Overstromingen in Grand Canyon eisen een leven
Reinout van den BornDe Grand Canyon in de Amerikaanse staat Arizona is de afgelopen dagen door plotselinge overstromingen getroffen. Toeristen in het gebied kwamen door het water in moeilijkheden. Velen van hen konden door parkwachters worden gered. Voor een 33-jarige vrouw uit Arizona kwam de hulp te laat. Zij overleefde haar tocht niet.
De Grand Canyon, de bijzonder diepe kloof door het woestijnlandschap van Arizona waarin de Coloradorivier stroomt, is een populaire toeristische attractie. Miljoenen mensen brengen jaarlijks een bezoek aan het gebied. Vaak maken ze er tochten die door commerciële bureaus worden georganiseerd. Hoewel het gebied mestal droog en heet is en daardoor ook het uiterlijk van een woestijn heeft, kan het er wel degelijk hard regenen.
Moesson
Dat gebeurt vooral tijdens de heetste maanden van het jaar, die overlappen met de maanden waarin in Arizona de moesson heerst. Vochtige lucht, afkomstig uit het gebied van de Golf van Mexico, stroomt dan naar het zuidwesten van de VS en zorgt ervoor dat zich – ook in de woestijngebieden – zware onweersbuien vormen. Daar waar ze optreden kan het, door de grote hoeveelheid regen die dan valt, tot plotselinge en heftige overstromingen komen.
Vorige week donderdag gebeurde dat ook weer. In een deel van de kloof, waar op dat moment veel toeristen onderweg waren, kwam het tot overstromingen. Meer dan honderd mensen moesten uiteindelijk door parkwachters worden geëvacueerd. Een deel van hen moest lange tijd in een grot wachten, totdat ze uit het gebied konden worden gehaald.
Indianenreservaat
De 33-jarige vrouw die haar avontuur niet overleefde, verdween toen het Indianenreservaat, waarin ze met haar tocht bezig was, door een plotselinge overstroming werd getroffen. Op dat moment was er al een waarschuwing voor mogelijke overstromingen uitgegaan. Meteen werd een grote zoektocht naar haar ingesteld. Die had geen succes. Het duurde uiteindelijk drie dagen voordat haar lichaam afgelopen zondag werd gevonden.
Toen de overstroming optrad, waren veel mensen naar de watervallen in het gebied aan het kijken. Anderen liepen het bijna 13 kilometer lange pad. Niet alleen op en rond het pad, maar ook op kampeerterreinen in het reservaat kwamen veel mensen vast te zitten. De schade in het gebied is zo groot dat het voor onbepaalde tijd voor toeristen is gesloten.
Mijd laaggelegen gebieden
Hoewel de zware buien verwacht waren, en ze door het jaar heen feitelijk op ieder denkbaar moment kunnen optreden, is de periode gedurende de zomermaanden wel de meest gebruikelijke voor wat er uiteindelijk is gebeurd, zeggen meteorologen.
Als een waarschuwing wordt afgegeven, wordt aangeraden dat toeristen hun tochten zo aanpassen dat ze niet op laaggelegen punten in de buurt van het water komen. Ook is het oppassen geblazen in doodlopende kloven. Die kunnen tijdens zware onweersbuien in korte tijd in gevaarlijke waterglijbanen worden omgetoverd. Het is dan lastig ontsnappen.
Op je rug
Kom je toch in het water terecht, volg dan de regels van wildwatervaarders, kajakkers of andere gebruikers van vaartuigen die in het water terechtkomen. Drijf op je rug, met je voeten stroomafwaarts en je armen over elkaar op je borst. Op die manier kun je stenen en hout in het water het makkelijkst van je afhouden. Probeer ondertussen iets dat vast zit aan de kant te grijpen en trek jezelf de kant op, om jezelf zo uiteindelijk in veiligheid te brengen. Maar dat is onder de beschreven omstandigheden natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.
Verder lezen:
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller