Terwijl het bij ons in de zomer op het Noordelijk Halfrond op dit moment veel gaat over hitte (VS, Canada, zuidelijke helft Europa, grote delen van Azië), is het op het Zuidelijk Halfrond winter. Een winter bovendien, die zich op diverse plaatsen echt doet gelden.
Eerder schreven we op Weerverteller.nl al over de koude start van de winter in het zuiden van Zuid-Amerika en over de ongewoon lage temperaturen, zoals die in Australië tot in het noorden zijn gemeten. In datzelfde Australië werd de afgelopen dagen met spanning gekeken naar de temperaturen in het zuiden, die in de nachten hier en daar recordlaag hadden moeten worden. Dat gebeurde uiteindelijk niet, maar vorstig was het op veel plaatsen wel.
Ook in Zuid-Afrika winter
Een continent dat tot nu toe buiten beeld was gebleven, was het Afrikaanse continent. Maar ook in Zuid-Afrika doet de winter zich nu voelen. En dat niet alleen in de hogere delen van de bergen. Ook tot dieper in het laagland heeft het deze julimaand al diverse keren gesneeuwd, af en toe zelfs hard gesneeuwd. Het komende weekend kan ook weer sneeuw vallen.
Van de continenten die zich (deels of helemaal) op het Zuidelijk Halfrond bevinden, ligt het Afrikaanse het verst bij de Zuidpool vandaan. Voordat de koude lucht, die nu en dan van Antarctica naar het noorden wegstroomt Zuid-Afrika heeft bereikt, is die lucht over een enorm deel van de zuidelijke Oceaan gestroomd en daarbij vooral onderin natuurlijk behoorlijk aangewarmd. En toch kan het in Zuid-Afrika, als alles meezit, winters zijn.
Zelf was ik ooit in Kaapstad
Zelf was ik aan het einde van de jaren ’90 ooit in Kaapstad. Midden in de winter daar. Af en toe passeerden koufronten vanuit het zuidwesten, met daarachter de koude lucht vanaf de Zuidpool. Op de passage van de fronten ging het soms flink tekeer. Kon het onweren en viel ook in de stad wel hagel. Erachter bleven de temperaturen overdag weleens beneden 10 graden. Dan kon het ook fiks waaien en stormen. Eén keer was op de bergtoppen rond de stad sneeuw te zien. Iedereen had het daar meteen ook over. In het huis, waar wij die periode verbleven, ging de verwarming niet aan. De temperatuur lag er binnen rond 14 graden.
Ook nu dringen die koufronten om de haverklap door. De straalstroom rond de Zuidpool golft dit jaar veel meer dan in andere jaren. Oorzaak hiervan is een opwarming van de stratosfeer boven de Zuidpool, vergelijkbaar met een SSW op het Noordelijk Halfrond. Hierdoor kan de koude, van de Zuidpool afkomstige lucht veel makkelijker en verder naar het noorden uitstromen. Op alle drie de continenten (als we even van Antarctica afzien) merken ze dat.
Sneeuw tot ver in het noorden
In Zuid-Afrika heeft het de afgelopen weken tot behoorlijk ver noordelijk gesneeuwd, tot in laaggelegen gebieden aan toe. Op de dagen dat dit gebeurde, trok de bevolking er massaal op uit om van de sneeuw te genieten. Passen liepen vol en kwamen helemaal vast te zitten door stilstaand verkeer. Op sommige plaatsen viel een laag van 20 centimeter. Het leverde bijzondere beelden op van wildparken en de bekende Afrikaanse roofdieren in de sneeuw.
Nu is het in Zuid-Afrika zo dat in de warmere fasen tussen de koufrontpassages door, als de wind even naar het noorden draait, de aangevoerde lucht zo warm is dat je ook meteen weer de zomer in gaat. De sneeuw smelt dan in een handomdraai weg. En het smelten van de sneeuw kan dan ook weer tot kortdurende overstromingen aanleiding geven. Alleen in de echt hoge bergen – en die zijn er ook – blijft de sneeuw wel langer liggen. Daar zijn ook enkele skigebiedjes.
Ook de komende dagen plaatselijk sneeuw
Doordat het nu in grote delen van Zuid-Afrika relatief koud is, is er ook de komende dagen – eerst vooral in de hogere delen in het binnenland – kans op lichte sneeuw. Het komende weekend voegen lagergelegen gebieden in het westen van het land zich daarbij. Alleen is wel zo dat dan slechts relatief kleine hoeveelheden worden verwacht, tot maximaal 5 centimeter. In de nachten vriest het in de die gebieden enkele graden, overdag blijft het beneden 10 graden.
Verder lezen:
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller