Ongewoon actieve depressie trof de Baltische staten

Foto boven: De Letse hoofdstad Riga kreeg veel regen en wind te verwerken - Brunswyk

Bij de Baltische staten (Estland, Letland en Litouwen) vormde zich een voor de tijd van het jaar bijzonder actieve depressie. Vooral Letland en Litouwen ondervonden er de gevolgen van in de vorm van grote hoeveelheden regen en ook veel wind.

Op allerlei plaatsen in Europa komen deze zomer koele en zeer warme luchtsoorten bij elkaar. Doet in de hogere delen van de atmosfeer ook de straalstroom mee, dan kunnen grote hoeveelheden energie vrijkomen die aan de basis staan van soms erg actieve weersystemen. In het geval van het laag bij de Baltische Staten was dat de afgelopen dagen niet anders.

De Letse hoofdstad Riga kreeg veel regen en wind te verwerken - Brunswyk
De Letse hoofdstad Riga kreeg veel regen en wind te verwerken - Brunswyk

Het leek wel even herfst

Als je gisteren naar de weerkaart keek, leek het er wel herfst. We zagen een zeer compact lagedrukgebied met een felle regenzone rond de kern gekruld. Dat was ook de plaats waar de wind het hardste waaide. Op zee, aan de noordzijde van Letland, was het een windkracht 8, net aan 9 uit het noorden met windvlagen tot 100 kilometer per uur. Op het land waren het vooral de windstoten met snelheden tussen 70 en 90 kilometer per uur die opvielen. Op de natste plekken kon ruim meer dan 100 millimeter vallen. En dat was een hele slok.

Het lagedrukgebied, het leek wel wat op Poly bij ons op 5 juli vorig jaar, ontstond onder een actieve straalstroom, op de plaats waar warme lucht aan zijn oost en noordkant en koele aan zijn west en zuidkant bij elkaar kwamen. De energie die zo werd opgewekt, was genoeg om het lagedrukgebied op de rails te krijgen. Vandaag is het alweer een stuk verder naar het oosten opgeschoven, diep Rusland in, en daarbij flink in betekenis afgenomen.

Buien in Spanje en Portugal

Opvallend in het Europese weer waren gisteren ook de onweersbuien die vroeg in de ochtend al in het zuiden van Spanje en Portugal vielen. Daar was in de hogere delen van de atmosfeer even wat koudere lucht binnengedrongen. De buien waren bijzonder, omdat het aan de Algarvekust en ook aan de Costa’s in het zuiden van Spanje in juli normaal eigenlijk nooit regent.

In de stad Malaga lukte het zelfs twee keer, op zondagavond en opnieuw op maandag, vroeg in de ochtend. Meer dan 0,2 tot 0,7 millimeter viel er niet, maar het was genoeg voor de krant Diario Sur om er toch een verhaal over te maken. Menen liepen onder een paraplu over straat en op de foto bij het verhaal waren op de weg plassen en veel schuim te zien.

Hitte komt naar Malaga

‘Het regende modder’, beschrijft de verslaggever de situatie in zijn stad. De lucht zat er vol Saharastof dat in de regen mee naar beneden kwam. Inmiddels zijn de buien in het zuiden voorbij en kunnen ze zich in Malaga voor het tot nu toe warmste deel van de zomer opmaken. Doordat de wind er naar het noorden draait, kan hete lucht vanuit het binnenland van Andalusië naar het zuiden stromen. Die lucht daalt vanuit de bergen naar de kustvlakte bij Malaga af en wordt dan nog warmer. De temperaturen kunnen er in de loop van de week dan ook tot dik in de 40 graden stijgen. Een dergelijke situatie wordt er ‘Terral’ genoemd.

Vooral in de noordelijke helft van Spanje kan de bovenluchtstoring vandaag nog wel een paar fikse regen- en onweersbuien veroorzaken. Vervolgens steekt het lagedrukgebied de Pyreneeën over en trekt via Frankrijk verder in onze richting. Woensdag en donderdag kunnen ook wij ermee te maken krijgen, al is nog niet helemaal duidelijk in welke mate dat zal gebeuren. De verschillende modelberekeningen lopen hierover nog steeds wat uiteen.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller