De aan de oostkant van het Ruhrgebied gelegen Duitse plaats Hagen is gistermiddag rond 16 uur mogelijk door een tornado getroffen. Onder meer de spits van een in 1927 gebouwde kerk werd van de toren losgerukt en kwam op straat terecht. Dakpannen vlogen in het rond, bomen en takken knapten af en ook op andere manieren werd schade aangericht.
De mogelijke tornado deed zich voor aan de zuidkant van een bui die over de regio naar het oosten trok. Hoewel het hier om een zware bui ging, leken de omstandigheden niet echt geschikt voor de vorming van een tornado. In de bovenlucht was het eerder rustig, terwijl voor de vorming van supercells en tornado’s in de bovenlucht juist veel onrust nodig is.
Mogelijke slurf
Toch gaan op internet verschillende verhalen rond waarin van een trechtervormige wolk of slurf sprake is. Dan zou het kunnen gaan om een windhoos, vergelijkbaar met het type dat we in Nederland regelmatig boven het water zien. Niet een onrustige bovenlucht is daarbij de drijvende kracht achter de vorming van de windhoos, maar de grote onstabiliteit in de lucht op het moment dat hij ontstaat. Overigens worden beide typen windhozen gewoon tornado’s genoemd, ondanks de andere achtergrond. Het gaat dan wel om twee verschillende typen tornado’s.
Inmiddels is duidelijk dat het schadespoor in en rond Hagen een lengte van ongeveer 5 kilometer heeft. In filmpjes op internet vertellen omwonenden over wat ze hebben meegemaakt. Velen zijn diep onder de indruk en zeggen dat ze zich niet kunnen herinneren ooit eerder iets dergelijks te hebben gezien. Bewoners staken meteen de handen uit de mouwen om een begin te maken met het opruimen van de schade. Flink wat daken waren heel wat dakpannen kwijt.
Lucht was erg onstabiel
De lucht boven Duitsland was gisteren, net als boven Nederland erg onstabiel. Warmere lucht, aan het aardoppervlak, ontstaan door instraling van de zon, kon in de veel koudere lucht hogerop gemakkelijk opstijgen. Hoewel de windrichtingen aan het aardoppervlak wel enigszins van elkaar verschilden, zeker in de buurt van zwaardere buien, was het in hogere delen van de atmosfeer juist rustig. Mogelijk was het in de buurt van Hagen de grote snelheid waarmee de lucht in de bui omhoog ging, die het (met een beetje hulp van de aan de grond gegenereerde draaiing) toch tot een kortdurende windhoos liet komen. Hagen had dan de pech dat die windhoos, op het moment dat hij ontstond, precies door de stad trok. Daarbij bleek de kracht van de wind toch ruimschoots groot genoeg om flinke schade aan te richten.
Windhozen in Nederland
Aan de Nederlandse kust gebeurt het weleens dat waterhozen het land opkomen en daar (vaak geringe) schade aanrichten. Over camping Duinoord op Ameland trok twee maal een windhoos. De eerste keer was op 11 augustus 1972 toen 4 mensen omkwamen en 400 anderen gewond raakten. Op de camping waren toen 1800 gasten aanwezig. In 1992 werd dezelfde camping opnieuw door een windhoos getroffen. Toen vielen 1 dode en 5 gewonden. Op 27 juni 2022 trok een tornado door Zierikzee. Daarbij kwam 1 persoon om en raakten 9 anderen gewond.
Verder lezen:
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller