Gaat de zomer van 2024 straks als een normale de boeken in?

Foto boven: Kleine stapelwolkjes boven Friesland - Albert Thibaudier

Het zou dit jaar zomaar eens kunnen gebeuren dat de zomer niet als een warmere dan normale de boeken ingaat. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2012. Destijds kwam de zomer op een gemiddelde temperatuur van 16,9 graden uit, tegen de toen geleden normaal van 17,0 graden. Inmiddels is die norm naar 17,4 graden opgeschroefd.

Na bijna 2 van de 3 zomermaanden staan we dit jaar tot en met 29 juli op een gemiddelde zomertemperatuur van 16,8 graden, tegen normaal 17,2 graden. Dat is met nog een maand te gaan een verschil van 0,4 graden. Juni was met 16,2 graden drie tienden van een graad koeler dan normaal. Juli lijkt op een gemiddelde temperatuur van 18,1 graden uit te komen, een tiende van een graad lager dan de gebruikelijke waarde van 18,2 graden.

Albert kleine wolkjes
Kleine stapelwolkjes boven Friesland - Albert Thibaudier

Augustus moet er flink aan trekken

De augustusmaand, die met een normale temperatuur van 17,8 graden in de boeken staat, zal er flink aan moeten trekken om de zomer nog omhoog te halen. Verloopt augustus normaal, dan komen we op een zomertemperatuur van 17,2 graden uit, twee tienden van een graad beneden het gemiddelde van 17,4 graden. Om de zomer naar de gebruikelijke 17,4 graden te trekken, is al een augustustemperatuur van rond 18,6 graden nodig. Dat is behoorlijk warm.

In die zin beleven we een opvallende zomer. Het is al 12 jaar geleden dat we een voor wat de temperatuur betreft ‘normale’ zomer hadden, en dat toen ook nog eens op basis van een lagere normaal. Want de 17,4 graden die nu normaal is, zou in 2012, het jaar van de laatste normale zomer, nog een warme zomer zijn geweest. De grenzen bewegen dus nog steeds.

Tussen hogedrukgebied en lagedrukgebied

Vandaag liggen we ingeklemd tussen een hogedrukgebied, met centrum ten noorden van Nederland, en een lagedrukgebied dat over België naar het oosten trekt. Met dat lagedrukgebied bewegen regen- en onweersbuien mee en de vraag is of en zo ja hoe ver die ons land binnendringen. De meeste modelberekeningen laten alleen de zuidelijke provincies iets van de buien meekrijgen, maar het Harmonie-model van het KNMI (dat uurlijks met een nieuwe berekening komt) laat ze af en toe (en actief) een groot deel van het land veroveren.

Omdat de meeste modelberekeningen de buien zuidelijk laten, negeren we de (af en toe – want uurlijks en klapperend) veel nattere berekeningen van Harmonie. We houden ze wel in ons achterhoofd. Al met al levert dit vandaag een dag op met vrij veel hoge en middelbare bewolking, waar de zon geregeld doorheen prikt. In het zuiden kan een regen- of onweersbui vallen (met de grootste kans daarop in Limburg, waar het weer net als gisteren ook een tijdje kan tegenvallen), in de rest van het land blijft het waarschijnlijk droog. Er waait een zwakke tot matige noordoostelijke wind en het wordt tussen 23 en 26 graden, in het uiterste noorden wat koeler.

Vannacht kan het flink afkoelen

Vanavond en de komende nacht klaar het op. Het kan dan behoorlijk afkoelen. In het noorden van het land zijn minimumtemperaturen iets beneden 10 graden niet ondenkbaar. Daarbij kunnen verspreid enkele ondiepe grondmistbanken ontstaan.

Morgen staat het weer onder invloed van een klein hogedrukgebied dat over ons land naar het oosten trekt. Het is dan rustig weer met veel zon en maar weinig wind. De temperaturen stijgen op veel plaatsen tot zomerse waarden of hoger. Op de warmste plekken in het zuiden zou het 28 graden kunnen worden. Het wordt al met al een heerlijke zomerdag.

Vanaf het weekend verandering

Vanaf het weekend komt het weer in onze omgeving onder invloed van lagedrukgebieden op de Oceaan. Niet alleen draait de wind dan naar zuid tot zuidwest, ook komen een paar storingen dichterbij. Een eerste van die storingen levert zaterdag meer bewolking en een klein beetje regen of een lokale bui op. In de middag komt vanuit het westen de zon er weer beter door. Met middagtemperaturen tussen 22 en 26 graden is het nog behoorlijk warm. Ook zondag kan eerst nog een enkele bui vallen en heeft de zon opnieuw in de middag de beste papieren. Dan komen de temperaturen met 20 tot heel lokaal 25 graden weer een paar graden lager uit.

De eerste dagen na het weekend lijken opnieuw droog te verlopen. Doordat daarbij een zuidelijke wind opsteekt, kan warme lucht ons land bereiken. De temperaturen lopen dan ook flink op en kunnen dinsdag in het zuiden alweer dichtbij 30 graden uitkomen.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller