Bijzondere ruimtebeelden van Nederlandse sneeuw
Reinout van den BornVooral in delen van Noord-Nederland viel op woensdag 12 februari een soms erg dikke laag sneeuw. In de omgeving van Buitenpost werd meer dan 20 centimeter gemeten. Die sneeuw is lang blijven liggen en leverde vanuit de ruimte bijzondere beelden op.
De meeste sneeuw viel in een zuidoost-noordwest gerichte strook van Drenthe naar het noordoosten van Friesland. Plaatsen als Leek, Roden, Eelde (met het vliegveld), Buitenpost en Dokkum lagen er middenin. Ook een groot deel van Ameland had sneeuw.

Prachtige beelden vanuit de ruimte
Met de moderne generatie aan satellieten van tegenwoordig kun je vanuit de ruimte prachtige foto’s van de sneeuw maken, zodra het even helder wordt en de zon een tijdje gaat schijnen. En daarvan was de afgelopen week op meerdere dagen sprake.

De foto’s zijn van een dermate hoge resolutie, dat je ze ver kunt inzoomen, terwijl het beeld nog steeds scherp blijft. Forumlid Mark (uit Noordwolde) van weerforum Weerwoord.be deed dat en voorzag de foto’s van enig commentaar, dat zeer de moeite waard is. De foto’s zijn overigens op dinsdag 18 februari gemaakt, bijna een week na de sneeuwval dus.

Vliegveld Eelde in de sneeuw
Op de eerste foto zien we het vliegveld Eelde in de sneeuw. Daar staat ook een KNMI-station. Het is de plaats waar de afgelopen week steeds erg lage temperaturen werden gemeten, ook geholpopen door de sneeuw. De eerste 19 dagen van de maand leverden er een gemiddelde temperatuur van slechts 0,3 graden op, met 15 vorstdagen en 6 dagen waarop het matig vroor. IJsdagen waren er dan weer niet.
Onder weeramateurs woedt de discussie of dit station wel representatief is voor de omgeving. Het antwoord op die vraag moet bevestigend zijn. Op deze site berichten we vaak over de temperaturen in de duinpannen van vrieskoujagers Pieter Bliek en Karel Holvoet. Als de duinstations één ding laten zien, is het wel hoe groot temperatuurverschillen op kleine afstand kunnen zijn. Als de thermometer goed is, meet hij hoe koud het is. En klopt die meting. De vliegbasis Twenthe (bij Enschede) had de afgelopen periode met -8,8 graden overigens de laagste temperatuur. En daar lag helemaal geen sneeuw.

Noordoosten van Friesland
Op de volgende foto is het noordoosten van Friesland te zien. Opvallend op deze foto is, zo ziet Mark uit Noordwolde, dat de sneeuw op graslanden beter blijft liggen dan op bouwland. Dat klopt ook wel. Tussen het gras zit behalve de sneeuw ook lucht. Die lucht isoleert en zorgt op die plekken voor een lagere temperatuur, ook doordat warmte vanuit de bodem een geringere rol speelt. Op bouwland is die begroeiing er in deze tijd van het jaar niet. Daar kan de bodemwarmte er wel bij. En die was ook nog voorradig, voorafgaande aan de winterweek.

De kronkelende Hunze
De volgende foto laat de kronkelende Hunze in zijn dal zien. Niet alleen in het dal, maar ook in de ‘hooilanden’ aan weerszijden ervan, is de sneeuw beter blijven liggen dan in de landerijen verderop. Ook hier moet de aanwezigheid van het gras als vegetatie een rol hebben gespeeld. Ook ligt de Hunze in zijn dal wat lager dan de velden er omheen. Koudere lucht zal in de nachten richting het dal stromen en daar voor lagere temperaturen zorgen. Die nemen extra bodemwarmte weg en daar kon de sneeuw de afgelopen week van profiteren.

Overgang Onnerpolder Hondsrug
De laatste foto laat heel mooi de overgang van de nog witte Onnerpolder (rechts) naar de Hondsrug (links) zien die zo goed als al zijn sneeuw heeft verloren. Ook hier moet de combinatie van hoogte en vegetatie een rol hebben gespeeld. Hoogstwaarschijnlijk is de polder in de aanloop naar de winterperiode kouder geweest dan de hoger gelegen Hondsrug en is er daardoor uit de bodem meer warmte verdwenen. Daardoor kon de sneeuw zich beter handhaven. Voor beide gebieden geldt de isolerende werking van gras.
Een laatste reden kan zijn de geringe hellingshoek van de Hondsrug die bij een schijnende zon net wat meer warmte oppikt van de zon dan het totaal vlakke polderland. Denk hierbij aan de hellingen in de Alpen. Veel zonhellingen verliezen hun sneeuw ook vrij snel.
Bijzondere beelden
Het zijn bijzonder fraaie beelden en hoe mooi dat ze deze winter in Nederland weer eens gemaakt konden worden. Het kan nog wel: een koude week met sneeuw die blijft liggen. Zelfs na de wereldwijd allerwarmste januarimaand ooit. Een geruststellende gedachte.
Mis ook deze verhalen niet:
Definitieve winterverwachting 2025: vroege start, volgt er meer?
Winter 2025 - ook zonder echt veel winterweer - verloopt wel bijzonder
Zijn er nog geitenpaadjes die de winter de komende tijd kan nemen?
30-Daagse (+): als de winter nog wil, moet het snel gebeuren
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller