seizoen 2025 meerdere zware orkanen brengen.

Voeg weerverteller.nl toe aan het startscherm van je telefoon

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Advertentie