Op termijn mogelijk zomerweer, eerst nog regen

Foto boven: In het noordoosten viel gisteren eerst nog wat regen. Toen de zon daarna even doorbraak, stonden de velden meteen te 'dampen' - Jannes Wiersema

De verwachtingen voor de langere termijn zien er zomers uit. Als de berekeningen van dit moment uitkomen, gaan we de aprilmaand met een daverend zonnige en steeds warmere periode uit. Voor die tijd valt in delen van het land nog flink wat regen.

Advertentie

Brenger van de regen is een lagedrukgebied dat, komend van de Britse eilanden via het noorden van Frankrijk naar het zuidoosten trekt. Tijdens passage worden aan de noordzijde allerlei lijnen geactiveerd die boven Nederland min of meer stil zijn komen te liggen.

In het noordoosten viel gisteren eerst nog wat regen. Toen de zon daarna even doorbraak, stonden de velden meteen te 'dampen' - Jannes Wiersema
In het noordoosten viel gisteren eerst nog wat regen. Toen de zon daarna even doorbraak, stonden de velden meteen te 'dampen' - Jannes Wiersema

Hogedrukgebied bij Groenland

We bevinden ons al een tijdje aan de zuidflank van een hogedrukgebied, dat met zijn kern in de buurt van Groenland ligt. Het is ontstaan als uitwerking van de SSW, die we eerder in de maand maart al hebben gezien. Lagedrukgebieden op de oceaan worden door dit hogedrukgebied tot een relatief zuidelijke koers gedwongen. Ze komen boven de Britse eilanden of zelfs boven onze omgeving terecht. De bijbehorende storingen hebben de afgelopen tijd vooral in het oosten van Nederland behoorlijk wat regen gebracht. Het westen kreeg duidelijk minder.

Sommige van die fronten zijn boven Nederland min of meer uitgeregend, zoals het laatste dat gisteren boven het noorden van het land nog bewolking en een laatste beetje regen bracht. Inmiddels is de fut eruit, maar het oude front ligt er nog wel steeds. Als zo’n volgend lagedrukgebied dan onderlangs komt, kan het opnieuw worden geactiveerd. En dat is precies wat vanavond, de komende nacht en morgen lijkt te gaan gebeuren.

Vandaag gebeurt al het een en ander

Ook vandaag merken we al wel dat er iets gebeurt. Terwijl het lagedrukgebied over het noorden van Frankrijk naar het zuidoosten trekt, probeert warmere en behoorlijk vochtige lucht ons land vanuit het zuiden te veroveren. Daarin komt vrij veel bewolking voor. Vanochtend was boven het zuidoosten van Nederland en boven Duitsland al een gebiedje met regen te zien. Het trekt vandaag langs de oostgrens naar het noorden, om minder actief te worden.

Advertentie

Vanmiddag bereiken buien vanuit België het zuiden van het land. Terwijl ze noordwaarts bewegen, worden ze actiever. Tegelijkertijd wordt de lijn boven het noorden weer actief. Ook daar komen pittige buien tot ontwikkeling. Bij buien kan het hier en daar ook onweren. Bijna overal is er kans op buien. Mogelijk blijven delen van Drenthe, Flevoland en Noord-Holland er eerst nog buiten. Tussendoor is ook de zon af en toe te zien. Het wordt 13 tot 17 graden.

Bewolkingslijnen worden weer terug gedwongen

Vanavond en de komende nacht trekt het lagedrukgebied verder via het zuiden van Duitsland naar het zuidoosten van Europa. Tegelijkertijd wordt boven de Noordzee een uitloper van het hogedrukgebied in het noorden duidelijk sterker. De twee boven ons land aanwezig bewolkings- en neerslaglijnen worden daardoor weer naar het zuiden gedwongen. Tegelijkertijd staat er vanuit Duitsland ook nog de nodige tegendruk op. Hierdoor vormt zich in de loop van de avond en nacht een nieuw regengebied dat langzaam naar het zuidoosten beweegt.

Hoe dit precies verloopt, hebben de verschillende rekenmodellen nog niet helemaal uitgevogeld, maar het lijkt erop dat het de komende nacht eerst het noorden is dat met regen te maken krijgt. In het midden en zuiden is het droger, in Limburg komt mogelijk al een ander regengebied vanuit Duitsland binnendrijven. Doordat het bewolkt is, wordt het niet echt koud. De minimumtemperaturen komen niet beneden 9 of 10 graden uit.

Morgenochtend op veel plaatsen regen

Morgenochtend bedekt het gebied met regen een groot deel van het land, met de nadruk opnieuw op de oostelijke helft. In de middag en avond kan het in het westen droog worden, maar regent het in het oosten nog steeds door. Daar kunnen de hoeveelheden op de natste plaatsen tot boven 25 millimeter oplopen, in het westen is het duidelijk minder. Het blijft overal bewolkt, alleen het noordwesten zou de zon nog even kunnen zien.

De wind is zwak tot matig, aan zee vrij krachtig uit noordelijke richtingen en de temperaturen komen niet hoger dan een zeer gematigde 11 tot 13 graden.

In de nacht naar vrijdag ook in het oosten droog

In de nacht naar vrijdag verdwijnt de regen ook in het oosten van het land. Het is nog wel bewolkt en het wordt niet kouder dan ongeveer 9 graden. Vrijdag overdag vallen in de loop van de ochtend gaten in de bewolking. Vooral in de middag lijkt de zon er mooi door te komen. Er waait een zwakke tot matige noordoostenwind en het wordt tussen 13 en 17 graden.

Overgang naar zomerweer?

In de dagen daarna zoekt de wind de oosthoek op. Daarmee komt de aanvoer van drogere en warmere lucht op gang. Het levert ons mogelijk een langere zonnige periode op met temperaturen die iedere dag een beetje hoger uitkomen. Als het inderdaad zo gaat, beleven we niet alleen een fraaie Koningsdag, maar kan het rond de maandwissel met op uitgebreidere schaal temperaturen rond 25 graden zelfs een tijdje voluit zomers worden.

Voeg weerverteller.nl toe aan het startscherm van je telefoon

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Advertentie