Vandaag noodweer in Noord-Italië, zondag weer

Foto boven: Het stuwmeer bij Zahara de la Sierra in het zuiden van Spanje kan wel wat water gebruiken. Het is voor maar 12 procent gevuld - Reinout van den Born

Op deze site schreven we gisteren al hoe het warme water van de Middellandse Zee en het vocht dat daarboven in de lucht terechtkomt als een tikkende tijdbom kunnen worden gezien. In het noorden van Italië geeft die tikkende tijdbom vandaag een eerste visitekaartje af. Bij Turijn en Milaan kan plaatselijk meer dan 150 millimeter vallen.

Ook in een strook over het oosten en noorden van Frankrijk wordt veel regen verwacht. Het zijn de plaatsen waar relatief koele lucht, die boven het zuidwesten van Europa aanwezig is, en veel warmere boven het oosten en noorden van het continent met elkaar in botsing komen. Zeker in het noorden van Italië kan het bijna niet anders of het noodweer gaat op diverse plaatsen overlast veroorzaken. Er waren vanochtend al zware onweersbuien te zien.

Downtown Phoenix Aerial Looking Northeast
Het centrum van Phoenix - Wikipedia

Zondag in Noord-Italië opnieuw noodweer

Het speelt zich allemaal af aan de flank van een lagedrukgebied boven de Golf van Biskaje. Het trekt de komende dagen Frankrijk in en stuurt steeds weer nieuwe pulsen met buien naar het noordoosten. Dit betekent voor het noorden van Italië dat het morgen en zaterdag even wat rustiger is, maar dat het zondag opnieuw noodweer kan worden. De buien die dan tegen de zuidkant van de Alpen aan botsen, worden deels door vocht gevoed dat helemaal uit Afrika afkomstig is. Daar vallen buien tot middenin de Sahara aan toe.

In het noorden van Europa lopen de buien vast op een hogedrukgebied. Het ligt met zijn kern boven het westen van Rusland en heeft een sterke uitloper tot over Scandinavië. Dat hogedrukgebied is nog met zeer warme lucht gevuld. Zo werden in Finland diverse maandrecords verbroken. Ook in Zweden werd het lokaal 31 graden. Het was er september überhaupt nog nooit eerder 30 graden geworden.

Extreem warm Berlijn

In Berlijn werd het gisteren 34 graden, ook een absoluut record voor de septembermaand. Het duurt nog wel tot komende dinsdag voordat de warmte het oosten van Duitsland verlaat. Daarbij schijnt de zon, maar waait ook een stevige oostelijke wind. Maandag maakt een groot complex met zware regen- en onweersbuien een einde aan het zeer warme weer in Duitsland.

Op de Britse eilanden en in de Benelux komt zondag een einde aan de warmte. Morgen al trekt een zone met buien over, horend bij het lagedrukgebied boven Frankrijk. Die buien brengen echter nog geen koelere lucht mee. Dat geldt wel voor de buien die zondag vanuit het zuidwesten overtrekken. Het lagedrukgebied komt er achteraan. Zodra dat maandag onze omgeving is gepasseerd, draait de wind naar west- tot noordwest en beginnen we aan een veel koelere en wisselvalligere fase. Een fase die we in Nederland lange tijd niet hadden.

Ook in Noorwegen later veel regen

Verder naar het noorden ziet ook Noorwegen begin volgende week de invloed van het hogedrukgebied afnemen. Met name in de bergen kan het er flink gaan regenen. In Zweden, Finland en in de Baltische staten houdt het warme weer nog wel aan. We krijgen dan de situatie dat de westelijke helft van Europa uitermate koel is, eigenlijk tot in het noorden van Afrika aan toe, en dat het in de oostelijke helft met zuidelijke winden warm blijft.

De gebieden met de meeste neerslag liggen de komende tijd dus in het noorden van Italië, het zuiden van de Alpen, Frankrijk en de westelijke helft van Noorwegen. Alleen Spanje en Portugal krijgen vrijwel niets. Dat is wel jammer, want dit zijn landen die opnieuw met watertekorten te kampen hebben. Iedere druppel regen is er dan ook welkom. Maar voorlopig zit het er voor die gebieden dus nog niet aan te komen, ook al werd een natte september verwacht.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller