Wisselvallig weekend, in nacht naar maandag stormkansen

Foto boven: Mooie zonsopkomst vanochtend in de buurt van Hilversum - Chris Meewis

We beleven een wisselvallig weekend, met later vandaag regen en morgen talrijke buien. In de nacht naar maandag kan aan zee een noordwesterstorm opsteken.

Advertentie

Verantwoordelijk voor het wisselvallige en af en toe onstuimige weer van dit weekend is een lagedrukgebied waarvan de kern vandaag ten noorden van Schotland langs de Noordzee optrekt. Morgen maakt het daar een bocht naar het zuidoosten, om via de Duitse Bocht vervolgens Duitsland in te trekken. Vooral in de nacht naar maandag krijgen we met het sterke windveld rond de kern van de depressie te maken. Maar ook voor die tijd waait het hard.

Mooie zonsopkomst vanochtend in de buurt van Hilversum - Chris Meewis
Mooie zonsopkomst vanochtend in de buurt van Hilversum - Chris Meewis

Vanmiddag en vanavond al meer wind

Vanmiddag en vanavond trekt de zuidwestelijke wind aan zee namelijk al tot krachtig en later hard aan, windkracht 6 tot 7. In het binnenland wordt het een matige tot vrij krachtige wind, kracht 4 tot 5. Daarbij worden de wolken dikker en gaat het vanmiddag vanuit het westen geleidelijk af en toe regenen. Die regen houdt tot diep in de avond aan, al is dat wel met tussenpozen. Het wordt bij dit alles uiteindelijk tussen 8 en 10 graden.

Nadat de regen vanavond via het oosten het land heeft verlaten, gaan we in één moeite over in de buien, die daarna vanaf de Noordzee worden aangevoerd. Dat gebeurt in een luchtsoort die steeds verder afkoelt. Morgen overdag dalen de temperaturen op een hoogte van 5 kilometer tot rond -37 graden, op 1500 meter hoogte tot -6 graden. Doordat de lucht via de Noordzee naar ons toekomt, kan het op normale waarnemingshoogte nog omstreeks 6 graden worden.

Korrelhagel en onweer

Tijdens de buien is er door de afkoeling van de bovenlucht kans op korrelhagel en onweer en vooral in het zuidoosten in de loop van zondag ook natte sneeuw. Daarbij daalt de temperatuur in de buien enkele graden en is het door de vlagerige wind ook guur. De westelijke tot noordwestelijke wind is aan zee hard, in het Waddengebied mogelijk af en toe stormachtig en bij buien kan aan zee al een enkele zware windstoot optreden.

In de nacht naar maandag trekt de kern van het lagedrukgebied via de Duitse Bocht het noorden van Duitsland in. Dan krijgen we met het actiefste deel van het windveld te maken. Aan zee komt rond middernacht en in de uren daarna een stormachtige noordwestenwind te staan, kracht 8, aan de noordwestkust en in het Waddengebied steekt mogelijk enige tijd een noordwesterstorm op. Daarbij zijn windvlagen tot 100 kilometer per uur mogelijk. Ook in het binnenland waait een sterk vlagerige wind, maar zijn de windstoten minder sterk.

Geclusterde buien

Hierbij trekt morgenavond en in de nacht naar maandag een gebied met geclusterde buien over het land naar het zuidoosten. Doordat de bovenlucht dan weer wat warmer wordt, lijkt het vooral om gewone regenbuien te gaan. Eerst is het nog tussen 3 en 7 graden, in de nacht naar maandag lopen de temperaturen weer geleidelijk op tot rond 7 of 8 graden.

Maandag vallen vooral in de ochtend nog een paar buien en waait het eerst nog stevig. Later op de dag, als vanuit het westen een rug van hogedruk naderbij komt, neemt de buiigheid af en laat de zon zich vaker zien. De wind wordt minder sterk en het is steeds 7 of 8 graden.

Vanaf dinsdag een hogedrukgebied

Vanaf dinsdag komt een hogedrukgebied naar ons toe en wordt het weer rustiger. Onduidelijk is nog steeds hoe snel en hoe ver de kern van het hogedrukgebied naar het noorden zal komen. Daarvan hangt af in hoeverre zachte lucht er dinsdag in slaagt om ons land te veroveren. Er hoort een warmtefront bij dat ons dinsdag een bewolkte dag brengt. Of de regen ons land vanuit het westen nog binnenkomt, is vooralsnog onduidelijk. Het wordt 8 tot 10 graden en er waait een meest matige zuidwestelijke wind; het wordt dus al kalmer.

Voor de dagen daarna is van belang hoe ver de kern van het hogedrukgebied naar het noorden komt. Hoe verder dat is en hoe eerder, hoe groter de kans dat de wind bij ons een tijdje uit het oosten gaat waaien en dan ook koudere en drogere lucht vanuit Centraal-Europa aanvoert. Het Europese model zit nu het duidelijkst op deze toer. Het zou vooral op tweede kerstdag meer zon kunnen opleveren en een vrij koude periode richting de jaarwisseling.

Vervolg is onzeker, we moeten het afwachten

Andere berekeningen (ook in de pluim van het Europese model) zijn echter minder enthousiast en laten het wel zacht worden. Met in de aanloop naar de jaarwisseling bovendien weer veel bewolking. De onzekerheid is groot en we zullen het dus nog moeten afwachten.

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller