Spanje even helemaal in de ban van onjuist weerbericht
Reinout van den BornIn Spanje is grote beroering ontstaan rond een nieuwsbericht, waarin een Duitse meteoroloog voor onder meer het Iberisch Schiereiland ‘apocalyptische regenval’ verwachtte, met intensiteiten boven die van eind oktober rond Valencia zouden uitkomen. Hij zou hoeveelheden van meer dan 1000 millimeter hebben verwacht.
Het bericht was gebaseerd op verhaal dat eind november in de Duitse krant Frankfurter Rundschau stond. In dat verhaal werd vooruit gekeken naar de astronomische regenval die voor de dagen daarna in het oostelijke deel van het Middellandse Zeegebied werden verwacht, in de regio van Italië, via de Balkan naar Griekenland.
Tussen 500 en 1000 millimeter
Het Europese model berekende voor het oosten van het Middellandse Zeegebied lokaal tussen 500 en 1000 millimeter, maar dan over een langere periode. Inmiddels heeft een eiland als Rhodos ook noodweer gehad, met overstromingen en slachtoffers tot gevolg. Volgende week, als een nieuwe golf koude lucht over warme water van de Middellandse Zee uitstroomt, worden nieuwe buien verwacht. Zie daarvoor het aparte verhaal, vandaag op deze site.
Hoe de vergelijking met Spanje en met de DANA van eind oktober in de regio Valencia in het verhaal terecht is gekomen, is de Duitse Meteoroloog – Dominik Jung van QMet – een raadsel. Hij heeft het er nooit op die manier over gehad. De Spaanse weersite tiempo.com sprak met hem, om het verhaal achter het bericht, dat viraal is gegaan, te achterhalen.
Boodschap volledig verdraaid
Jung zegt dat zijn uitspraken volledig zijn verdraaid. Terwijl hij het over het oostelijke deel van het Middellandse Zeegebied had, werd zijn verhaal in het Spaanse bericht aan de situatie op het Iberisch schiereiland gekoppeld. ‘Maar Spanje krijgt er op geen enkele manier mee te maken’, zo gaf hij in het gesprek met tiempo.com aan. Wel wees hij erop dat andere delen van het Middellandse Zeegebied volgende week wel een lastige periode te verwerken krijgen.
Zoals bekend duren de zomers in de landen rond de Middellandse Zee tegenwoordig langer. Daardoor wordt het zeewater warmer en komt meer waterdamp in de lucht terecht. In de herfst waren grote delen van het Middellandse Zeegebied al het toneel van zware buien, veel regen in korte tijd, hagel en overstromingen. En soms haalde de wind fel uit. Frankrijk, Italië en ook Spanje waren hierbij landen die zwaar werden getroffen. En nu dus ook Rhodos. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de overstromingsramp die Centraal-Europa en delen van Zuidoost-Europa trof. Toen was het water van de Middellandse Zee op zijn warmst.
Eigen leven
En zo is maar weer duidelijk hoe een bericht, dat oorspronkelijk goed in elkaar zat, uiteindelijk toch een heel eigen leven is gaan leiden. Inmiddels heeft de Spaanse weerdienst wel een speciale notitie laten verschijnen, met betrekking tot de scherpe temperatuurdaling, zoals die vanaf komende zondag op het Iberisch schiereiland wordt verwacht. En over de sneeuw, die dan in de Pyreneeën en tegen de noordzijde van het Cantabrisch Gebegte gaat vallen.
Verder gaat de kou inval in het noorden en noordoosten met flink wat wind gepaard en kunnen op de Balearen volgende week talrijke buien vallen, die neerslaghoeveelheden daar – en dus alleen daar – behoorlijk kunnen laten oplopen. Verder valt het in Spanje mee, en zijn het vooral de lagere temperaturen waaraan de mensen echt even zullen moeten wennen.
Mis ook deze verhalen niet:
Definitieve winterverwachting 2025: vroege start, volgt er meer?
Zijn er nog geitenpaadjes die de winter de komende tijd kan nemen?
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller