Grote delen van de VS hebben één van de droogste oktobermaanden ooit achter de rug. Tot en met 25 oktober was in de VS gemiddeld nog geen inch (25 millimeter) gevallen. Er zijn maar 5 jaren in de meetreeks waarin dit eerder is gebeurd. In het oosten is de droogte het ergst. Sommige steden hebben niet meer dan een spatje regen gehad.
Het is in het noordoosten van de VS een bijzondere gewaarwording. Terwijl de bomen verkleuren, is de lucht vrijwel iedere dag blauw. Ook lopen de temperaturen nog steeds gemakkelijk op, geregeld tot (ruim) boven 20 graden. De afgelopen week werden in New York en omgeving nog recordhoge temperaturen van rond 26 graden gemeten. Het leek wel zomer.
In T-shirt buiten
Terwijl iedereen druk met Halloween was en er toch echt 31 oktober op de kalender stond, liepen mensen in hun T-shirt buiten of zaten in de parken. In veel huizen moeten de ramen iedere avond open, om de overdag verzamelde warmte er een beetje uit te krijgen. Ondertussen laat het gebrek aan regen meer en meer zijn sporen na. Het gras wordt bruin, op de droogtekaart van de VS krijgen steeds meer gebieden een oranje kleur. Heel bijzonder in de herfst.
Honderden steden, verspreid over de VS, hebben een droge maand achter de rug. Alleen Florida onttrok zich eraan. Daar kwam tijdens de passage van orkaan Milton zoveel regen omlaag dat hele gebieden zelfs hun natste oktobermaand ooit kunnen bijschrijven.
Mississippi staat erg laag
De grootste rivier van het land, de Mississippi staat op sommige trajecten zo laag dat de scheepvaart er alleen met (zeer) beperkte lading kan varen. Dat is een probleem, want vooral voor het vervoer van landbouwproducten is de Mississippi de belangrijkste verkeersader. Ook de Ohio rivier, die uit door droogte geteisterde gebieden komt, staat bijzonder laag.
Brenger van de droogte is een groot hogedrukgebied dat zich de laatste tijd vrijwel voortdurend boven het oosten van de VS ophield en als een grote sta-in-de-weg fungeerde voor de storingen die het gebied normaalgesproken aandoen. Ook in grote delen van Canada was het in de herfst lange tijd erg warm en droog, leidend tot de warmste septembermaand ooit die het land in zijn meetgeschiedenis heeft beleefd. Lokaal was de gemiddelde temperatuur 5 tot 6 graden hoger dan normaal. Het duurde ook erg lang voordat zich een eerste sneeuwdek opbouwde.
Verandering is in de maak
Toch lijkt er, nu de nieuwe maand op de kalender staat, een verandering in de maak. Nog niet in het oosten en noordoosten van de VS, want daar houdt het hogedrukgebied de eerstkomende week de macht nog . Wel wordt het in de centrale delen al stukken wisselvalliger. In het grensgebied van koudere lucht, die verder naar het westen vanuit Canada omlaag komt, en de warmere boven het oosten van de VS ontstaan de komende dagen meerdere lagedrukgebieden die het in grote delen van de centrale staten al flink laten regenen. Zo rond 10 november moeten de eerste fronten dan ook in de omgeving van New York aankomen.
Toch is de verwachting voor november dat een smalle strook in het oosten en noordoosten (inclusief New York en omgeving) minder neerslag dan gebruikelijke zullen krijgen. Datzelfde geldt voor een strook in het westen. In het overgrote deel van de VS, het enorme gebied dat tussen die twee droge stroken ligt, wordt echter ruim meer neerslag dan normaal verwacht en moet toch een flinke hap uit de droogte kunnen worden genomen.
Ook in Europa sterke hogedrukgebieden
Overigens is de VS op aarde niet het enige gebied dat met sterke hogedrukinvloed te maken heeft. In Europa doen we op dit moment ook volop mee. Boven het noordwesten en de centrale delen van ons continent is de luchtdruk de komende tijd vrijwel voortdurend hoog en wordt nauwelijks neerslag verwacht. Daarbij is in onze omgeving van droogte geen sprake.
Zowel in het geval van de VS als dat van Europa heeft de vorming van de sterke hogedrukgebieden te maken met de erg noordelijke ligging van de straalstroom van dit moment. De sterk positieve NAO-index en de kleinere dan normale koudepoel in het Noordpoolgebied zijn daar debet aan. De atmosfeer staat eigenlijk nog steeds in zijn zomerstand.
Mis ook deze verhalen niet:
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller