Wat moet dat worden met de komende zomer?
Reinout van den BornVele duizenden warmterecords in een paar dagen tijd. Vaak met vele graden verbroken. Niet alleen in Europa, maar ook in Afrika, Azië en Oceanië. Wat moeten dat worden met onze zomer?
De dagrecords in Nederland worden steeds netjes gemeld, maar zijn nog niet het topje van de ijsberg. De manier waarop de warmte zich op allerlei plaatsen manifesteert, is ongekend. Sommige spraken gisteren zelfs van de extreemste dag in de geschiedenis.

In Nederland al 5 dagrecords
In Nederland hebben we dit jaar al 5 warme dagrecords achter de rug, waarvan 4 deze maartmaand. Gisteren was het dan geen record, maar was het wel opnieuw warm. In Eindhoven steeg de temperatuur tot 20,5 graden. Het noodoosten van het land was met 18 tot 19 graden nauwelijks minder warm, maar het waaide er wel harder.
In Groningen nam de oostenwind even tot hard toe, kracht 7 met in Nieuw-Beerta en in Roodeschool windvlagen tot 75 kilometer per uur. Doordat er op de velden nog niks staat en door de droogte van de laatste tijd leverde dit er behoorlijke stofstormen op.
Droogte en veel zon zijn de warmtebrengers
En dat brengt ons meteen bij de combinatie die tegenwoordig zoveel warmte oplevert; die van droogte en veel zon. Als je de weerkaarten van nu er op na kijkt, dan zijn al die plekken waar het warmterecords regent op dit moment ook erg droog en zonnig.
Grote delen van West-, Centraal- en Oost-Europa horen erbij, het noorden van Afrika (met daarbij grote delen van de Sahara), het Midden-Oosten en de delen van Oost-Azië die net uit de winter komen en nog nauwelijks neerslag hebben gehad. Verder doen de droge delen van Australië steeds mee, al schuift die warmte er ook naar het nattere oosten.
Heatdome boven Noord-Afrika
In Afrika is het een ‘heatdome’ of hittekoepel die de warmte brengt. Op een hoogte van 1500 meter wordt deze gemarkeerd door een bel met zeer warme lucht in de hogere delen van de atmosfeer. De temperaturen in die luchtlaag komen er tot bijna 30 graden uit.
Vooral boven Algerije en Tunesië zijn de afwijkingen groot, tot meer dan 10 graden boven normaal. Het zijn temperaturen die midden in de zomer niet zouden misstaan. Een deel van deze warme lucht schuift de komende tijd het oostelijke deel van het Middellandse Zeegebied in. Ook daar is het erg droog, dus verwacht er een nieuwe regen aan warmterecords.
Een andere warmtebel boven Azië
Een andere bel met extreem warme bovenluchten bevindt zich boven Mongolië, delen van China, Noord- en Zuid-Korea en Japan. In heel dit gebied treffen we op een hoogte van 1500 meter eveneens temperaturen van meer dan 10 graden boven normaal aan.
Ook hier is het erg droog en zonnig, zie het bruine gras tijdens de Grand Prix van China in Shanghai. De warme bovenlucht heeft met de kleinere dan normale koudepoel in Siberië te maken. De grens met de warmte ligt noordelijker dan normaal in deze tijd van het jaar. Daardoor zijn de afwijkingen ook zo groot. De warmte schuift langzaam oostwaarts op.
Midden-Oosten en Australië altijd heet
Dat het ook in het Midden-Oosten en in delen van Australië heet is, is een beeld dat we feitelijk van ieder jaar kennen. Australië bestaat voor een groot deel uit woestijnen en datzelfde kunnen we van de landen in het Midden-Oosten zeggen. Droog is het er dus vaak. En als de zon maar wil, en de bovenlucht wat warmer is dan anders, wordt het vanzelf extreem.
Een ander land dat de komende week vanuit het westen met extreem hoge temperaturen te maken krijgt, is de VS. Vanaf morgen begint het al in het westen en zuidwesten (waar zich ook veel droge gebieden bevinden), in de tweede helft van de week bouwt zich boven het centrale deel van de VS een hittepoel op. Met bovenluchttemperaturen van meer dan 10 graden boven normaal, staat ook hier dan een recordregen op het programma.
Hoe gaat dit de komende maanden verder?
De grote vraag is nu wat er bij ons de komende maanden gaat gebeuren. Zoals vrijdag in de 30-daagse verwachting al aangegeven staat of valt het vervolg met de hoeveelheid regen die we de komende tijd krijgen. Hoe droger de bodem blijft, hoe groter de kans dat we ook in Nederland gedurende het zomerhalfjaar met enkele recordregens te maken krijgen.
Eigenlijk alle ingrediënten daarvoor zijn nu al aanwezig. Het weer wordt in grote lijnen gedomineerd door hogedrukgebieden. Dat is al lange tijd zo en lijkt ook in de komende (wellicht) maanden zo te blijven. Mede daardoor is het in onze omgeving behoorlijk droog en is de toplaag van de bodem inmiddels flink opgedroogd. De uitwerking daarvan op de temperaturen zien we ook. Overdag wordt het behoorlijk warm, in de nachten kan het flink afkoelen.
Wat moet dat worden met de komende zomer?
Recordregens zijn leuk voor de recordjagers, maar maken het weer er voor de meeste mensen niet aangenamer op. In het voorjaar is het allemaal nog lekker en fijn en kunnen we ervan genieten. Gedurende de zomermaanden zijn extremen niet zo prettig meer. Onaangenaam is wel het minste wat je ervan kunt zeggen. De vraag ligt dan ook op tafel: wat moet dat worden met de komende zomer? Over enkele maanden weten we ongetwijfeld meer.
Voeg weerverteller.nl toe aan het startscherm van je telefoon
Mis ook deze verhalen niet:
De drijvende kracht achter de vulkaanuitbarstingen op Reykjanes
Lenteverwachting 2025: er tekent zich een droog en warm patroon af
Instorting poolwervel een feit, aanvulling op lenteverwachting 2025
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller