De laatste koude juni was in 2012, we doen nu aardig mee

Foto boven: De Nederrijn bij Arnhem is op dit moment erg breed - Grieta Spannenburg

De laatste keer dat we in Nederland een koude juni meemaakten was in 2012. Toen kwam het gemiddelde op 14,9 graden uit, tegen destijds 15,6 graden normaal. En toen ook moesten we 17 jaar terug in de tijd (naar het jaar 1995) om een junimaand te vinden die nog kouder was verlopen. Zo is juni duidelijk aan een gestage opwarming bezig.

Een paar wapenfeiten van die koude zomerstart in 2012. In heel de junimaand kwam geen enkele mooiweerdag voor. Wel was het voortdurend wisselvallig. Op 4 juni steeg de temperatuur niet verder dan tot tussen 9 en 11 graden. Dergelijk lage temperaturen waren sinds 1975 niet meer in de eerste zomermaand voorgekomen. Verder werd aan de grond in de eerste dagen van de maand vorst waargenomen, op de Vliegbasis Twenthe zelfs gedurende 4 dagen.

Kille maandstart

Ook nu zijn we de maand kil begonnen en hebben we tijdens 2 nachten al aan nachtvorst mogen ruiken, al is het er dit keer nog niet van gekomen. De gemiddelde junitemperatuur stond tot en met donderdag in De Bilt op 14,2 graden, rond 1,3 graden onder het voor de eerste 6 dagen van juni gebruikelijke gemiddelde van 15,5 graden. Duidelijk lager dan normaal dus. Verder vielen ook gisteren in het noorden weer buien, soms zelfs met hagel en onweer. In de rest van het land bleef het droog en in het zuidoosten werd het bij veel zon nog 21 graden.

Vandaag is er in het algemeen wat meer bewolking dan voorgaande dagen. Vanochtend begint dat meteen al in het westen en die wolken breiden zich vrij snel oostwaarts uit. In het noorden kan zelfs al een eerste buitje vallen. Vanmiddag volgt een tweede storing. Dan kunnen de eventuele buien ook iets zuidelijker uitkomen. Opnieuw wordt echter weinig regen verwacht. De wind draait van zuidwest via west naar noordwest, is aan zee af en toe vrij krachtig en het wordt 15 graden op de Wadden en lokaal 21 graden in het zuidoosten van het land.

Vanavond opklarend

Vanavond klaart het vanuit het westen helemaal op en gaan we opnieuw een koude nacht tegemoet. Net als in eerdere nachten deze maand kan de temperatuur bij helder weer en maar weinig wind in het binnenland lokaal tot iets beneden 4 graden dalen. Mogelijk komen we dit keer wel ergens tot vorst aan de grond. Dat zou bijzonder zijn in dit warme jaar.

Morgen is een dag met veel zon, vooral gedurende de eerste ochtenduren. In de middag ontstaan ook weer stapelwolken, maar dit keer lijkt het wel op de meeste plaatsen droog te blijven. Alleen in het noorden valt wellicht nog een kleine bui. De wind draait van zuidwest naar west, is aan zee opnieuw af en toe vrij krachtig en het wordt van noord naar zuid tussen 15 en 20 graden. De vrij stevige wind kan het daarbij wel iets koeler laten aanvoelen.

Lagedrukgebied

Na het weekend komt het lagedrukgebied, dat de afgelopen dagen bij Schotland rondtolde, boven Scandinavië terecht. Maandag vormt zich op de Noordzee een aparte kern. Het eromheen draaiende regengebied dingt het noordwesten in de nacht al binnen en trekt overdag verder over ons land naar het oosten. De dag lijkt dan ook regenachtig te starten. In de tweede helft van de middag komt vanuit het westen de zon er weer af en toe door, maar vallen in het noorden ook nog een paar buien. Verder neemt de wind daar even flink toe. Het wordt bij dit alles niet warmer dan tussen 14 en 17 graden en de combinatie van wind en regen maakt het bijna guur.

Ook dinsdag, woensdag en donderdag vallen in de achterkamer van dit nieuwe lagedrukgebied nog enkele buien, staat er een straffe wind uit het noordwesten en zijn de temperaturen met maximaal 15 tot 18 graden uiterst gematigd. Na een vervolgens mogelijk droog verlopende vrijdag komen vanaf de Oceaan nieuwe lagedrukgebieden naderbij. Zo blijft het wisselvallig, maar gaan de temperaturen rond het volgende weekend mogelijk iets omhoog.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller