30-Daagse (+): zonnig, droog en even kouder. Onzekerheid SSW blijft
Reinout van den BornMet de eerste lentemaand bijna voorbij kunnen we stellen dat de lente van 2025 dit jaar zeer droog, zeer zonnig en ook aan de zachte kant van start is gegaan. We koersen op een gemiddelde maarttemperatuur van 7,1 of 7,2 graden af, ruim een halve graad boven de 6,5 graden die in deze periode van het jaar gebruikelijk is.
Opvallend is natuurlijk het enorme gebrek aan regen van de afgelopen weken. Het is een trend die al in februari is ingezet en zich in maart verder heeft versterkt.

Gemiddeld over het land valt in maart 53 millimeter regen, dit jaar blijft die hoeveelheid tot een enkele millimeter beperkt. We kunnen daarmee van een extreem droge maartmaand spreken. Als vandaag en zondag nauwelijks meer iets valt, wordt maart zelfs de droogste ooit.
Dominante hogedrukgebieden
Het zal nauwelijks verbazing wekken dat de dominantie van hogedrukgebieden, die we al wekenlang in het Nederlandse weer zien, aan de basis van deze droge periode staat. En ook het grote aantal zonuren gedurende de afgelopen weken is er een direct gevolg van.
Mogen we de seizoensverwachtingen voor de komende twee lentemaanden geloven, dan verandert in deze situatie voorlopig maar weinig. De vroege SSW, die zich aan het begin van deze maand boven het Noordpoolgebied heeft afgespeeld, is wat dit betreft wel een onzekere factor. In een apart verhaal op deze site hebben we daar al uitvoeriger bij stilgestaan.
Groot verschil tussen Europese en Amerikaanse berekeningen
Voor wat het weer op de middellange termijn betreft, is het grote verschil tussen de berekeningen van Europese weermodel en het Amerikaanse weermodel van belang.
Het draait hierbij om de positie van een tweede hogedrukgebied, dat tegen het einde van de komende week de rol van een eerste hogedrukgebied (dat het weer bij ons vanaf maandag in de greep heeft) overneemt. Het Europese model laat dit hogedrukgebied in de regio IJsland uitkomen, waardoor met een noordelijke wind koude lucht onze omgeving kan bereiken.
Het Amerikaanse model legt het hogedrukgebied op een zuidelijkere positie, net ten noorden van onze omgeving. In dat geval brengen oostenwinden een veel zachtere periode.
Week 1: van 31 maart tot en met 6 april
Eerst zonnig en warmer
Later dalende temperatuur
Oostenwind, later noordelijk
Het hogedrukgebied wordt boven de Noordzee, ten noorden van Nederland ingetekend. Bij ons waait een oostenwind die geleidelijk warmere lucht aanvoert. Rond woensdag en donderdag kunnen de temperaturen in een deel van het land (ruim) boven 20 graden uitkomen en doet het weer dankzij die warmte en de fel schijnende zon gewoon een beetje zomers aan.
Tegen het einde van de week krijgt een nieuw hogedrukgebied in de regio IJsland mogelijk invloed op het weer bij ons, draait de wind naar het noorden en wordt het stukken kouder. In dat geval zou ook de kans op (mogelijk winterse) buien vanaf de Noordzee langzaam toenemen.
Week 2: van maandag 7 tot en met zondag 13 april
Noordelijke wind
Beneden normale temperaturen
Nu en dan een (winterse) bui
Het Europese model is duidelijk in zijn berekening. Het hogedrukgebied komt met zijn centrum in het zeegebied tussen IJsland en Schotland uit. Bij ons wordt de wind noordelijk en gaat de temperatuur flink omlaag. Verder kunnen een paar buien vallen.
In de nachten is er tijdens opklaringen kans op lichte vorst, overdag wordt het maximaal 10 graden. Maar er kunnen dagen tussen zitten die (duidelijk) kouder verlopen.
Het Amerikaanse model wil hier niet aan en is zachter. Eén van beide moet straks buigen.
Week 3: van maandag 14 tot en met zondag 20 april
Onzekere positie hogedrukgebied
Stijging van de temperatuur
Toenemende regenkans
Vanaf deze week wordt het spannender. Het lijkt erop dat het hogedrukgebied op de oceaan wat in beweging komt, en naar het oosten dan wel zuidoosten opschuift. Ook kan het zijn dat het juist in de buurt van Groenland komt te liggen.
Doordat een positie ergens boven het Europese continent de grootste kans maakt, lijkt het in deze week weer wat warmer te worden. Doordat we tegelijkertijd in het overgangsgebied tussen zuidelijke en oostelijke winden terecht komen, neemt de regenkans wel wat toe.
Week 4: van maandag 21 tot en zondag 27 april
Het hogedrukgebied wordt sterker
Meer zon, opnieuw aan de droge kant
Oostelijke winden
Een positie van het hogedrukgebied ergens boven het Europese continent maakt in de berekeningen voor deze week nog steeds de grootste kans. Een positie op de oceaan, in de buurt van Groenland en een westcirculatie maken evenveel kans, maar wel een veel kleinere.
Gemiddeld komen de berekeningen op een iets boven normale temperatuur uit. Tegelijkertijd lijkt de (nattere) overgangszone tussen zuidelijke en oostelijke winden weer wat naar het zuiden op te schuiven, zodat we meer aan de droge kant ervan terechtkomen.
Een grotere kans op zonneschijn dus, en waarschijnlijk ook weer aan de droge kant.
Week 5 en 6: van 28 april tot en met 11 mei
Aanhoudende hogedrukinvloed
Warmer dan normaal
Nog steeds aan de droge kant
Het hogedrukgebied lijkt de dominante factor te blijven. Andere opties zitten wel in de berekeningen, maar maken een veel kleinere kans.
Het centrum van de hogedruk lijkt afwisselend boven het noordoosten van Europa en daarna weer Scandinavië te liggen. Op die manier heeft de wind bij ons een voorkeur voor richtingen tussen oost tot zuidoost en later noordoost. et centr
Zeker in geval van winden met en zuidoostelijke component zou het in onze omgeving, geholpen door de verder verscherpende droogte, overdag behoorlijk warm kunnen worden. Terwijl de nachten nog fris zijn. Noordoostelijke winden zouden het kwik nog steeds wat temperen.
Samenvattend:
Na een eerste uitbraak van koude lucht, vanaf eind volgende week en in de week daarna, lijkt het regime van dominante hogedrukgebieden boven het Europese continent zich te herstellen. Het blijft daarbij, wellicht op week 2 na, sterk aan de droge kant.
Mocht de zon de hoofdrol spelen, dan wordt het – na week 2 – overdag steeds warmer, maar kunnen de nachten nog wel koel uitpakken. Ook lijkt het een sterk drogend weertype te worden, dat ertoe bijdraagt dat de huidige droogte in onze omgeving zich verder verscherpt.
Onzekerheid gevolgen SSW blijft
Evenals na de verwachting van vorige week, past ook nu de opmerking dat eventuele verdere gevolgen van de SSW de komende tijd als een onzekere factor boven de markt blijven hangen. Ze kunnen de weerkaarten van het ene op het andere moment totaal opschudden.
Voeg weerverteller.nl toe aan het startscherm van je telefoon
Mis ook deze verhalen niet:
De drijvende kracht achter de vulkaanuitbarstingen op Reykjanes
Lenteverwachting 2025: er tekent zich een droog en warm patroon af
Instorting poolwervel een feit, aanvulling op lenteverwachting 2025
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller