Nu augustus op het punt van beginnen staat, lijkt de Oceaan na wekenlange rust de eerste tekenen van leven te vertonen. Het Hurricane Center in Miami volgt op de Atlantische Oceaan een tropische golf. Nu nog vertoont die golf weinig activiteit, maar over een dag of twee lijken de omstandigheden voor ontwikkeling gunstiger te worden.
Hoewel het zeewater in het gebied waar de tropische cyclonen zich ontwikkelen bijzonder warm is, gebeurde er de afgelopen weken maar weinig. En dat terwijl de start van het orkaanseizoen nog zo overweldigend was, met monsterorkaan Beryl als blikvanger. Behalve Beryl, hebben we op de Golf van Mexico nog tropische stormen Alberto en Chris gezien. Verder was er niets. Dat was opmerkelijk, want er wordt dit jaar juist een recordseizoen verwacht.
Saharazand
Voor het ontstaan van tropische systemen zijn een rustige atmosfeer, schone lucht en zeer warm zeewater nodig. Dat warme zeewater is er al een tijdje in overvloed. Op veel plaatsen in het gebied waar orkanen kunnen ontstaan, zijn de zeewatertemperaturen recordhoog, of recordhoog geweest. Voor wat de rustige atmosfeer en de schone lucht betreft, lukt het de afgelopen weken nog niet echt goed. Niet alleen waaide het in de hogere delen van de atmosfeer boven de Oceaan stevig, ook zat er veel Saharazand in de lucht. Dit is iets waar de julimaand bekend om staat. Enorme hoeveelheden Saharazand trekken dan over de Atlantische Oceaan naar het westen, om vervolgens in de beide Amerika’s neer te komen.
Seizoen naar zijn piek
Meestal zie je vervolgens dat aan die situatie in de augustusmaand geleidelijk een einde komt. Dan werkt het seizoen naar zijn piek toe, die later in augustus, september en nog het eerste deel van de oktobermaand valt. De eerste voorzichtige tekenen, dat die fase van het seizoen op het punt van beginnen staat, zijn er dus nu. Volgens het Hurricane Center kan de storing, die nu wordt gevolgd, laat deze week tot een tropische depressie uitgroeien. Onder andere het zuidoosten van de VS wordt gevraagd de ontwikkelingen te blijven volgen.
Ook voor Europa interessant
Ook voor Europa is de manier waarop het orkaanseizoen zich ontwikkelt interessant. Vaak als ze over het hoogtepunt van hun activiteit heen zijn, komen de restanten van de orkanen als gewone lagedrukgebieden op ons deel van de Oceaan terecht. Wij gaan dan de fase in waarin de wind, aan de voorzijde van die lagedrukgebieden, het vaakst vanuit het zuiden waait. Die fase duurt vaak tot diep in de herfst. Zuidelijke winden kunnen in de tweede helft van de zomer en de eerste helft van de herfst de dan vaak nog boven Zuid-Europa aanwezige warmte naar het noorden transporteren. Ook ontstaan boven Centraal-Europa hogedrukgebieden.
Het is nog niet gedaan met de zomer
De combinatie van deze twee maakt dat we het verder verloop van de zomer en ook de eerste helft van de herfst in onze omgeving met extra interesse kunnen volgen. Het is voorlopig nog niet gedaan met de zomer. De komende twee maanden is er nog van alles mogelijk.
Verder lezen:
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller