Ook grijze periodes kennen interessante momenten

Foto boven: Grijs weer op het Deelerwoud. De hooglanders hebben het naar hun zin - Grieta Spannenburg

Het mag dan grijs en nevelig zijn buiten de deur, met af en toe ook een beetje motregen, er komen in de periode tussen kerst en jaarwisseling nog enkele interessante weermomenten op ons af. Die de moeite van het waarnemen zeker waard zijn.

Advertentie

Vandaag hoort er waarschijnlijk niet bij. We begonnen bewolkt en grijs aan de eerste kerstdag, het was nevelig en in het noorden kwam eerst op diverse plaatsen nog mist voor. Verder viel uit de bewolking hier en daar wat lichte motregen. Wel zijn de temperaturen in de nacht verder opgelopen en was het vanochtend al tussen 7 en 9 graden.

Grijs weer op het Deelerwoud. De hooglanders hebben het naar hun zin - Grieta Spannenburg
Grijs weer op het Deelerwoud. De hooglanders hebben het naar hun zin - Grieta Spannenburg

Morgen in het zuidoosten opklarend?

Vanmiddag kan het in het westen 10 graden, morgen in het westen en zuiden 10 tot 11 graden worden. Daarbij houdt de bewolking eerst stand, maar zou het morgenmiddag in het zuidoosten en zuiden geleidelijk wat kunnen opklaren. Waait er bij dit alles vandaag nog een zuidelijke tot zuidwestelijke wind, morgen neemt de wind af en wordt veranderlijk.

Het veranderen van de wind heeft te maken met het binnendringen van de as van het hogedrukgebied, waardoor het weer in onze omgeving nu wordt bepaald. De wind draait hierdoor in het zuiden morgen al naar oostelijke richtingen. En daarmee kan geleidelijk iets drogere en ook iets minder zachte lucht tot onze omgeving doordringen.

Daarna zijn de details van belang

Vanaf dat moment worden de details van belang. Veel berekeningen laten nu zien dat het morgen in de avond en in de nacht naar vrijdag vanuit het zuidoosten wat opklaart. Dit heeft tot gevolg dat de temperaturen dan verder kunnen dalen, tot rond 3 graden. Als het allemaal lukt. Want in de afgelopen weken is het onder dit soort omstandigheden vaak ook anders gegaan. Dit soort weer is voor weermodellen gewoon erg lastig te berekenen.

Mocht het inderdaad opklaren en flink afkoelen, dan ontstaat op grote schaal mist. Die vrijdag overdag weer in laaghangende bewolking overgaat. Duh… zal iedereen zeggen. Dan is het toch weer grijs? En ja, dat klopt inderdaad. Maar wel op een andere manier. Is de wolkenlaag vandaag nog één tot anderhalve kilometer dik, de bewolking van vrijdag komt een stuk dichterbij de grond te liggen en is daarbij ook aanzienlijk minder dik. Op die manier kan kou, die door uitstraling aan de bovenkant van de wolken ontstaat, weer het aardoppervlak bereiken.

Waarschijnlijk dus even kouder

De moraal van het verhaal is dat het vrijdag en zaterdag, ook al verandert in het weerbeeld niet zoveel, wel duidelijk kouder lijkt te worden. Vrijdag wordt het in gebieden met mist al niet warmer dan een graad of 6, zaterdag zou het kwik lokaal op 2 graden kunnen blijven steken. Buiten de deur voelt het dan weer waterkoud aan en is het redelijk onaangenaam.

Even de horens laten zien - Grieta Spannenburg
Even de horens laten zien - Grieta Spannenburg

Zondag trekt in de ochtend vanuit het westen een zwak front over het land met wat lichte regen of motregen, daarna kan in de middag de zon er mogelijk even doorkomen. Lang duurt dit niet, want op maandag en dinsdag (oudejaarsdag) – als we aan de warme binnenkant van de atmosferische rivier uitkomen die tijdens de jaarwisseling een rol kan gaan spelen – is het weer bewolkt, grijs en zacht met af en toe motregen en flink wat wind.

Vanaf de jaarwisseling zeer wisselvallig?

Tijdens en meteen na de jaarwisseling volgt een mogelijk zeer wisselvallige periode als de eerdergenoemde atmosferische rivier, die tevens de overgangszone vormt met koudere lucht die vanuit het noorden dichterbij komt, ons land passeert. Daarna volgt een verdere daling van de temperaturen en zijn er – als er eens wat valt – ook kansen op winterse neerslag.

Of we dan aan een echt winterse periode beginnen, is niet duidelijk. Maar helemaal ondenkbaar is het ook niet. Het wordt elk geval interessant om te zien hoe de ontwikkeling verdergaat en of 2025 meteen ook iets van winterweer uit de hoge hoed weet te toveren. Dat zou dan precies zoals vorig jaar zijn. Toen kwamen we zelfs lokaal heel even op de schaats.

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller