Maart: record droog, mogelijk recordzonnig en vrij zacht
Reinout van den BornMogelijk recordzonnig, in elk geval record droog en ook nog eens vrij zacht. Het was wel een maand die we zo goed als achter de rug hebben.
Dat er weinig regen is gevallen de laatste weken, weten we allemaal wel. Inmiddels staat ook vast dat het een nieuw droogterecord voor maart wordt. Gemiddeld over het land is ongeveer 5 millimeter gevallen, tegen 53 millimeter in een normale maartmaand. Het oude droogterecord stond op naam van maart 1929. Toen viel gemiddeld over het land 9,5 millimeter. In 2022 zaten we er al dichtbij, maar viel op de laatste dag nog gemiddeld 10 millimeter.

De maand kan ook recordzonnig worden
Ook voor wat het aantal zonuren betreft, lijken we dicht in de buurt van het maartrecord uit te komen. Dat staat nu nog op naam van maart 2022, met gemiddeld over het land 245,4 uur. Tot en met de 27e waren er al 216,7 zonuren gescoord. De waarde van 28 maart mist nog. Met gisteren erbij, staan we op 223,7 uur. Er komen nog 3 dagen bij en die moeten gezamenlijk een kleine 22 uur zon opleveren. Op basis van de huidige verwachtingen is dat mogelijk.
Kijken we naar de gemiddelde temperatuur over de afgelopen maand, dan komt die op ongeveer 7,1 graden uit, tegen 6,5 graden normaal. Daar zitten we dus iets meer dan een halve graad boven. Het verschil is met name overdag gemaakt. Met een gemiddelde van 13,6 graden lag de maximumtemperatuur 3,1 graden boven de norm. De nachten verliepen juist kouder dan normaal. Met gemiddelde nachttemperatuur van 0,9 graden zat De Bilt precies 1,5 graden onder het maartgemiddelde van 2,4 graden. In totaal blijft dus wel een plusje over.
Hogedrukgebieden dominant
De maand werd van voor naar achter door hogedrukgebieden gedomineerd. Tijdens heldere nachten kwam het steeds weer tot vorst. In De Bilt staat de teller nu op 13 vorstdagen, in het Drentse Eelde zelfs op 19. Soms vroor het matig en in de duinpannen van vrieskoujagers Pieter Bliek en Karel Holvoet kwam het meerdere nachten tot strenge vorst. De neerslag kwam uit buien, die verspreid over de maand vielen, en de passage van zwakke storingen.
Vanmiddag wordt de meeste zon in het westen en noorden van verwacht. In het oosten en zuidoosten blijft het langer bewolkt, maar ook daar moet de zon er uiteindelijk vaker doorkomen. Het blijft op de meeste plaatsen droog en de temperaturen komen tussen 10 en 13 graden uit. Daarbij is de westnoordwestenwind in het Waddengebied eerst nog hard.
Vanavond en komende nacht nieuwe wolkenvelden
Vanavond en de komende nacht drijven vanuit het noorden nieuwe wolkenvelden over het land. Hier en daar komen ook opklaringen voor. In het noordoosten kan uit die bewolking vanavond ook een spatje regen vallen, in de rest van het land blijft droog. De noordelijke tot noordwestelijke wind is aan zee nog lange tijd vrij krachtig en de temperaturen dalen tot tussen 2 graden in opklaringen en 6 of 7 graden op plekken waar het bewolkt is.
Vanaf morgen komt het weer onder invloed van een hogedrukgebied dat op de Noordzee ten noorden van Nederland positie kiest. Het wordt morgen dan ook zonnig, de noordenwind neemt verder af en draait in de avond naar het noordoosten. De temperaturen komen daarbij morgen van noord naar zuid tussen 10 en 15 graden uit, het voelt in de wind iets kouder aan.
Rest van de week zonnig en steeds warmer
Het zonnige weer houdt de rest van de week aan. Met een oostelijke wind wordt bovendien steeds iets warmere lucht aangevoerd. Donderdag en vrijdag kunnen de temperaturen vooral in het zuiden van het land tot (ruim) 20 graden oplopen en is het heerlijk lenteweer.
Voor de dagen daarna zien we nog steeds een verschil tussen de berekeningen van het Europese en van het Amerikaanse model. Daar waar de Amerikaanse berekeningen het vrij warme weer nog langere tijd laten aanhouden., zien de Europese berekeningen vanaf het nieuwe weekend juist een daling van de temperaturen, doordat een portie koude lucht vanuit Scandinavië over Centraal-Europa naar het zuiden stroomt.
Grote spreiding in de berekeningen
Het is wel zo dat in de nieuwste pluim van ook het ECMWF duidelijk te zien is hoe er voor die periode een flinke spreiding in de berekeningen zit. Er zijn dus heel wat oplossingen die ook voor het warmere vervolg gaan. In die zin is de komende dagen nog van alles mogelijk.
Voeg weerverteller.nl toe aan het startscherm van je telefoon
Mis ook deze verhalen niet:
De drijvende kracht achter de vulkaanuitbarstingen op Reykjanes
Lenteverwachting 2025: er tekent zich een droog en warm patroon af
Instorting poolwervel een feit, aanvulling op lenteverwachting 2025
30-Daagse (+): zonnig, droog en even kouder. Onzekerheid SSW blijft
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller